Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Parlamentarii braileni sint impotriva reducerii termenului in care se poate efectua plata intretinerii

Parlamentarii braileni nu sint de acord cu proiectul de lege care prevede reducerea la 15 zile a perioadei in care proprietarii pot sa achite cota de contributie ce le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari. Acestia considera ca, o eventuala micsorare a perioadei in care ar trebui sa se efectueze plata la intretinere, nu ar cauza decit si mai multe restante, deoarece majoritatea populatiei nu are pur si simplu posibilitatea financiara de a plati atit de repede. Astfel, senatorul PNL Dan Sabau considera ca termenul de 15 zile ar fi cam scurt, in contextul in care populatia de abia plateste si in 30 de zile: "Urmeaza sa am un punct de vedere pe aceasta tema, pentru ca mi se pare cam scurt acest termen. Un pic nerealist pentru populatia din Romania care, in primul rind, s-a obisnuit cu modul de plata la 30 de zile, si care are dificultati chiar si asa. Nu e tocmai cel mai fericit termen, acesta de 15 zile".
La rindul sau, senatorul PSD Aurel Simionescu a tinut sa sublinieze faptul ca, din punctul sau de vedere, acum nu este momentul cel mai indicat pentru a implementa o astfel de formula legislativa. Acesta ne-a explicat ca populatia Romaniei nu are inca puterea financiara de a efectua aceasta plata la 15 zile, in conditiile in care toate utilitatile se scumpesc: "In acest moment, exista anumite formule de plata, agreate de toata lumea, care se bazeaza pe plata datoriilor in 30 de zile. Eu cred ca termenul acesta este foarte bun si functioneaza. Acum penalitatile intra dupa aceste 30 de zile, dar va inchipuiti ce va fi cind penalitatile vor intra dupa 15 zile? Noi nu sintem in stare sa platim nici in 30, ca sa nu mai vorbim de 15 zile. Nu sint de acord cu acest proiect de lege".

"Oamenii de abia platesc si acum. Va inchipuiti, cind o sa vina dupa 15 zile penalitatile, ce blocaje o sa se intimple la furnizori?"

De aceeasi parere s-a aratat si deputatul PD Horia Vasioiu, care a mai adaugat ca, in opinia sa, micsorarea perioadei de plata nu este necesara, in contextul in care actualul sistem functioneaza: "Cred ca ar trebui sa ramina 30 de zile in continuare. Nu este necesar ca aceasta perioada sa fie schimbata. Trebuie sa zicem mersi ca cetatenii, nu toti intr-adevar, dar cei corecti, platesc in 30 de zile. Deci acum nu isi are rostul aceasta formula de plata".
In ceea ce il priveste, deputatul PSD Mihai Tudose considera ca termenul de 30 de zile este destul de rezonabil pentru plata facturilor, si ca atita timp cit cetatenii platesc, nu ar fi indicat sa fie obligati sa plateasca in 15 zile, deoarece majoritatea nu va putea: "Oamenii de abia platesc si acum. Va inchipuiti, cind o sa vina dupa 15 zile penalitatile, ce blocaje o sa se intimple la furnizori? Ei acum macar stiu ca tot isi vor primi banii, dar cind lumea nu va putea plati in 15 zile, sa vedeti atunci scandal. Trebuie analizat acest proiect de lege foarte bine, sub toate aspectele sale, deoarece s-ar putea sa aiba multa lume de suferit".
Colegul acestuia de partid, deputatul Alin Teodorescu a tinut sa adauge ca termenul de 15 zile nu ar fi rau daca si plata salariilor s-ar efectua in conformitate cu acesta. Teodorescu a explicat ca, in alte tari, plata facturillor se face chiar in 7 zile de la emiterea lor, dar ca si plata salariilor se face o data pe saptamina, in asa fel incit oamenii sa aiba cu ce plati: "La noi este impamintenit sistemul acesta cu 30 de zile, care e francez. Dar de exemplu in Anglia plata se face in 7 zile, in Germania in 15 zile... Deci nu prea conteaza termenul propriu - zis, ci cind iau oamenii salariile. Ideea este ca in Romania cel mai potrivit este acest termen de 30 de zile, pentru ca romanii nu sint inca pregatiti pentru scurtarea termenului".
Reamintim ca in urma cu citeva zile Dumitru Girbacea, in calitate de presedinte al Centrului de Consiliere pentru Asociatiile de Proprietari, a facut un apel la adresa parlamentarilor braileni in sensul de a nu vota proiectul de lege privind reducerea termenului de achitare a intretinerii de la 30 de zile la numai 15 zile.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii