Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni faţă în faţă cu moţiunea de cenzură

• PSD-iştii brăileni sunt sceptici că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă va trece de votul Parlamentului • senatorul Ion Rotaru a precizat totuşi că dacă acest lucru se va întâmpla, românii se pot aştepta la o serie de “beneficii” din partea partidelor de opoziţie, care nu vor fi pe gustul multora • de cealaltă parte, atât deputaţii PNL Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă, cât şi Emilia Meiroşu de la Pro România, s-au arătat încrezători că Guvernul Dăncilă va fi înlăturat • senatorul ALDE Mihai Ruse nu a dorit să se pronunţe, precizând doar că rezultatul îl vom afla după vot

 

Parlamentarii brăileni au opinii diferite atunci când vine vorba despre rezultatul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă. PSD-iştii consideră că moţiunea nu va trece de votul Parlamentului, pentru că nu toţi cei 237 de semnatari o vor susţine în cele din urmă. De cealaltă parte, deputaţii opoziţiei sunt ferm convinşi că actualul Executiv va fi înlăturat. Trebuie subliniat că ieri, PSD a forţat o decizie prin care urma ca moţiunea să fie citită la ora 15:00, urmând ca votul să fie sâmbătă, însă senatorii şi deputaţii din opoziţie au reuşit să schimbe calendarul moţiunii. Astfel că aceasta va fi citită astăzi, iar votul se va da joia viitoare.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a răspunde la întrebarea “Va trece moţiunea de cenzură?”, senatorul Ion Rotaru (preşedintele PSD Brăila) a precizat că nu crede acest lucru. Şi asta pentru că a ajuns la concluzia că iniţiatorii nu prea îşi doresc acest lucru şi că fac doar un joc de imagine. Rotaru a adăugat că a discutat cu mai mulţi parlamentari din opoziţie şi a aflat că nu toţi semnatarii moţiunii o vor vota. Interesant este că parlamentarul a ţinut să îi avertizeze pe români privind consecinţele ce ar putea urma dacă totuşi moţiunea va trece.

“Presupunând că moţiunea va trece şi cade Guvernul, e bine ca cetăţenii să se pregătească de a «beneficia» de toate măsurile propuse de iniţiatori, cel puţin cele pe care le-au avut până acum în poziţiile publice. Am văzut recent reducerea cu 400.000 de posturi a bugetarilor, renunţarea la cota unică de impozitare, tăierea salariilor, neaplicarea majorării pensiilor, renunţarea la tichetele de masă şi la voucherele de vacanţă şi probabil că multe alte astfel de «beneficii». E puţin probabil în varianta în care moţiunea ar trece să vedem un guvern coerent şi benefic pentru ţară, având în vedere că ar fi format din cinci partide, fiecare cu doctrina şi interesele lui”, a declarat Rotaru.

Senatorul a precizat că este convins că partidele din opoziţie nu s-ar înţelege şi nu ar putea ajunge la un consens în privinţa deciziilor importante pentru România şi cu impact major asupra populaţiei. Totodată, Rotaru s-a arătat mulţumit de Guvernarea PSD, punctând că în opinia sa ar trebui să fie lăsat să îşi continue programul politic prezentat încă din 2016.

Şi deputatul PSD Nicu Niţă a subliniat că moţiunea de cenzură nu va trece, şi asta pentru că există foarte mulţi trădători în rândurile semnatarilor acesteia.

“Nu. Părerea mea personală este că nu va trece. Suntem uniţi, am strâns rândurile. (...) Sunt foarte mulţi care au semnat, dar nu o să o voteze. Vă spun!”, a afirmat Niţă.

O părere asemănătoare cu cea a colegilor săi de partid a avut şi deputatul Florin Mircea, care a punctat că după o analiză atentă asupra discuţiilor din Camera Deputaţilor, consideră că nu foarte mulţi dintre cei din partidele de opoziţie îşi doresc să treacă moţiunea.

“Nu prea sunt în stare să facă treabă dacă ar dărâma Guvernul. Şi cred că uşor-uşor unii dintre ei se vor da răniţi ca să nu reuşească. Dar până la urmă trebuie să avem în vedere toate variantele, însă personal, eu nu cred că îşi doresc şi că vor face lucrul ăsta - să treacă moţiunea. Indiferent, de momentul când s-ar vota, că e luni, miercuri sau sâmbăta. Tot acelaşi rezultat ar fi. Ar însemna să se apuce să muncească şi nu prea au cu cine. Ei au alte griji. Se împrumută unul altuia, caută să îşi rezolve treburile interne. Şi nu mai vorbesc despre amestecătura asta de atâţia oameni, opinii, curente politice sau mai puţin politice. Nu ştiu dacă ar face un bine României. Ţara are nevoie de stabilitate, totuşi”, a afirmat Mircea.

 

PNL şi Pro România Brăila, convinse că moţiunea trece. Ruse aşteaptă

 

De cealaltă parte, deputatul independent Emilia Meiroşu (coordonatorul Pro România Brăila) a dorit să precizeze că în prezent parlamentarii opoziţiei lucrează pentru a se asigura că moţiunea de cenzură va fi adoptată şi Guvernul Viorica Dăncilă va fi înlăturat.

“Parlamentarii Pro România votează moţiunea de cenzură. În momentul acesta pare că va trece. Sunt 237 de semnături. Chiar dacă vor lipsi foarte mulţi sâmbătă şi nu va fi cvorum, se va face din nou un birou permanent şi se va relua votul luni, cel târziu. Oricum votul pe moţiune va exista. Noi sperăm să treacă! Acesta este efortul pe care îl depunem zilele acestea”, a afirmat Meiroşu. Ulterior, după ce parlamentarii de opoziţie au reuşit să schimbe calendarul moţiunii, aceasta a revenit pentru a preciza că este o mică victorie, care va asigura totuşi prezenţa la vot şi a deputaţilor şi senatorilor minorităţilor în plen, joia viitoare.

La rândul său, deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a dorit să sublinieze că Guvernul PSD trebuie să plece. Aceasta a afirmat că moţiunea susţinută de 237 de parlamentari din şase partide diferite, inclusiv membri ai PSD, este un rezultat al negocierilor liberalilor.

“Actuala guvernare este una complet eşuată, blocată, iar sfârşitul guvernării PSD este un fapt confirmat prin semnăturile de pe moţiune. PSD nu mai are legitimitate şi nici majoritate. Sunt ultimele zbateri ale acestei guvernări catastrofale. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a coordonat cu succes cel mai consistent demers comun al opoziţiei din ultimii ani de zile, făcând toate eforturile pentru a câştiga orice vot posibil în favoarea moţiunii”, a declarat Ioniţă.

Şi colegul acesteia din Camera Deputaţilor, Vasile Varga s-a arătat convins că moţiunea are şanse reale să fie adoptată.

“Da. Sigur că da. Sper să treacă fără probleme. Sunt chiar mai multe voturi decât era necesar. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă”, a afirmat Varga.

Precizăm că redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reuşit să ia legătura şi cu senatorul ALDE Mihai Ruse, însă acesta a trimis un răspuns succint, prin intermediul unui sms, fără să precizeze dacă în opinia sa moţiunea va trece sau nu.

“Votul la moţiunea de cenzură îl vom afla după numărarea voturilor”, a afirmat sec Ruse.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro