Demisia de onoare anunţată de deputatul PSD-ist Viorel Hrebenciuc ca urmare a acuzaţiilor procurorilor DNA pare să-i fi impresionat pe parlamentarii de Brăila. Indiferent de culoarea politică, aleşii noştri au catalogat gestul acestuia de a-şi anunţa demisia drept un act de onoare, pentru că astfel se va evita îngreunarea anchetei aflate în derulare. Cât despre scandalul în care Hrebenciuc şi senatorul social democrat Dan Şova au fost implicaţi ca urmare a stenogramelor apărute în presa centrală, parlamentarii brăileni nu s-au arătat la fel de încântaţi. Este şi cazul deputatului PSD Brăila Cristian Rizea, care deşi a salutat decizia de demisie din Parlament a lui Hrebenciuc, a ţinut să îşi manifeste părerea de rău şi îngrijorarea în privinţa efectelor pe care le-ar putea avea conversaţia "pripită" a celor doi colegi ai săi. "Este un gest de salutat pe care domnul Hrebenciuc l-a făcut, în primul rând cred pentru a proteja Partidul Social Democrat, mai ales pentru că ne aflăm într-o campanie electorală foarte importantă. Chiar mă gândeam că în istoria noastră postdecembristă, din punct de vedere politic, doar doi oameni au mai făcut gestul ăsta de-a lungul timpului, e vorba de Traian Băsescu şi de Miron Mitrea, din câte îmi aduc eu aminte. Nu ştiu de alţii care să fi făcut acest gest, tocmai pentru a se pune la dispoziţia justiţiei. E un gest de onoare, eu cred că Hrebenciuc e un lider politic cu o foarte mare experienţă şi până la urmă demisia e un act unilateral", a afirmat Rizea.
Rizea: "Pentru mine contează mai mult oamenii simpli din partid decât Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova"
În ceea ce priveşte opinia deputatului PSD Sebastian Ghiţă, care a cerut ca Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc să fie suspendaţi din PSD, Rizea a evitat să o susţină sau să o respingă în vreun fel. Acesta a afirmat că o asemenea decizie va reveni exclusiv Biroului Permanent şi Comitetului Executiv al partidului. "Cred că astfel de discuţii, precum cele care au apărut în mod public între domnul Hrebenciuc şi domnul Şova nu ar trebui să aibă loc. E o greşeală să porţi astfel de discuţii, mai ales într-o campanie. După părerea mea pot duce la o situaţie sensibilă, chiar în interiorul Partidului Social Democrat. Astfel de discuţii nu fac bine, vă daţi seama cum privesc sutele de mii de membri aceste chestiuni. În primul rând, trebuie să ne concentrăm forţele pentru ca Victor Ponta să ajungă preşedinte. Nu putem pune căruţa înaintea cailor, să ne gândim acum, să facem tot felul de supoziţii, cine o să fie preşedintele PSD. Eu cred că aceste lucruri trebuie discutate abia după 16 noiembrie şi absolut deloc înainte. Iar decizia referitoare la cine va fi preşedintele PSD o va lua doar congresul. Nu putem să ignorăm votul fiecăruia dintre delegaţii de la Congres. Pentru mine contează mai mult oamenii simpli din partid decât Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Decizia este a lor", a mai completat Rizea.
La rândul său, deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea nu a dorit să comenteze prea mult situaţia, explicând că preferă ca apele să se limpezească. Chiar şi aşa, Petrea a afirmat că a rămas surprins de gestul lui Hrebenciuc de a-şi da demisia.
Boboc: "Iată că ni se confirmă că baroniada nu e întruchipată doar de preşedinţi de consilii judeţene"
Potrivit senatorului liberal Cătălin Boboc, discuţiile dintre deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi colegul său de la Senat, Dan Şova nu reliefează altceva decât "practica" partidului aflat în prezent la Putere. Chiar dacă a apreciat decizia lui Hrebenciuc de a-şi da demisia din Parlament, Boboc s-a arătat convins că acest episod le arată românilor adevărata faţă a oamenilor care fac parte din echipa lui Victor Ponta, candidatul PSD pentru preşedinţie. "Demisia, în principiu, nu doar acum în cazul ăsta, e în regulă, e un gest de onoare. Într-un fel să ştiţi că a dat posibilitatea justiţiei să ducă ancheta la bun sfârşit, ceea ce e în regulă. De altfel dumneavoastră aţi văzut că PSD-ul nu are niciun gând în Parlament, au avut o mie de ocazii când au putut să nu împiedice justiţia, dar au făcut-o totuşi. Stenogramele acelea, dacă le luăm drept bune, nu vreau să le comentez neapărat, însă evidenţiază o anumită practică la PSD. Iată că ni se confirmă că baroniada nu e întruchipată doar de preşedinţi de consilii judeţene, nu sunt toţi la fel, sunt aşezaţi pe diferite niveluri. Sunt şi eu uimit de situaţie. Însă ceea ce este bun din toată treaba asta? Faptul că toate mesajele, manifestările de campanie, promisiunile domnului Ponta, avem o confirmare că ele nu sunt decât nişte promisiuni, minciuni. Vedem ce are în spate acest lider de partid, premier, care se vrea preşedintele României. Vedem pe cine se bazează, pe cine se sprijină în această campanie. Şi cu siguranţă, dacă ar fi preşedintele României s-ar baza tot pe oamenii ăştia din curtea dumnealui", a declarat Boboc.
Nazare: "Tot scandalul este o oglindă a adevăratului PSD"
Mult mai acid vizavi de acest episod a fost comentariul deputatului PDL Alexandru Nazare. Din punctul său de vedere, chiar dacă Hrebenciuc a luat decizia corectă când şi-a dat demisia, mai sunt foarte mulţi PSD-işti în această situaţie. "Demisia este un gest de normalitate. Este un exemplu până la urmă să îţi dai demisia. Sunt mulţi alţii, vreo 10 care în momentul ăsta sunt apăraţi de PSD în diverse faze ale urmăririi penale. Alţii pe care îi protejează în Parlament, care şi-au negociat protecţia, care sunt şi ei urmăriţi penal sau incompatibili. În lumina acestor fapte, un deputat urmărit, care îşi dă din prima demisia, într-adevăr arată un cu totul alt mod de a aborda problema. Pentru că dacă eşti nevinovat şi crezi în nevinovăţia ta, atunci îţi dai demisia. Puţini au curajul să o facă", a declarat Nazare. Mergând pe aceeaşi linie, PDL-istul a ţinut să sublinieze că gestul lui Hrebenciuc reprezintă un exemplu de urmat şi pentru preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, de asemenea aflat în plin proces cu procurorii DNA. "Problema e alta. Mă uitam la Dan Şova care este în stare să facă orice, inclusiv să îşi ofere serviciile lui Oprişan (n.r. Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea) ca să preia frâiele acestui partid. Şi nu uitaţi că Dan Şova este un obişnuit al lui Bunea Stancu. În PSD se practică lucrurile astea. Cum să ne aşteptăm noi acum de la Ponta să îi ceară demisia lui Bunea Stancu atât timp cât lucrurile în PSD stau aşa? Dar cred că partea cea mai interesantă a acestui scandal, de departe este lista aceea, tabelul unde se află şi Victor Ponta. Şi atunci, cum să încredinţăm ţara cuiva care este într-un tabel cu oameni care sunt urmăriţi penal sau au dosare? Mi se pare un gest de iresponsabilitate până la urmă. Oricum, Stancu să ia exemplu de la Hrebenciuc! Poţi să arăţi demnitate în orice fel de circumstanţă, poate că e o lecţie şi pentru el", a conchis deputatul.
Reamintim că, Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar fiind acuzat că a apelat la fostul şef al SPP, Dumitru Iliescu, să afle dacă este interceptat de DNA. În acelaşi dosar, Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce, potrivit procurorilor, acesta a acceptat propunerea lui Hrebenciuc de a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. În schimb, Hrebenciuc urma să îl sprijine ulterior în privinţa obţinerii poziţiei de preşedinte al PSD, spune DNA.