Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni sunt dispuşi să "coabiteze" cu Băsescu

Previzibil în urma declaraţiilor liderilor PNL, anterioare reunirii plenului, aleşii USL au continuat să se dea în spectacol, jucându-se, luni, de-a "uite boicotul - nu e boicotul". Astfel, prin această atitudine, nervii au fost întinşi la maxim şi înainte, dar şi în timpul şedinţei reunite a celor două Camere, unde Curtea Constituţională trebuia să citească hotărârea privind referendumul din 29 iulie. Dacă PSD şi PNL au decis, iniţial, că nu vor participa la şedinţă, două ore mai târziu s-au răzgândit, acest lucru fiind pus, conform presei centrale, pe seama faptului că amânarea, prin boicot, nu ar rezolva cu nimic problema de fond, ci doar întârzie un pic reîntoarcerea lui Băsescu la Cotroceni. De fapt, se pare că PSD-iştii ar fi fost chemaţi la ordine de către premierul Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaţionalei Socialiste. Într-un final, şedinţa a fost reluată, hotărârea a fost citită de către preşedintele Curţii Constituţionale, în lipsa parlamentarilor USL - chiar dacă aceştia au semnat condica de prezenţă pentru îndeplinirea cvorumului -, iar Traian Băsescu a fost reînscăunat în fotoliul de preşedinte al României. Situaţia creată nu a fost trecută cu vederea, fiind comentată şi la nivel local de către parlamentarii brăileni şi liderii formaţiunilor politice din teritoriu.

USL: "Logica şi raţiunea au învins, practic, partea emoţională"

Contactaţi telefonic, parlamentarii şi liderii politici ai USL Brăila au comentat, dezamăgiţi, întreaga situaţie, dar uşuraţi de faptul că s-a încheiat criza politică. Deputatul PSD Brăila Mihai Tudose consideră că acest episod nu putea fi amânat la nesfârşit pentru că rezultatul ar fi fost acelaşi - Băsescu la Cotroceni. Totuşi, Tudose nu a negat faptul că încă de săptămâna trecută au avut loc, în interiorul USL, discuţii despre un eventual boicot. Dar, din punctul său de vedere, "logica şi raţiunea au învins". Chiar şi aşa, deputatul nu s-a abţinut de la comentarii, recunoscând că mesajul extern a fost unul dezastruos atât pentru economie, cât şi în discuţiile cu Fondul Monetar şi Banca Mondială. "Au fost nişte neînţelegeri, mai degrabă nişte discuţii care au pus în balanţă ideea de a fi sau a nu fi în sală. Am ajuns la concluzia că nu putem amâna la nesfârşit, totul este jucat. Lunea trecută, ambii preşedinţi au spus să închidem, că asta este, după care PNL s-a răzgândit, au fost voci din interiorul PSD care au fost de acord să nu ne prezentăm la şedintă, să nu avem cvorum. În schimb, au primat argumentele de ordin logic. Ce să facem să nu ne mai prezentăm 2 ani, cât mai are Băsescu mandatul? Noi, care asigurăm puterea? Pe de altă parte, mesajul extern era dezastruos pentru economie, în discuţiile cu Fondul, cu Banca Mondială. Şi încă un argument a primat logic, facem asta ca să ce? Să mai aşteptăm să se întâmple ceva? Nu. Nu are ce să se mai întâmple, doar că îl împiedicam pe Băsescu să revină la Cotroceni. Şi nici asta nu era posibil la nesfârşit, pentru că suntem Puterea, avem majoritatea din Parlament şi trebuie să ne trecem legile, pentru că de aceea guvernăm. Nu avea rost să o lungim. Logica şi raţiunea au învins, practic, partea emoţională", a declarat deputatul. Colegul său din Camera Deputaţilor, Cristian Rizea, a dat de înţeles că la momentul actual, important este că România şi-a dovedit stabilitatea politică şi că la acest moment primordiale sunt angajamentele internaţionale ale ţării, chiar dacă revenirea lui Băsescu la Cotroceni nu este privită cu ochi buni de către USL-işti.
"Faptul că am fost prezenţi, am dorit să arătăm că noi, formaţiunea social-liberală, respectăm legile din această ţară, regulamentele celor două Camere, respectăm Constituţia şi nu ne prevalăm de subterfugii din punct de vedere al asigurării cvorumului şi pentru a tergiversa punerea în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale. Important este că am dovedit că România este stabilă din punct de vedere politic, importante sunt angajamentele internaţionale pe care le are România ca ţară, cele de la nivel mondial, de la Bruxelles. Important este ca România să meargă înainte, chiar dacă această decizie nu ne convine, chiar dacă există anumite semne de întrebare asupra deciziei Curţii Constituţionale. Ne-am însuşit această decizie şi mergem înainte. Sper ca la următoarele alegeri românii vor veni într-un număr cât mai mare, astfel încât votul lor să conteze", a spus Rizea.
Liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, nu pare a fi afectat de ceea ce se întâmplă la nivel naţional, din punctul său de vedere, cvorumul s-a îndeplinit, CCR-ul a dat citire hotărârii, prin urmare, "treaba este în regulă".
În ceea ce-l priveşte pe Cătălin Boboc, preşedintele liberalilor brăileni, acesta consideră gestul făcut de USL ca o normalitate şi o formă de protest politic. "Ceea ce s-a întâmplat ieri, să se boicoteze mai departe şedinţa de plen, eu cred că a fost un gest absolut normal. Instituţional vorbind, e o normalitate, avem o decizie, cvorumul s-a întrunit, iar din punct de vedere politic consider că merita făcut acest gest de revoltă. E o formă de protest politic. La 200 şi ceva de parlamentari, probabil că dacă îi întrebi pe fiecare în parte, există 200 şi ceva de păreri cu nuanţe. Dar în ceea ce priveşte conducerea USL, eu cred că decizia lor a fost clară şi fermă, asigurarea cvorumului. Dovadă mai clară de atât nu văd care ar fi. Nu am auzit că doar PNL-iştii sau doar PSD-iştii, nu, parlamentarii USL au făcut treaba asta şi cred că e în regulă să fie aşa", a încheiat acesta.

Cibu: "Încercările USL-ului au fost de-a dreptul penibile"

Senatorul UNPR Brăila, Constantin Cibu, se arată dezgustat de tot circul făcut de cei din tabăra USL pe tema revenirii lui Traian Băsescu la Cotroceni. Din punctul său de vedere, amânarea cu două ore a şedinţei plenului i-a pus într-o situaţie jenantă pe judecătorii Curţii Constituţionale, aceştia fiind nevoiţi să aştepte o poziţie finală din partea USL. "Cu toate încercările penibile ale USL-ului de a amâna cu încă 2 sau 3 zile citirea hotărârii de către Curtea Constituţională, iată că n-au reuşit. Până la urmă, o parte din PSD şi o parte din PNL, din parlamentari, au intrat şi au semnat lista şi au îndeplinit cvorumul. Toată treaba, după aceea, a fost o nimica toată, a mai durat încă 15 minute citirea şi cu asta basta. A fost o amânare de 2 ore, care i-a pus într-o situaţie penibilă pe judecătorii de la CCR, au stat acolo săracii nemişcaţi la masă, timp de 2 ore, până când, vezi Doamne, liderii USL s-au hotărât să facă cvorumul", a declarat Cibu.
În ceea ce-l priveşte pe deputatul PDL Brăila Viorel Balcan, acesta declară că "nu a văzut şi auzit nimic", chiar dacă a fost prezent în Parlament. "Am fost prezent în sală, nu ştiu din interiorul USL de vreun boicot, doar comentariile pe care le-am văzut în presă şi la televiziuni. Cert este că s-a amânat de vreo 2 ori şedinţa în plenul Camerelor reunite, iar într-un final, parlamentarii USL au revenit în sală. Nu pot să comentez vizavi de boicot pentru că nu am fost acolo şi nu ştiu decât comentariile care s-au făcut după aceea", a spus Balcan.
Pe aceeaşi temă a comentat şi Constantin Dumitriu, preşedintele PDL Brăila, care nu s-a abţinut să aducă acuzaţii la adresa preşedintelui interimar Crin Antonescu. Situaţia, după cum o prezintă Dumitriu, este una de boicot, venită tocmai din partea liderului liberal, care la referendum a acuzat PDL-ul de acelaşi gest. "S-a văzut disperarea lui Crin Antonescu vizavi de fotoliul de la Cotroceni, pentru că trebuie să vă mărturisesc că am stat de vorbă şi cu o parte din liberali, care nu au dorit această boicotare. Crin Antonescu i-a îndemnat la boicot şi cu această ocazie am văzut ipocrizia de care dă dovadă. Să ne amintim de declaraţiile sale vizavi de neparticiparea liderilor PDL la referendum, când spunea că nu-i frumos să boicotăm. Acum a încercat prin această situaţie de a boicota să nu facă cvorumul, pentru a amâna reîntorcerea preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni. A fost unica şansă a lui Antonescu să se aşeze pe fotoliul de la Cotroceni şi probabil este conştient că nu va mai avea vreodată această ocazie", a conchis democrat liberalul.
Scârbit de situaţie s-a arătat şi independentul Sergiu Diacomatu, preşedintele Fundaţiei "Fiii Brăilei", care spune că s-a simţit ca "într-o ţară bananieră" şi că după trei ore Parlamentul a ajuns la rezultatul deja hotărât de către CCR. Diacomatu consideră Parlamentul "un for inapt, care nu reprezintă imaginea societăţii româneşti".

Noua Republică: "USL a reuşit să facă din nou circ"

Partidul Noua Republică consideră că USL nu ştie să piardă şi că "ieri şi-a mai adăugat în lungul cazier încă o manifestare nedemnă". Vicepreşedintele "Noua Republică" Brăila, Florin Drăgan, este de părere că dintr-un act solemn, care cerea sobrietate, USL a reuşit să facă din nou circ. "După circul suspendării, circul referendumului, circul contestaţiilor la CCR, circul guvernamental, circul mini-recensământului transformat în culegere de folclor, circul amânării citirii în Parlament a închis cercul manifestărilor nedemne care au stricat vara românilor. Ne exprimăm regretul că cel mai mare bloc politic din România a ales să se manifeste imatur şi indecent, la fel ca liderii săi. «Noua Republică» speră că Victor Ponta şi Crin Antonescu au ajuns printr-un accident liderii acestei alianţe şi că, odată cu schimbarea lor, viaţa politică din România va reveni la decenţă", a declarat Drăgan.

Bălan: "Au dat foc la ţara asta, Băsescu i-a jucat şi nu au mai fost în stare să recunoască"

La rândul său, preşedintele PPDD Brăila, Sorin Ovidiu Bălan, ia în derâdere situaţia creată luni în Parlament. Părerea OTV-istului rămâne neschimbată în privinţa celor doi lideri politici din cadrul USL, catalogându-i drept "proşti făcuţi grămadă". "Cei doi sunt nişte împăiaţi, care au pierdut partida şi nu sunt în stare măcar să recunoască lucrul ăsta. Sunt ca doi copii care s-au jucat cu focul în casă. Au dat foc la mochetă şi fug afară, nici măcar nu le spun părinţilor, ca să ştie să sune la pompieri. Au dat foc la ţara asta, Băsescu i-a jucat şi nu au mai fost în stare să recunoască. Şi ca să vedeţi că sunt proşti făcuţi grămadă, au avut de partea lor şi în mâna lor toate atuurile - de la Guvernare, Ministerul de Interne, cel de Externe, Parlamentul şi 7 milioane jumătate de oameni de partea lor, iar Băsescu dintr-o curticică le-a tras-o. Sigur, după părerea mea, Băsescu nu o să-şi încheie mandatul, vor fi schimbări majore în alegerile care vor avea loc în iarnă, ne felicităm noi, cei de la PPDD, că nu am participat la mascarada asta", a încheiat Bălan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro