Parlamentarii brăileni fac front comun pentru Judecătoria Însurăţei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni fac front comun pentru Judecătoria Însurăţei

Deputaţii şi senatorii de Brăila nu sunt de acord cu proiectul Ministerului Justiţiei de a desfiinţa Judecătoria Însurăţei şi Parchetul de pe lângă aceasta şi spun că sunt dispuşi să se ralieze pentru a se opune demersului. Având în vedere că proiectul ce vizează desfiinţarea a 30 de instanţe din ţară se va dezbate la Comisiile juridice din Parlament, redactorii "Obiectiv" au luat ieri legătura cu cei doi liberali - deputatul Vasile Varga (membru) şi senatorul Cătălin Boboc (preşedinte) -, pentru a vedea care le sunt intenţiile. 

În ceea ce îl priveşte pe Varga, acesta a explicat că proiectul încă nu a ajuns pe masa Comisiei din Camera Deputaţilor şi că îl consideră doar un zvon. "Nu cred că este benefică desfiinţarea acestei judecătorii şi în mod implicit a parchetului de pe lângă judecătorie pentru că este o rază foarte mare şi sunt foarte multe comune. Ce vor face? O parte se vor duce spre Făurei şi o parte spre Brăila? Această instituţie este benefică pentru cetăţeni ca să nu bată drumurile. Doar nu o să vină acum de la Mihai Bravu până la Brăila să se judece! Dacă aş vedea la comisie proiectul, aş susţine ca cele două instituţii să nu fie desfiinţate pentru localitatea Însurăţei. O să facem lobby. Aş cere un punct de vedere, să îmi spună care este volumul de lucru. Dar oricum nu va fi acolo la mapă ceva din care să deduci că nu există volumul de muncă necesar ca să fie desfiinţată. Eu nu cred că e un volum de muncă mic la o instanţă sau la un Parchet. Aştept să văd şi eu", a declarat Varga. La rândul său, senatorul Cătălin Boboc a explicat că deja s-a implicat şi că are speranţe că modificarea în privinţa desfiinţării Judecătoriei Însurăţei să aibă loc înainte ca aceasta să ajungă pe masa Comisiei juridice a Senatului. "Am primit sesizarea de la consilierii de acolo şi de la preşedintele nostru de la PNL, care mi-a spus despre ce e vorba. Eu am vorbit deja mai departe, dar secretarul care se ocupă de treburile astea este în concediu, luni revine. Am stabilit o întâlnire atunci, merg şi încerc să îi explic, dacă nu cumva au înţeles deja necesitatea existenţei acestei judecătorii în continuare. Având în vedere modul în care este amplasată - că este un bazin demografic acolo în zonă, în sensul exercitării dreptului la justiţie şi accesul la justiţie -, chiar cred că e oportun să continue existenţa acestei judecătorii", a afirmat Boboc, preşedintele Comisiei juridice.

Rizea: "Putem fi invitaţi, chiar dacă nu facem parte din Comisia juridică, să participăm la aceste dezbateri şi să susţinem"

Destul de bine pus la punct în privinţa subiectului s-a arătat şi PSD-istul Cristian Rizea, deputat în Colegiul 5, din care face parte şi oraşul Însurăţei. Acesta a subliniat că îşi menţine poziţia din anii anteriori, când s-a mai discutat desfiinţarea Judecătoriei Însurăţei şi că va face tot ce îi stă în putinţă să se împotrivească demersului. Deputatul a avut şi o solicitare interesantă la adresa celor doi liberali membri ai Comisiilor juridice din Parlament, subliniind că aceştia ar trebui să le facă o invitaţie tuturor parlamentarilor brăileni pentru a putea participa la dezbaterile proiectului. "Vă daţi seama că mă voi bate la fel cum am făcut-o şi în 2011, îmi aduc aminte că exact acum 3 ani de zile, exact în februarie, a fost acelaşi subiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei la acea vreme. Am convingerea că dacă am reuşit atunci, pe vremea guvernării PDL, să salvăm judecătoria Însurăţei, eu cred că vom reuşi şi de data aceasta. Chiar vreau să solicit public şi să fac apel la cei doi parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, la cei doi brăileni care fac parte din Comisiile juridice, respectiv domnul Vasile Varga la Camera Deputaţilor şi domnul Cătălin Boboc, care este chiar preşedintele Comisiei juridice de la Senat - care este chiar Cameră decizională pentru acest proiect - să se implice foarte serios pentru ca judecătoria Însurăţei să fie salvată. Le-aş solicita celor doi colegi să invite şi pe ceilalţi parlamentari pentru că regulamentul prevede acest lucru atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Putem fi invitaţi chiar dacă nu facem parte din comisia juridică să participăm la aceste dezbateri şi să susţinem. Eu cel puţin voi susţine ca judecătoria Însurăţei să nu fie desfiinţată, dat fiind faptul că de serviciile acestei instanţe beneficiază cam 50.000 de brăileni din judeţ", a declarat Rizea. Totodată, a mai precizat că înainte de luarea unei decizii ar trebui să se ia în calcul faptul că Brăila nu are decât trei instanţe judecătoreşti - în municipiu, Făurei şi Însurăţei -, în timp ce alte judeţe deţin chiar şi şase instanţe. "Haideţi să vorbim foarte sincer, e vorba de persoane cu venituri foarte mici, pentru care un drum până la Brăila de 50 km înseamnă o cheltuială în plus. Nu putem să nu fim solidari cu aceşti oameni şi să îi respectăm. Mai ales că şi taxa de timbru care se plăteşte pentru această instanţă de la Însurăţei este sursă la bugetul oraşului. Cred că e foarte important şi acest aspect", a mai completat sursa citată.
La fel de dispus să contribuie s-a arătat şi deputatul social democrat Marian Dragomir. "Ştiu despre ce este vorba. Săptămâna viitoare, când ajung la Parlament, o să depun o interpelare, vorbesc şi cu ceilalţi colegi şi vedem exact ce putem să facem", a declarat acesta.

Nazare: "Noi ne-am manifestat consecvent de fiecare dată pentru menţinerea acestei judecătorii"

Întrebat în legătură cu proiectul Ministerului Justiţiei, ce vizează desfiinţarea Judecătoriei Însurăţei, deputatul PDL Alexandru Nazare a afirmat că este dispus să intervină, însă lupta cea mai grea ar trebui dusă de parlamentarii USL. "Ştiu că nu e prima încercare de desfiinţare a judecătoriei, noi ne-am manifestat consecvent de fiecare dată pentru menţinerea acesteia. Evident că şi la momentul de faţă ne menţinem punctul de vedere. Aşa cum am reuşit o dată să salvăm judecătoria, o vom face şi acum. Ideea este că de această dată colegii care sunt la guvernare, în special cei de la PSD şi de la PNL, trebuie să facă un efort mai pronunţat în privinţa asta, dacă vor să o salveze cu adevărat, în sensul că trebuie să meargă şi să vorbească la Bucureşti, pentru că altă soluţie nu există. Noi ne solidarizăm acestui demers tocmai pentru a avea un serviciu cât mai aproape de brăileni. Destul îi punem pe drumuri pentru multe alte lucruri, măcar pentru judecătorie să nu o mai facem", a declarat Nazare.
Reamintim că membrii Consiliului Local Însurăţei au trimis un memoriu Senatului, Camerei Deputaţilor şi Ministerului Justiţiei, după apariţia pe site-ul MJ a unui "proiect de lege privind desfiinţarea unor judecătorii şi parchete". La Judecătoria Însurăţei sunt arondaţi 49.000 de brăileni din 30 de localităţi. Aceasta a mai fost luată în vizor pentru desfiinţare şi în urmă cu trei ani de zile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro