Parlamentarii faţă în faţă cu Amnistia şi Graţierea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii faţă în faţă cu Amnistia şi Graţierea

• deputaţii şi senatorii brăileni au păreri împărţite în legătură cu amnistia şi graţierea, dar nimeni nu declară făţiş că susţine o asemenea măsură • cert este că fostul premier al României, deputatul Mihai Tudose a precizat că amnistia şi graţierea nu reprezintă vreo ilegalitate, însă a atras atenţia că trebuie stabilit foarte clar care ar putea fi beneficiarii unei asemenea măsuri • deputatul independent Emilia Meiroşu (Pro România) consideră că Guvernul nu va da nicio ordonanţă de urgenţă pe această temă • la fel de sceptic s-a arătat şi deputatul PNL Vasile Varga, însă colega sa Antoneta Ioniţă consideră că amnistia şi graţierea reprezintă principala ţintă a actualului Guvern “PSDragnea”

 

Una dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului este posibilitatea ca Guvernul PSD să adopte o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea de pe urma căreia să beneficieze cei care au comis diverse infracţiuni în trecut. Foarte mulţi dintre reprezentanţii opoziţiei şi chiar ai societăţii civile au atras atenţia că în încercarea de a-i scăpa basma curată pe politicienii care au probleme cu Justiţia, “la pachet” vor ieşi din închisori tâlhari, hoţi şi violatori. La cel mai recent Consiliu Naţional al PSD, potrivit presei centrale, au fost voci vehemente în frunte cu Liviu Dragnea care au solicitat adoptarea proiectului privind amnistia şi graţierea. Chiar şi ieri acest subiect a fost atins de parlamentari în timpul dezbaterii pentru Moţiunea de Cenzură la adresa Guvernului Viorica Dăncilă, moţiune care a picat la vot.

În acest context, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să stea de vorbă cu parlamentarii brăileni, de la fiecare partid politic în parte, pentru a afla cum văd aceştia problematica legată de amnistie şi graţiere. Chiar dacă nimeni nu şi-a asumat făţiş o susţinere clară a acestei idei, cert este că părerile sunt destul de împărţite. Dacă tabăra PSD-iştilor afirmă că nu este nimic ilegal în a da o măsură privind amnistia şi graţierea, însă cu precizarea că trebuie analizat foarte bine care vor fi beneficiarii, de cealaltă parte liberalii declară că acesta este singurul scop pe care guvernarea social-democraţilor l-a avut din 2016 şi până în prezent, în niciun caz bunăstarea românilor de rând.

 

Tudose: «Una e să dai amnistie şi graţiere pentru bătrânelele care au fost arestate pentru că vindeau pătrunjel pe trotuar şi alta e să scoţi din puşcărie violatorii»

Tabăra social-democraţilor brăileni a evitat să dea un punct de vedere clar pro sau contra amnistie şi graţiere. Însă preşedintele PSD Brăila, fostul prim-ministru Mihai Tudose, a dorit să sublinieze că din punctul său de vedere o asemenea măsură nu este vreo noutate sau ceva ilegal, însă trebuie analizat foarte bine care vor fi beneficiarii. Mai mult, acesta a punctat că deşi este de acord că un asemenea subiect merită dezbătut, anunţul cu un anumit timp înainte de către Guvern, precizarea unor termene anume privind posibile amnistii şi graţieri reprezintă o greşeală, deoarece unii chiar ar putea profita de aşa ceva pentru a comite ilegalităţi.

“Avem două chestiuni de clarificat privind subiectul acesta: 1) S-a vorbit despre amnistie şi graţiere ca şi cum se vorbeşte despre uciderea copiilor mici şi blonzi. Atât amnistia cât şi graţierea sunt instrumente prevăzute în legislaţia în vigoare. Deci, ca să zic aşa... e posibil. Adică nu sunt ilegale.  Deci nu face nimeni vreo ilegalitate dacă dă amnistia şi graţierea. Ok. Acum, despre momentul ales sau/şi dimensiunea fenomenului, este o altă discuţie. Una e să dai amnistie şi graţiere pentru bătrânelele care au fost arestate pentru că vindeau pătrunjel pe trotuar şi alta e să scoţi din puşcărie violatorii. 2) Nici anunţarea, ştiu eu, cu foarte mult timp înainte nu e în regulă. «Dom'le, Guvernul o să dea o amnistie cu pedepse până la 6 ani», fiindcă atunci toţi cei care ştiu că sunt nişte fapte prevăzute care se încadrează la acest tip de pedeapsă şi vor fi amnistiate, se apucă să dea în cap sau să fure pentru că: «Băi, săptămâna viitoare o să dea amnistie». Deci, amnistia şi graţierea în fapt nu sunt nişte chestii ilegale, repet, nici imorale şi nici nu îngraşă. Dar trebuie făcut cu mare discernământ: cât se dă, cum se dă, care este categoria de subiecţi care se încadrează în chestia asta?”, a declarat Tudose.

Întrebat dacă este de părere că subiectul ar mai merita dezbătut înainte de a se aproba vreun asemenea proiect sau ordonanţă a Guvernului, liderul PSD Brăila a afirmat că este de acord că ar mai fi loc pentru dezbateri, însă consideră că astfel de lucruri nu prea sunt menite a fi discutate în public. Şi asta tocmai pentru că unele categorii de persoane ar putea profita de informaţiile puse pe tavă pentru a comite anumite fapte iar ulterior să beneficieze de amnistie şi graţiere.

Senatorul PSD Ion Rotaru nu a dorit să comenteze foarte mult subiectul, precizând că aşteaptă înainte de toate un punct de vedere oficial al Ministerului Justiţiei. Rotaru a afirmat că recunoaşte că această temă a fost foarte des invocată în ultima vreme şi de o tabăra şi de alta, însă cu precizarea că nu poate să formuleze o opinie pro sau contra cât timp nu a văzut vreun proiect în acest sens.

“Deocamdată pe această temă eu aş vrea să văd foarte exact care este, în final, opinia Ministerului de Justiţie. Pe ce variantă se merge, dacă se va merge pe vreo variantă. După aceea o să am un punct de vedere. Eu cred că este, nu prematur, dar este prea mult discutată această chestiune ca să o tot rostogolim în zona publică fără să existe o decizie. Sunt discuţii, sunt argumente pro şi contra. Sunt păreri ale unora şi ale altora. Atât timp cât nu există o decizie şi nu este luată o hotărâre pro sau contra şi pe ce tip de act normativ, fie că este propunere, fie că este proiect de lege, fie că este la iniţiativa Guvernului sau a Parlamentului nu avem ce să discutăm. Nu pot să am altă opinie decât asta care există în spaţiul public şi este vehiculată într-o manieră în care nimeni nu mai înţelege nimic. Probabil că e nevoie de amnistie şi graţiere pentru un anumit tip de infracţiuni, dar este o chestiune pe care trebuie să o rezolve, în primul rând, Parlamentul, după părerea mea. După aceea să vedem ce tip de infracţiuni ar intra sub incidenţa acestui act normativ. Dar atât timp cât sunt doar discuţii, mi-e greu să am o poziţie şi să susţin o parte sau pe cealaltă. Eu cred că la momentul respectiv, o să am sigur o opinie clară, când se va lua o decizie. La momentul ăsta mi-e greu să am un punct de vedere care să fie sustenabil legat de o anumită decizie”, a declarat Rotaru.

Un comentariu pe această temă a făcut şi primarul Marian Dragomir (PSD) în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta nu a vorbit foarte mult pe tema amnistiei şi graţierii, însă a dat de înţeles că nu susţine o asemenea măsură.

“Eu cred că fiecare trebuie să plătească pentru faptele pe care le face. De la cel mai mare om în stat, până la un cetăţean fără funcţii publice. Toţi trebuie să plătim pentru ceea ce facem. Şi cu asta v-am răspuns”, a afirmat Dragomir.

 

La ALDE Brăila, linişte totală

Senatorul Mihai Ruse şi totodată preşedintele ALDE Brăila ne-a răspuns la telefon, însă după ce a auzit care este subiectul, ne-a precizat că nu poate face niciun comentariu pentru că se află într-o şedinţă la partid. Redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei” l-au informat că poate trimite un comentariu prin poşta electronică, însă Ruse nu a trimis niciun punct de vedere până la ora închiderii ediţiei print de ieri a ziarului. Nu trebuie omis totuşi faptul că senatorul brăilean a primit, recent, o pedeapsă cu închisoarea de 6 luni cu suspendare sub supraveghere, după ce procurorii au dispus trimiterea sa în judecată pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii. Cu ceva timp în urmă, Ruse a susţinut că este nevinovat şi că se va dispune achitarea, numai că în cele din urmă, în loc de achitare, a venit o condamnare. În ciuda încercărilor jurnaliştilor “Obiectiv” de a obţine la vremea respectivă o poziţie privind condamnarea, Ruse nu a comentat sentinţa dată de Înalta Curte.

 

Meiroşu susţine că amnistia şi graţierea sunt elementele de negociere ale lui Liviu Dragnea cu sistemul

Deputatul independent Emilia Meiroşu (coodonator al Pro România Brăila) a afirmat că deocamdată nu a văzut niciun draft, o propunere de ordonanţă privind amnistia şi graţierea astfel încât să poată face un comentariu cât se poate de bine documentat. Chiar şi aşa, aceasta a ţinut să precizeze că se vorbeşte despre modificările care trebuie făcute la articolele declarate neconstituţionale în Legile Justiţiei de mai bine de 2 ani. La fel, vorbeşte şi Ministrul Justiţiei Tudorel Toader, însă pentru o Ordonanţă de Urgenţă este nevoie de justificarea “urgenţei” emiterii acesteia.

“În al doilea rând, Liviu Dragnea sugerează sau vorbeşte de aproape 2 ani despre amnistie şi graţiere. Eu cred că nu va fi nicio ordonanţă pe această temă. Dacă Dragnea şi-ar fi dorit amnistia şi graţierea, ele ar fi fost realizate până acum. Amnistia şi graţierea constituie, după părerea mea, doar elementul de negociere cu sistemul sau cu cei de care se foloseşte pentru a se salva pe sine. Faptul că duminică, 16 decembrie, a trasat sarcini în şedinţa publică, nu înseamnă că ea se realizează. Discursul a fost pentru activul de partid prezent acolo”, a declarat Meiroşu.

Deputatul a adăugat că dacă se va ajunge totuşi la o ordonanţă privind amnistia şi graţierea va trebui analizat cu foarte mare atenţie ce anume se urmăreşte prin aceasta.

“Ştie şi el (n.r. - Liviu Dragnea), ceea ce ştim cu toţii, că 90% dintre cetăţeni nu agreează amnistia şi graţierea. Am dovezi ale ipocriziei lui Dragnea. El  a promis că nu creşte nicio taxă şi iată ordonanţa lui Teodorovici cu prorogări, neaplicări ale legii, taxe noi pe care le vom suporta din 2019. Legea pensiilor aplicată de la 1 septembrie duce la păcălirea pensionarilor pentru că vor suporta inflaţia şi pe anul 2018 şi 9 luni din 2019 având aceleaşi venituri. Şi argumentele pot continua...  Dacă va fi o ordonanţă pe amnistie şi graţiere vom vedea ce se urmăreşte cu ea, ce fapte vor fi amnistiate sau graţiate şi vă prezint atunci punctul de vedere. Oricum în Camera Deputaţilor ajunge după ce ea a fost dată şi a produs efecte. Nu susţin demersul de a da amnistie şi graţiere şi nici nu cred că ea va rezolva problemele societăţii româneşti!”, a conchis Meiroşu.

 

Liberalii, convinşi că o parte dintre parlamentarii PSD nu vor accepta doleanţele lui Liviu Dragnea privind amnistia şi graţierea

Asta a susţinut deputatul brăilean PNL Vasile Varga, care consideră că nu se va ajunge până la o ordonanţă de Guvern pe tema amnistiei şi graţierii. Acesta a precizat că nici PSD-iştii nu sunt dispuşi să îşi asume o asemenea măsură total nepopulară, doar pentru a-i salva pe câţiva dintre cei care au probleme cu Justiţia.

“Mi-e greu să cred că PSD va forţa nota şi va emite o ordonanţă de guvern pe tema amnistiei şi graţierii, pentru care este nevoie de avizul aparatului tehnic de specialitate al ministerelor. Specialiştii din ministere se feresc, însă, să semneze un asemenea aviz şi este puţin probabil, cel puţin din punct de vedere tehnic, ca amnistia şi graţierea să fie eliminate printr-o ordonanţă. Nu cred că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va repeta precedentul ministrului Tudor Chiuariu care, în dosarul «Poşta Română», nu a ţinut cont de opinia aparatului tehnic din Ministerului Justiţiei şi totul s-a terminat cu o condamnare. Oricum, toată lumea ştie că PSD încearcă acelaşi lucru şi în Parlament, unde doreşte să promoveze o lege, pe care, însă, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a introdus-o încă pe ordinea de zi. Motivele sunt unele necunoscute, dar este de presupus că şi o parte dintre parlamentarii PSD ar fi rezervaţi în faţa unui asemenea demers. Nu poţi da o lege sau o ordonanţă de guvern pentru un singur om şi să-ţi asumi, tu, ca partid, preţul efectului public negativ pe care aceasta o va avea, pentru că România nu înseamnă doar Liviu Dragnea şi interesul lui!”, a afirmat Varga.

Colega acestuia din Camera Deputaţilor, Antoneta Ioniţă consideră că în realitate, tocmai o măsură ca aceasta privind amnistia şi graţierea demonstrează foarte clar motivul pentru care PSD în frunte cu Liviu Dragnea şi-a dorit atât de mult guvernarea.

“O ordonanţă pentru amnistie şi graţiere este, de fapt, adevăratul scop pentru care Liviu Dragnea şi o parte dintre cei care conduc astăzi PSD se agaţă, de doi ani, cu disperare de putere. Pe Liviu Dragnea nu îl interesează cum este condusă România, nu îl interesează că ne confruntăm cu o inflaţie fără precedent, că nu avem autostrăzi, puţin îi pasă că, de la 1 ianuarie preluăm preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Singurul lui scop real este această ordonanţă pentru amnistie şi graţiere, care i-ar scăpa pielea, lui şi altor mari corupţi. Probabil va face tot ce îi stă în putinţă să-şi forţeze colegii din guvern să-i facă pe plac, să profite de această perioadă, când preocupările sunt îndreptate spre sărbătorile de iarnă, în speranţa că nimeni nu va ieşi în stradă să protesteze. Personal, dacă s-ar întâmpla aşa ceva, aş considera că se fac paşi uriaşi înapoi şi că lupta împotriva corupţiei, atât de apreciată de români, a fost anulată de o mână de oameni de la PSD şi ALDE”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro