Parlamentarii brăileni nu susţin proiectul "Nicolae" care vrea să scape corupţii de arest | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni nu susţin proiectul "Nicolae" care vrea să scape corupţii de arest

Parlamentarii brăileni nu sunt de acord cu proiectul senatorului PSD Şerban Nicolae de a-i scăpa pe corupţi de cătuşe, de arest şi de mandatul de aducere. Potrivit Hotnews.ro un grup de senatori PSD pregăteşte modificarea Codului de Procedură Penală astfel încât un politician cercetat pentru corupţie să nu mai poate fi încătuşat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. Planul este de a introduce o nouă instituţie juridică, aşa numitul "arest sever", măsură ce s-ar aplica doar împotriva celor care comit infracţiuni contra vieţii, prin care s-au cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, infracţiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc. De subliniat că faptele de corupţie sunt eliminate de la enumerare. În prezent, proiectul de lege se află la Comisia Juridică din Senat. Acesta a primit aviz negativ de la Guvern, însă a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului la data de 17 martie.

Contactat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, a subliniat că se opune proiectului legislativ pentru că într-adevăr, indirect, face referire clară la clasa politică. Acesta susţine că este dreptul fiecărui parlamentar de a avea iniţiative legislative, însă fiecare trebuie să îşi asume ulterior propunerile făcute. "Dacă intrăm pe fondul problemei, lucrurile stau cam aşa: domnul senator introduce în primul rând o instituţie nouă în Dreptul Penal Românesc: instituţia «arestului sever». Din câte am observat eu nu schimbă în fond, conţinutul măsurii de astăzi a arestului preventiv. Adică e aceeaşi chestie numai că îi schimbăm denumirea. Deci nu văd de ce ar fi necesar acest lucru. Dincolo de asta, nu este posibilă eliminarea acestei măsuri extraordinare care se poate aplica în cursul urmăririi penale, unei persoane care e suspectată că a comis o faptă. Sigur, nu am nimic împotrivă, putem dezbate condiţiile în care se aplică, dar nu poţi excepta anumite tipuri de infracţiuni. Măsura aceasta a arestului preventiv, sau aşa cum scrie în textul formulat a «arestului sever», nu are legătură cu fapta în sine, ci cu desfăşurarea urmăririi mai de grabă. Adică persoana este bănuită că ar putea să încurce ancheta, să influenţeze martori şi asta nu are legătură cu fapta în sine. La fel de bine poate să influenţeze ancheta într-un fel sau altul şi un făptuitor al unei infracţiuni săvârşite cu violenţă şi un înfăptuitor de alt tip de infracţiune, fără violenţă. Din acest motiv consider că nu e în regulă cum tratează subiectul", a declarat Boboc. Acesta a precizat că este deschis oricăror discuţii pe acest subiect, însă nu poate fi de acord cu proiectul legislativ în forma actuală. Mai mult, senatorul a punctat că în prezent la Comisia Juridică se află un alt proiect realizat cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, cu Parchete de pe lânga Înalta Curte, cu asociaţii ale magistraţilor, cu toate forurile implicate în aplicarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, la care i-a propus lui Şerban să vină cu amendamente dacă simte nevoia. "Sigur, ei au majoritate cu un vot în plus în Comisia Juridică. Nu au fost de acord cu respingerea şi au propus amânarea. O să le discutăm pe amândouă o dată. Dar eu am să insist în continuare pe respingerea acestui proiect. Nu poţi să vii cu astfel de chestiuni care să vizeze o anumită categorie, chiar dacă acolo nu scrie negru pe alb că excluzi parlamentarii, se subînţelege. Or, eu nu cred că la imaginea de astăzi a Parlamentului noi avem voie să facem astfel de chestiuni care sunt cel puţin netransparente", a mai completat sursa citată.

Varga: "Grupul parlamentar PNL nu va susţine o asemenea iniţiativă!"

Deşi a declarat că încă nu a reuşit să citească proiectul de lege al PSD-iştilor, şi deputatul PNL Vasile Varga, membru în Comisia juridică a Camerei, susţine că nu va fi de acord cu o asemenea iniţiativă, în cazul în care va trece de Senat. "Nu cred că la ora actuală este oportun. În momentul în care va ajunge la noi la Comisia Juridică vom discuta despre el, ne vom pronunţa. Dar cu siguranţă nu vom vota «pentru» acest proiect. Nu am reuşit să citesc iniţiativa domnului Şerban Nicolae. Deocamdată nu a ajuns la noi, am citit numai ce a apărut în presă. Concluzia până acum este că grupul parlamentar PNL nu va susţine o asemenea iniţiativă!", a afirmat Varga.
Întrebat în legătură cu acest subiect şi senatorul PSD Ion Rotaru s-a arătat destul de sigur în privinţa faptului că nu este de acord cu imunitatea parlamentară actuală şi toate tensiunile care au apărut în ultima vreme tocmai pe baza acestui subiect. "Eu nu am văzut proiectul, ştiu doar ce am citit din presă. Nu am avut timp să îl văd, am spicuit doar informaţii din ce s-a publicat. Rămân la opinia pe care am mai exprimat-o de mai multe ori: imunitatea parlamentară nu ar trebui să mai existe. Să se comporte şi parlamentarii ca simpli cetăţeni! Atunci nu mai avem discuţia asta şi am închis un subiect. Pe de altă parte, dacă se impune modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală suntem într-o ţară democratică în care legile trebuie să se schimbe în funcţie de nevoie, de oportunităţi şi de constatările care se fac în aplicarea lor pentru a fi modificate în contextul în care e nevoie de acest lucru. Vom vedea ce decizie se ia", a conchis Rotaru.

Tudose: "Nu cred că un tratament diferenţiat este partea bună"

În ceea ce îl priveşte pe deputatul PSD Mihai Tudose, acesta a declarat că are o poziţie de mijloc atunci când vine vorba de propunerea colegului său de la Senat. Mai precis, ministrul Economiei a subliniat că nu poate susţine în totalitate proiectul legislativ al lui Nicolae, însă sunt anumite nuanţe cu care este de acord. Exemplul dat de Tudose a făcut referire şi la măsurile dure luate de anchetatori în momentul în care organizează descinderi şi sparg uşi înainte de a suna la sonerie, lucru pe care nu îl consideră normal. "Proiectul respectiv nu a ajuns la Cameră, nu l-am citit foarte bine. Am auzit comentariile. Din punctul ăsta de vedere, nu cred că un tratament diferenţiat este partea bună. Nu numai parlamentarii nu ar trebui încătuşaţi sau ţinuţi neapărat în cătuşe la infracţiuni pentru activitatea economică, criminalitatea nonviolentă. Asta nu înseamnă că unei persoane care are lipsă 2 lei în gestiune la Alimentara trebuie să i se pună cătuşele şi unui oficial nu. Aici nu sunt de acord cu separarea aceasta. Dar sunt de acord că anumite măsuri din astea de forţă sunt totuşi de lăsat la latitudinea celui care semnează mandatul respectiv, pe baza analizei caracterului celui care face obiectul acţiunii. Dacă cineva este cunoscut cu un caracter violent, da. Dar acolo nu se aşteaptă nimeni ca anumiţi oameni, pe criminalitate economică, să pună mâna pe topor să sară peste gard sau să facă nu ştiu ce. Eu vorbesc de partea de arestat. Oricum arestul e o măsură excepţională în Codul Penal, dar, da, pe de o parte poate fi necesar la cei foarte violenţi, pe de altă parte la cei care pot influenţa martorii sau la intrat în probe, modificat, ascuns etc.", a declarat Tudose.
Deputatul PSD Marian Dragomir a preferat să se abţină de la comentarii în legătură cu acest subiect, motivând că nu a reuşit să citească proiectul legislativ şi că nu se poate pronunţa în niciun fel în atare condiţii.

Nici Petrea nu s-a hotărât încă

O părere asemănătoare cu cea a deputatului Dragomir a avut şi UNPR-istul Silviu Dorin Petrea. Nici acesta nu a vrut să se arunce la a face prea multe comentarii în contextul în care, situaţia este una sensibilă şi încă nu a reuşit să citească proiectul legislativ. "Nu am studiat foarte atent subiectul. Ştiu în principiu ce s-a discutat prin presă şi pe la televizor. Nu am citit proiectul de lege şi nu pot să dau un răspuns acum la modul cel mai serios. Mai ales că este o chestiune destul de sensibilă. Discuţia pleacă de la faptul că orice denunţ făcut de oricine poate conduce la o eventuală arestare. Nu sunt neapărat de acord. Dacă eşti acuzat pentru fapte de corupţie, e clar, eşti la acelaşi nivel ca orice cetăţean. Problema de fond este alta, că în ziua de astăzi oricine denunţă pe celălalt şi oricine poate fi arestat şi e la modă marea nebunie de a face cât mai multe arestări pentru a le da către presă", a conchis parlamentarul.

Tot Nicolae a propus şi îngrădirea libertăţii presei în relaţia cu Justiţia

Reamintim că, senatorul PSD Şerban Nicolae este de asemenea şi autorul amendamentului controversat care a fost adoptat, tacit de Senat în octombrie 2014, ce prevede că orice persoană ce dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Articolul a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, o interpretare excesivă a acestui text putând duce la secretizarea dosarelor penale. Nicolae a mers însă mai departe şi a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii care dezvăluie "informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare". Sancţiunea fiind de la şase luni la trei ani de închisoare, această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277. Articolul a ajuns în cele din urmă în dezbatere la Camera Deputaţilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro