Trecerea Guvernului Ponta III de Parlament şi scandalul iscat marţi pe această temă, prin demisia lui Crin Antonescu de la preşedinţia Senatului, a stârnit ecouri şi pe scena politică brăileană. Întrebaţi în legătură cu gestul fostului copreşedinte USL de a renunţa la o poziţie atât de importantă, atât deputatul PNL Vasile Varga, cât şi senatorul Cătălin Boboc au dorit să salute decizia preşedintelui lor şi să o catalogheze ca onorabilă. "Domnul Crin Antonescu şi-a dat demisia de onoare. A venit la microfon în urma schimbului de replici cu Victor Ponta şi a anunţat «îmi dau demisia că nu sunt lipit cu scaunul de această funcţie». Dar premierul nu a acceptat să îi urmeze exemplul. E o demisie de onoare, ca să se vadă că nu trage nimeni de acest scaun pentru că, de fapt, era al doilea post ca importanţă în statul român. Cel care este preşedintele Senatului îl înlocuieşte la comandă pe preşedintele României. A renunţat şi la acest lucru. E o decizie de onoare a unui om cu o probitate morală ieşită din comun. Ca să nu mai existe niciun fel de dubii sau discuţii", a declarat Varga. Cât despre rămânerea lui Victor Ponta în fruntea noului Guvern, acesta a subliniat că aşteaptă să vadă decizia Curţii Constituţionale a României, precizând că a votat "împotriva" instalării noului Executiv.
La rândul său, liberalul Cătălin Boboc a dorit să precizeze că deşi îşi manifestă admiraţia faţă de Antonescu pentru gestul pe care l-a făcut, din punctul său de vedere ar fi fost mai bine dacă recurgea la o astfel de decizie în urma demisiei premierului. "Dacă discutăm despre USL, având în vedere că toate posturile astea au fost obţinute ca urmare a existenţei acelei majorităţi, nu PNL-ul pleacă din Guvern, nici PSD-ul nu e continuatorul USL-ului, cum vrea el să spună, pur şi simplu se desfiinţează. În ceea ce priveşte demisia domnului Antonescu, nu pot să spun decât un lucru - felicitări! Ca mod de abordare, ca atitudine. Sper să nu mă înşel, dar cred că este primul om politic de după revoluţie care deţine o funcţie şi chiar a doua funcţie a statului român şi îşi asumă un astfel de gest politic. Fără să stea agăţat de scaunul de preşedinte al Senatului. Pe de altă parte, nu e mai puţin adevărat că lucrul ăsta nu ştiu dacă nu cumva trebuia făcut doar dacă şi premierul făcea la fel. Nu ştiu cât înţeleg oamenii din treaba asta, iar Ponta stă bine-mersi la locul lui, nu îl deranjează nimeni", a declarat Boboc.
Deputaţii PSD Brăila ironizează demisia lui Antonescu
PSD-iştii brăileni din Camera Deputaţilor nu s-au arătat impresionaţi de gestul fostului copreşedinte USL, Crin Antonescu, şi susţin că Victor Ponta nu are motive să îi urmeze exemplul. Deputatul Marian Dragomir a avut o reacţie destul de acidă faţă de demisia lui Antonescu, în condiţiile în care liberalii îşi menţin funcţiile importante la nivelul întregii ţări. "Antonescu nu are calităţile unui preşedinte responsabil, ci ale unui jucător de poker care pariază tot pe o carte. Gestul său este anulat de decizia directorilor de instituţii publice care rămân la putere. Ei sunt în opoziţie, dar rămân la putere ca să nu piardă funcţiile. Antonescu acţionează haotic şi impulsiv când se enervează. Gestul demisiei reprezintă doar iresponsabilitate deoarece a fost dată într-o criză de imagine, cu speranţa că va creşte în sondaje". Totodată, social democratul a venit şi cu mai multe acuzaţii la adresa preşedintelui Traian Băsescu, care din punctul său de vedere, profită de situaţia problematică creată prin ruperea USL. Deputatul Mihai Tudose a ţinut să specifice că din perspectiva sa problema este abordată greşit de către cei care cer demisia premierului. Acesta a subliniat că tocmai prin trecerea noului Guvern de Parlament, Victor Ponta a fost reales pe funcţie. "Gestul lui Crin Antonescu este copilăresc, negândit şi care probabil că îi lasă mai mult timp să doarmă dimineaţa. Domnul Crin Antonescu a fost ales în calitate de preşedinte al Senatului de către Senat. Reconfirmarea domniei sale acolo se face prin votul Senatului. Domnul Ponta a fost ales ca şi prim-ministru de către cele două Camere reunite ale Parlamentului. Tocmai a fost reconfirmat cu o majoritate zdrobitoare. Practic, ieri (n.r. - marţi), în timp ce domnul Antonescu se dădea în spectacol de la tribuna Parlamentului, domnul Victor Ponta tocmai asta făcea, îşi punea mandatul în joc. Putea să nu treacă. Deosebirea este că Victor Ponta a avut curajul să îşi pună mandatul în joc, să îşi asume şi rezultatul ca atare, pe când Crin nu cred că are acum curajul să vină săptămâna viitoare, când vor fi alegerile la preşedinţia Senatului, să candideze acolo", a declarat Tudose.
Parlamentarul Cristian Rizea a catalogat gestul fostului preşedinte al Senatului ca fiind unul emoţional, venit ca urmare a discursurilor aprinse din plen. Cât despre legitimitatea rămânerii lui Victor Ponta în fruntea Guvernului, în condiţiile în care alianţa de guvernare s-a rupt, acesta a precizat că responsabilitatea faţă de cetăţeni e primordială în astfel de situaţii. "Nu se pune problema ca Victor Ponta să facă un astfel de gest, dacă ne gândim în primul rând la responsabilitatea pe care Guvernul României o are faţă de toţi cetăţenii. Eu cred că Victor Ponta nu ar trebui să îşi dea demisia pentru că are o responsabilitate pe care vrea să şi-o ducă la bun sfârşit. Aceea de a conduce Guvernul şi de a implementa tot ceea ce noi am promis în campania electorală şi de a continua acest program de guvernare al USL, chiar şi fără colegii liberali în Guvern. Până la urmă, programul este unul foarte bun, în interesul românilor. Eu cred că asta trebuie să facă un guvern mai presus de orice orgolii politice. Liberalii nu mai sunt în Guvern, dar nu uitaţi că USL funcţionează încă foarte bine în majoritatea judeţelor din România. Un exemplu elocvent în acest sens este chiar judeţul Brăila, pe care şi eu îl reprezint în Parlamentul României", a afirmat Rizea.
Rotaru: "Să îşi dea demisia şi premierul ar însemna să ne ducem într-o criză mult mai profundă"
Nici senatorul PSD Ion Rotaru nu a privit cu ochi buni decizia liderului PNL de a renunţa la funcţia sa din vârful Senatului, însă a ţinut să precizeze că o urmare a gestului din partea premierului nu ar veni în beneficiul nimănui. "E un joc politic, domnul Antonescu a cerut demisia domnului Ponta. Mie nu mi se pare corect dintr-un punct de vedere esenţial, acela care ţine de guvernarea ţării, care şi aşa suferă la momentul ăsta. Să îşi dea demisia şi premierul ar fi însemnat să ne ducem într-o criză mult mai profundă, care n-ar fi fost benefică nimănui şi care ar fi avut consecinţe total nefavorabile pentru oameni şi pentru ţară", a declarat Rotaru. La rândul său, senatorul PC Brăila Mihai Dănuţ (fost PP-DD) susţine că liberalii nu şi-au dorit ieşirea de la Guvernare, ci este o decizie care pică strict pe umerii lui Antonescu. "Îşi doreşte cu atâta ardoare preşedinţia României, încât la un moment dat cred că nu mai gândeşte logic şi face nişte acţiuni extreme, cum a fost şi cea de ieri (n.r. - marţi). Din punctul meu de vedere, pierde în plan electoral pentru că una este să fii al doilea om în stat, preşedintele Senatului, şi alta e să fii doar preşedintele unui partid care se autointitulează principal partid de opoziţie", a declarat Dănuţ, completând că a votat "pentru" instalarea noului Guvern, în special pentru că Daniel Constantin, liderul conservatorilor, a obţinut poziţia de vice-premier.
Nazare: "E un spectacol grotesc de ambele părţi - USD, PNL"
Deputatul PDL Alexandru Nazare a catalogat şedinţa parlamentară de marţi dedicată Guvernului Ponta III drept cea mai aprinsă dezbatere a noului legislativ. Acesta a comentat faptul că audierile noilor miniştri s-au făcut contra cronometru şi că aducerea maghiarilor în Guvern este un total dispreţ faţă de populaţie. "E un spectacol grotesc de ambele părţi. Şi de partea PSD-ului, USD-ului sau cum s-o mai numi acum, şi de partea PNL-ului, pentru că gradul de ipocrizie e acelaşi, e maxim. PSD încearcă să se justifice că n-a rupt USL-ul şi PNL începe să atace ca şi cum n-ar fi făcut parte din guvernare până acum. (...) Nu e numai o chestiune constituţională problema programului de guvernare al USL-ului. E una de bun simţ. Nu poţi să vii cu acelaşi program, odată ce ai băgat UDMR-ul la Guvernare. În momentul în care o faci, este un total dispreţ faţă de populaţie. Adică îi aduci pe maghiari la Guvernare şi faci exact ce perlă a spus Marko Bela în şedinţă - USML, Uniunea Socială a Maghiarilor Liberali -, asta e de fapt. Acel «M» există, maghiarii au intrat în Guvern şi au nişte condiţii. Protocoale secrete legate de Universitate, de însemnele lor, de multe lucruri, iar Ponta e dispus să facă orice fel de compromis numai ca să îşi obţină voturile", a declarat Nazare. Cât despre gestul lui Antonescu, PDL-istul a punctat că ar fi fost unul la nervi şi că oricum urma să fie înlăturat.
Nistor: "Prezenţa UDMR la guvernare, o batjocură la adresa românilor"
Deputatul PPDD Brăila Marioara Nistor a precizat că formaţiunea din care face parte şi-a respectat statutul de partid de Opoziţie prin poziţionarea clară împotriva noului Guvern Ponta III. "Aşa cum am anunţat anterior votului de marţi din Camerele reunite ale Parlamentului, PP-DD a votat împotriva noului guvern din raţiuni obiective. Pe de o parte, ne-am declarat în contradicţie flagrantă cu intrarea UDMR la guvernare, un gest inoportun şi incorect pentru milioanele de votanţi ai USL. Prezenţa UDMR la guvernare alături de PDL şi contribuţia sa esenţială la tăierea salariilor şi a pensiilor, la închiderea spitalelor şi la batjocorirea românilor, nu se poate uita într-un timp atât de scurt, iar cooptarea Uniunii alături de USD constituie un act intolerabil pentru PP-DD. În aceste condiţii, PP-DD ar fi putut fi o alternativă, pentru a ajuta în plan parlamentar ca România să iasă din impasul generat de scandalurile politice interminabile din ultima lună. Am constatat însă că premierul «a călcat peste cadavre» şi nu a mai ţinut cont de absolut nimic, doar pentru a-şi păstra scaunul", a afirmat Nistor. Referindu-se la demisia liderului liberal Crin Antonescu de la şefia Senatului, sursa citată a afirmat că gestul respectiv a fost previzibil, zilele sale pe funcţie fiind numărate.