• faptul că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut parlamentarilor să refuze să se pronunţe de acum înainte pe cererile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), nu a picat tocmai pe gustul aleşilor din Brăila • liberalul Vasile Varga a susţinut că afirmaţiile copreşedintelui ALDE sunt „prostii” şi că „toată lumea trebuie să se supună legii” • la rândul său PSD-istul Mihai Tudose consideră că parlamentarii social-democraţi nu vor lua în seamă apelul lui Tăriceanu • Marioara Nistor (PMP) a catalogat mesajul ca fiind unul antijustiţie, în timp ce Silviu Petrea (PRU) a profitat de ocazie pentru a reitera nevoia venirii unor parlamentari tineri
Agitaţie mare pe scena politică brăileană după apelul lansat, duminică, de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, chiar pe site-ul instituţiei, prin care le-a cerut parlamentarilor ca de acum înainte, să refuze să se pronunţe pe cererile Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), până la finele mandatului. Afirmaţiile copreşedintelui ALDE la nivel naţional care a susţinut că DNA „nu mai slujeşte de mult Justiţia” şi că este un „instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici” în timpul campaniilor electorale, nu a fost primit cu entuziasm de deputaţii şi senatorii brăileni.
Indiferent de culoarea politică, toţi parlamentarii de Brăila care au răspuns apelurilor redactorilor cotidianului „Obiectiv - Vocea Brăilei” s-au dezis, ieri, într-un fel sau altul, de atitudinea manifestată de copreşedintele ALDE la nivel naţional.
Pe scurt, cei mai tranşanţi s-au arătat liberalii Vasile Varga şi Cătălin Boboc, care au catalogat afirmaţiile şefului Senatului drept inadmisibile, însă nici PSD-istul Mihai Tudose, PMP-ista Marioara Nistor sau deputatul PRU Silviu Petrea nu au părut încântaţi de propunerea liderului Senatului.
Tabăra PNL refuză cu vehemenţă propunerea copreşedintelui ALDE
Deputatul Vasile Varga s-a arătat extrem de deranjat de atitudinea manifestată de şeful Senatului României vizavi de Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta a făcut precizarea că susţine întru totul afirmaţiile preşedintelui PNL Alina Gorghiu care a declarat pentru presa centrală că politicienii nu trebuie să fie mai presus de lege şi că Tăriceanu ar putea foarte bine să propună şi ca aceştia să nu mai stea la cozi sau să nu mai plătească taxe.
„Nu sunt de acord cu ce a scris Tăriceanu. Sunt prostii! Că suntem în campanie electorală... ce e aia? Nu există, domnule! Toată lumea trebuie să se supună legii şi cu asta basta! Astea-s inginerii în campanie electorală. Punctul meu de vedere şi al PNL este acelaşi cu cel exprimat şi de preşedinta Alina Gorghiu pe care deja l-aţi văzut în presa naţională”, a declarat Varga.
La rândul său, senatorul Cătălin Boboc a susţinut că parlamentarii sunt obligaţi prin lege să se pronunţe şi în astfel de cazuri, astfel că nu au luxul de a alege unele proiecte legislative sau nu.
„Parlamentarii sunt chemaţi acolo ca să îşi facă treaba şi dacă legea, astăzi, - bună sau rea -, spune că trebuie să se pronunţe, parlamentarii asta trebuie să facă! Dar nu după cum vor ei sau după cum sunt prieteni sau mai puţin prieteni cu unii şi cu alţii... Ei trebuie să se pronunţe cum este firesc şi normal. Adică să trimită toate aceste cazuri în faţa Justiţiei! Singurul loc unde se face dreptate, oficial. Că aşa, dreptate ne facem fiecare dintre noi, dar nu are nicio valoare. Iar strict din punct de vedere procedural: parlamentarii sunt la serviciu. Şi la serviciu îţi faci treaba. Punct. Nu refuzi şi faci chestii din astea”, a completat Boboc.
În ceea ce îl priveşte pe senatorul Dănuţ Mihai, acesta a afişat o atitudine total nepăsătoare vizavi de apelul lansat de Călin Popescu Tăriceanu. Liberalul a ţinut să sublinieze că în prezent se află în Bratislava la o conferinţă legată de stabilitatea economică în Uniunea Europeană, încercând să se ţină departe de disputele pe linie politică „atât din ţară, cât şi de la noi din oraş„. Senatorul a declarat că încearcă să îşi continue proiectele demarate în acest mandat.
„Ce spune domnul Tăriceanu mă interesează mai puţin, ca să fiu sincer. Cred că ALDE este la limita procentului care i-ar putea permite să intre în Parlament. Cred că le va fi foarte greu să obţină şi acel 5% care să le permită accesul în Parlament şi asta, tocmai din cauza disputelor interne. Chiar nu l-am urmărit pe Tăriceanu şi ce are de zis”, a afirmat Mihai.
Tudose dă de înţeles că PSD-iştii nu vor ţine cont de sugestia lui Tăriceanu
Deputatul social-democrat Mihai Tudose a afirmat că nici măcar nu ştia de sugestiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu pe site-ul Senatului României, însă a dat de înţeles că cel mai probabil apelul acestuia va rămâne doar la nivel de propunere.
„Dânsul poate să facă apeluri dacă vrea. Noi avem cel puţin două alte impuneri până să ajungem la sugestia domniei sale. Prima este determinată de conştiinţa fiecăruia şi a doua: avem şi noi un partid al nostru. Din ce înţeleg domnia sa face doar un apel. Şi alţii fac apel să nu fumăm, de exemplu. Acum am luat la cunoştinţă de chestia asta prin intermediul dumneavoastră”, a declarat Tudose. Întrebat dacă subiectul va fi dezbătut în forurile PSD, acesta a răspuns că: „Cel mai probabil nu. Cel puţin după ştiinţa mea, nu!”.
Sentorul PSD Ion Rotaru nu a putut fi contactat telefonic, ieri, pentru a ne oferi un punct de vedere legat de acest subiect.
Nistor: «Justiţia, în mod firesc, trebuie sprijinită, nu trebuie să îi punem piedici»
Deputatul PMP Marioara Nistor a declarat că apelul lansat de Tăriceanu se datorează faptului că acesta a intrat în campanie electorală de ceva vreme.
„Aţi observat şi dumneavoastră că discursul practicat de acesta este unul antijustiţie, destul de vehement. Speranţa domniei sale este, probabil, aceea de a atrage un vot cât mai consistent din această zonă a electoratului. În această notă aş pune apelul său adresat parlamentarilor. Justiţia, în mod firesc, trebuie sprijinită, nu trebuie să îi punem piedici. Sunt de părere, totuşi, că nu Parlamentul ar trebui să fie cel care să decidă dacă o arestare trebuie să aibă loc sau nu. Dar aceste lucruri pot fi revizuite în viitorul legislativ, dacă se va ajunge la un consens”, a afirmat preşedintele PMP Brăila.
Petrea face lobby pentru intrarea tinerilor în Parlament
Întrebat cum comentează apelul făcut de preşedintele Senatului în privinţa cererilor DNA, deputatul PRU Silviu Dorin Petrea a afirmat că declaraţia lui Tăriceanu are „doar valoare de mesaj subversiv, instigator şi de sabotor al sistemului judiciar din România, care vrea să transfere către DNA toate impotenţele politice ale ALDE”. Acesta a subliniat că este de acord doar cu imunitatea parlamentarilor în privinţa declaraţiilor politice, însă doar atât.
„E nevoie să înţelegem odată pentru totdeauna că infractorii trebuie trataţi în egală măsură, fie ei oameni de rând, fie parlamentari, primari, preşedinţi, directori. Şi nu văd de ce un coleg parlamentar trebuie să fie mai presus de lege atunci când a furat, falsificat, influenţat, a primit mită, a traficat indiferent ce, chiar şi influenţă. Dar asta este diferenţa dintre noi, parlamentarii tineri şi cei care de 25 de ani stau în fruntea ţării şi cred că au numai drepturi, că trebuie văzuţi şi percepuţi ca semizei şi vin din 4 în 4 ani cu un tupeu nemaipomenit să ceară votul oamenilor care stau la cozi interminabile să plătească taxele şi impozitele către stat, care-şi permit să trăiască doar cu 10-20 de lei pe zi, care sunt cinstiţi şi muncesc”, a declarat Petrea, profitând de ocazie pentru a reitera ideea că este nevoie de mai mulţi tineri în Parlamentul României.
Chiar şi aşa, Petrea a ţinut să sublinieze că nu este de acord cu „justiţia televizată”. „Această paradă a cătuşelor, descinderilor, încarcerărilor la cald, care nu ostoieşte decât nişte orgolii. Cu certitudine, problemele ALDE sunt de dimensiuni astronomice, iar domnul Tăriceanu încearcă să transforme Parlamentul într-o instituţie abuzivă şi discreţionară care să fie părtaşă la toate nenorocirile din interiorul acestui partid avid de putere şi arogant”, a mai adăugat sursa citată.
Din păcate, deputaţii Alexandru Nazare (PNL) şi Cristian Rizea (PRU) nu au putut fi contactaţi pentru a ne oferi un punct de vedere legat de acest subiect.
Obreja, candidat ALDE pentru Camera Deputaţilor, «nu comentează»
Tot în privinţa apelului făcut de Călin Popescu Tăriceanu către parlamentari, am încercat, ieri, să obţinem un punct de vedere şi de la copreşedintele ALDE Brăila, Gheorghi Obreja, plecând de la ideea că acesta candidează la alegerile Parlamentare pentru un fotoliu de deputat. Însă, contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”, fără să aştepte măcar să îi fie adresată vreo întrebare, doar la auzul numelui apelantului şi a faptului că este sunat din partea ziarului, Gheorghi Obreja a declarat sec: „Nu comentez”, după care a închis telefonul. O atitudine extrem de interesantă, dacă ne gândim că fostul prefect „înzăpezit” al judeţului ar putea ocupa un fotoliu de deputat pentru următorii 4 ani, fiind nr.1 pe lista ALDE Brăila la Cameră.
Declaraţia lui Tăriceanu se lasă cu demisii în partid
Apelul lansat de Călin Popescu Tăriceanu către parlamentari în privinţa refuzului de a se mai pronunţa în vreun fel asupra cererilor venite de la DNA nu a fost prea bine primit nici de către o parte dintre membrii de partid.
Potrivit presei centrale, vicepreşedintele Tineretului ALDE, Elena Alecu şi Andrei Timiş, membru în conducerea TLDE, şi-au anunţat, ieri, demisiile din partid, acuzându-l pe Tăriceanu că promovează „politicieni penali”. Cei doi au susţinut că vorbesc în numele tinerilor din mai multe organizaţii ale partidului