Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni contra ministrului Teodorovici

• propunerea controversată făcută recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind faptul că ar trebui să existe două pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate, nu a picat deloc pe gustul parlamentarilor brăileni • indiferent de culoarea politică, aceştia au subliniat că din punctul lor de vedere cetăţenii români trebuie să beneficieze de servicii medicale în mod egal

 

Deputaţii şi senatorii brăileni nu văd deloc cu ochi buni propunerea cu care a venit recent, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind accesul diferenţiat la serviciile de sănătate în funcţie de cuantumul cotizaţiilor. Mai exact, potrivit presei centrale, Teodorovici a declarat la finele săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe pe teme medicale, că din punctul său de vedere ar trebui să existe două pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate. Cu alte cuvinte, românii să beneficieze de servicii medicale în funcţie de posibilităţile financiare. Ulterior, după ce a stârnit un val de critici, unele venite chiar din partea colegilor săi de partid, ministrul a făcut un pas înapoi. Acesta a afirmat că este de părere că fiecărui cetăţean trebuie să îi fie respectat dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea şi că de fapt afirmaţia sa viza pachete medicale extinse, pentru a putea asigura o mai bună finanţare a sistemului. Cu alte cuvinte, posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poată adăuga servicii medicale suplimentare dacă doreşte şi este dispus să plătească mai mult pentru ele.

Declaraţia ministrului Finanţelor a fost criticată şi de parlamentarii brăileni, indiferent de culoarea politică, aceştia precizând că românii trebuie să beneficieze de servicii medicale în mod egal.

 

Rotaru: «Toţi cetăţenii au dreptul la servicii medicale egale»

Senatorul PSD Ion Rotaru a afirmat că nu susţine ideea ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici privind existenţa de pachete de servicii de sănătate diferite, în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate. Acesta a punctat că românii ar trebui să beneficieze în mod egal de astfel de servicii vitale.

“Toţi cetăţenii români au dreptul la servicii medicale egale pe programele de sănătate. Sistemul de asigurări de sănătate susţine inclusiv persoanele neasigurate, deci cele care nu plătesc contribuţii de sănătate, fiind unul social. Nu susţin ideea existenţei de pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate. Cred însă că se impune o mai judicioasă cheltuire a fondurilor pentru a acoperi o gamă cât mai largă de servicii medicale pentru întreaga populaţie a ţării”, a declarat Rotaru.

Din păcate fostul premier Mihai Tudose şi colegul său de la Camera Deptaţilor, PSD-istul Nicu Niţă nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere privind propunerea ministrului Finanţelor.

 

Nici ALDE nu susţine ideea

Potrivit senatorului ALDE, Mihai Ruse, ministrul Teodorovici a vorbit în nume propriu pe acest subiect, fără a se consulta înainte la nivelul coaliţiei de guvernare, altfel ar fi aflat că nu are susţinere. Ruse a ţinut să puncteze că statul este obligat să ocrotească sănătatea propriilor cetăţeni, lucru stabilit prin Constituţia României.

“Ministrul de Finanţe a făcut o declaraţie în nume propriu, fără a fi discutată în cadrul coaliţiei. După cum am putut vedea, ministrul a revenit asupra declaraţiilor sale, deci nu este o decizie luată de coaliţia de guvernare. Dacă doriţi punctul meu de vedere, consider că aşa cum este prevăzut în Constituţie, statul este obligat să ocrotească sănătatea proprilor cetăţeni (Art.34). Aşadar, nu pot fi luate măsuri care să ducă într-un fel la afectarea acestui drept fundamental al românilor. Consider că noi, parlamentarii, trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient. Iar noi, parlamentarii ALDE, vom susţine ca nici o categorie socială să nu fie defavorizată. Mă refer aici în special la pensionarii CAP, comparativ cu pensionarii din alte ramuri de activitate, de exemplu”, a declarat Ruse.

 

Emilia Meiroşu: «Eşti bogat trăieşti, nu ai bani, poţi muri!»

Una dintre poziţiile cele mai agresive faţă propunerea lui Eugen Teodorovici a fost afişată de deputatul independent (ex-PSD, în prezent membru Pro România) Emilia Meiroşu. Aceasta susţine că declaraţia ministrului Finanţelor nu face altceva decât să demonstreze că actualul guvern nu are ca prioritate bunăstarea românilor, ci sublinierea puterii financiare.

“Eşti bogat trăieşti, nu ai bani, poţi muri! Cam acesta este mesajul pe care domnul ministru îl transmite populaţiei. Sistemul medical românesc, aflat deja în derivă, va fi total aruncat în haos datorită unor măsuri precum cele propuse de domnul ministru. Deşi a revenit asupra declaraţiei iniţiale, ceea ce a spus rămâne spus şi cu siguranţă gândit în prealabil! Nu discutăm aici despre serviciile medicale oferite de sistemul privat, ci de sistemul de sănătate de stat din România! «Consider că un sistem de servicii funcţional este acela care se bazează pe principiile echităţii, universalităţii şi solidarităţii, nicidecum unul care să ducă la comportamente discriminatorii», afirma ulterior domnul ministru. Atunci, soluţia ar fi de a identifica metodele necesare delimitării serviciilor publice de cele private şi de a reglementa legal situaţia celor care plătesc asigurări de sănătate private”, a declarat Meiroşu.

Deputatul a mai adăugat că în calitate de membru al Comisiei pentru drepturile omului, consideră afirmaţiile ministrului Finanţelor revoltătoare.

 

Liberalii consideră că propunerea arată «foamea de bani» a PSD

Deputatul liberal Vasile Varga a afirmat că a discutat cu alţi colegi deputaţi care fac parte din Comisia de Sănătate şi a ajuns la concluzia că ministrul Eugen Teodorovici a făcut afirmaţii fără să cunoască realităţile din sistemul de sănătate.

“Eu întotdeauna am fost foarte sensibil la acest subiect al asigurării sănătăţii oamenilor şi am avut o toleranţă zero faţă de orice anomalie pe care a încercat să o strecoare unul sau altul în detrimentul oamenilor. Cred cu tărie că fiecărei persoane trebuie să-i respectăm dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea. Am discutat chiar luni cu colegii din Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor şi am înţeles că ideea ministrului Teodorovici nu este pusă în practică nicăieri în Europa, dar «geniul» acestuia nu mă mai surprinde. Sunt convins că această iniţiativă nu reflectă decât foamea de bani a guvernului, iar ministrul vorbeşte fără să cunoască realităţile sistemului de sănătate. În fapt real, propunerea ministrului PSD se traduce prin aceea că vrea să mai stoarcă nişte bani de oriunde, indiferent de faptul că un segment important al românilor va rămâne fără sprijin medical. Este o greşeală chiar şi din punct de vedere economic, nu doar social, pentru că a lăsa oamenii în voia sorţii generează costuri economice importante, pe care, evident că guvernul PSD nu le ia în calcul”, a declarat Varga.

Deputatul Antoneta Ioniţă, membru în Comisia de sănătate, a subscris la cele subliniate de colegul său Vasile Varga. Şi aceasta consideră că Teodorovici nu cunoaşte sistemul de sănătate. Ioniţă consideră că dacă propunerea ministrului Finanţelor s-ar pune în practică, ar apărea riscul ca un segment din populaţia României să nu mai beneficieze de ajutor medical.

“Ceea ce ar fi o eroare nu numai din punct de vedere social, ci şi din punct de vedere economic. Din această declaraţie reiese că, în acest moment, Guvernul PSD-ALDE  a ajuns să nu mai aibă bani şi se bucură de orice leu pe care-l obţine, chiar şi de la românii mai săraci. Soluţia PNL de reformă a sistemului de sănătate este aceea de redefinire a pachetului de servicii medicale de bază care să asigure toate necesităţile de bază, precum şi introducerea asigurărilor private de sănătate în cazul în care pacienţii doresc condiţii de spitalizare preferenţiale şi un număr mai mare de investigaţii, altele decât cele din pachetul de bază”, a conchis Ioniţă

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro