Proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural care ar creşte preţul cărţilor, biletelor la teatru, la concerte şi în general, a tuturor produselor artistice, nu pare să fie tocmai pe placul parlamentarilor brăileni. Trebuie precizat încă de la început că niciunul dintre aleşii noştri din cele două Camere nu fac parte dintre cei 84 de iniţiatori ai proiectului (printre care PSD, PNL, PDL, PPDD şi UDMR). Iniţiativa legislativă care urmează să instituie Timbrul Cultural, prevede că beneficiari ai sumelor astfel obţinute sunt "uniunile şi organizaţiile de creatori" şi a fost adoptată tacit la Senat în luna decembrie 2014. În prezent, aceasta se află încă în dezbateri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, for decizional în această problemă. Interesant de precizat este faptul că între organizaţiile de creatori la care se referă proiectul de lege se numără şi UCMR-ADA şi CREDIDAM binecunoscute pe post de "saci fără fund" de către artiştii mai mult sau mai puţin consacraţi, care de multe ori nu îşi mai primesc banii ca urmare a difuzării operelor lor pe posturile de radio, TV şi nu numai.
Întrebaţi în legătură cu acest proiect legislativ, majoritatea deputaţilor şi senatorilor brăileni s-au arătat total împotriva iniţiativei în forma actuală, în ciuda faptului că aceasta are la bază iniţiatori de culori politice diferite. Deputatul UNPR, Marioara Nistor, membru în cadrul Comisiei pentru cultură a precizat ieri, că deşi proiectul este discutat de câteva săptămâni, s-a decis amănarea luării unei decizii deocamdată. "În vederea unei bune documentări Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din care fac parte a invitat la discuţii toate entităţile interesate de Proiectului de Lege privind instituirea timbrului cultural: atât reprezentanţii uniunilor de creatori - Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Uniunea Arhitecţilor din România, Ordinul Arhitecţilor din România, Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Cineaştilor din România, dar şi pe cei ai Asociaţiei Editorilor din România, ai Asociaţiei Organizatorilor de Spectacole şi pe cei ai Uniunii Producătorilor de Fonograme. Poziţiile exprimate de reprezentanţii acestora au fost contradictorii, primii pronunţându-se pentru necesitatea adoptării proiectului de lege, cei din urmă fiind în favoarea respingerii acestui proiect de lege şi abrogarea actualei reglementări, respectiv abrogarea Legii nr. 35/1994 care este în vigoare", a declarat Nistor. Aceasta susţine că din punctul său de vedere proiectul de lege poate suferi unele amendamente care să genereze o amiabilitate între cele două grupuri formate. "E necesară transparenţa destinaţiilor sumelor colectate astfel încât proiectul de lege să conducă la dispariţia temerilor că o astfel de taxă va adânci vidul de cultură", a mai completat parlamentarul.
Tudose: "Timbrul ăsta este o chestie nobilă, dacă ne gândim unde se duc banii, dar omoară cartea"
La rândul său, deputatul PSD Mihai Tudose a afirmat că deocamdată nu este mulţumit de forma în care se prezintă proiectul de lege. Ministrul Economiei a subliniat faptul că din punctul său de vedere ar trebui găsite variante pentru ieftinirea cărţilor nu taxarea suplimentară a lor. "Astăzi când stăm de vorbă nu mi se pare o idee foarte bună. Când va ajunge la vot o să vă spun, pentru că până atunci poate că se mai întâmplă ceva. Timbrul ăsta este o chestie nobilă dacă ne gândim unde se duc banii, dar omoară cartea. Eu aş vedea lucrurile un pic invers. Haideţi să punem timbrul pe altceva ca să ieftinim cartea. Dacă punem timbru pe fumat ca să ieftinim cartea eu sunt de acord", a declarat Tudose. O părere asemănătoare a afişat şi senatorul social democrat Ion Rotaru, care a ţinut să îşi manifeste regretul în legătură cu faptul că proiectul a trecut tacit la Senat, precizând că nu va susţine niciodată varianta actuală a acestuia. "Pe fond, prin iniţiativa asta legislativă s-a dorit să se rezolve o problemă care ţine pe de o parte de a sprijini cumva organizaţiile de creatori în ansamblu, în ideea în care s-a zis că unii sunt la nivel de subzistenţă cu veniturile şi în felul ăsta vor fi sprijiniţi pentru a-şi duce mai departe misiunea de a crea ceva. Pe de altă parte, se precizează în expunerea de motive faptul că există încă foarte multă evaziune fiscală, că se mută obiecte de artă fără să existe niciun fel de taxă de timbru asupra acestora. Iniţiativa pe fond pare bună, dar dusă mai departe în modul în care a fost gândită, nu rezolvă problemele pentru că va creşte această taxă", a afirmat Rotaru subliniind că nu se poate şti la ce vor folosi banii. Mergând pe aceeaşi linie, PSD-istul a mai afirmat că este de acord cu sprijinirea asociaţiilor de creatori, însă nu şi cu creşterea preţului actului cultural.
Dragomir: "Spectacolele nu pot fi taxate printr-un timbru pe cultură la fel ca ţigările şi băuturile alcoolice"
"Nu susţin proiectul de lege privind introducerea unui bir pe cultură deoarece cărţile şi spectacolele nu pot fi taxate printr-un timbru pe cultură la fel ca ţigările şi băuturile alcoolice. Sper ca acest proiect de lege să fie respins de Camera Deputaţilor deoarece românul se îndepărtează tot mai mult de cultură şi foarte puţini mai citesc azi o carte sau merg la un spectacol. Acest proiect de lege nu susţine interesul culturii ci doar interesul celor ce conduc cultura", a declarat deputatul PSD Marian Dragomir. Totodată acesta consideră că proiectul de lege este prost gândit, în special prin prisma faptului că editurile ar trebui să plătească în avans pentru întregul tiraj de cărţi scos de o tipografie şi nu în momentul în care acestea se vând consumatorului final. "Diferenţa între momentul tipăririi şi vânzării pentru un tiraj de cărţi poate fi şi de câţiva ani, dar taxa trebuie plătită în avans, ceea ce reprezintă o aberaţie gândită în avantajul celor care colectează aceste sume. Beneficiarii acestui timbru cultural sunt entităţi private nu publice asupra cărora nu putem avea controlul privind întoarcerea acestor sume către activităţi didactice, culturale, ci pot avea ca destinaţie finală modernizări de sedii, salarii sau alte avantaje ale celor ce conduc vremelnic uniunile şi organizaţiile de creatori", a mai semnalat sursa citată.
Varga: "Mi se parte totuşi că este un abuz"
Nici liberalul Vasile Varga nu s-a arătat extrem de încântat de ideea adoptării unui proiect legislativ care va creşte preţul cărţilor şi al biletelor la evenimentele culturale. Deputatul a subliniat însă că nu a văzut proiectul de lege şi că aşteaptă să îl analizeze înainte să facă declaraţii. "Proiectul este la Comisia de cultură deocamdată. În momentul în care va fi la mapă şi putem să îl studiem şi noi mă voi pronunţa. Dar după reacţiile care au fost în presă cu cei care fac parte din clasa intelectualilor care cumpără cărţi, mi se pare totuşi că este un abuz. Creşte costul cărţilor, de asemenea a unor spectacole de teatru şi nu mi se pare o chestie tocmai bună. O să o analizez şi în funcţie de ceea ce o să discutăm la grupul parlamentar am să vin cu propunerea că nu este momentul potrivit acum pentru acest timbru cultural", a declarat Varga. De cealaltă parte senatorul liberal Cătălin Boboc s-a arătat complet rupt de subiect. Acesta a precizat că nici măcar nu a văzut proiectul, pentru că s-a aflat la Comisia pentru cultură care nu l-a mai trimis în plen.