• aceștia salută decizia de susținere a segmentului de copii și juniori conform căreia 30% din banii publici alocați sportului de autoritățile locale să ajungă la copii și juniori
Aflat de mai multă vreme în degringoladă la aproape toate disciplinele, sportul românesc și implicit cel brăilean poate reintra din nou pe drumul performanței. Cu 274 de voturi pentru, proiectul de lege care prevede ca 30% din banii publici pentru sport să ajungă la copii și juniori a trecut de Cameră și merge acum spre promulgare. Acesta completează Legea Educației Fizice și a Sportului în sensul că din sumele alocate de la bugetul local pentru finanțarea activității sportive cel puțin 30% trebuie să fie direcționat către programele dedicate copiilor și juniorilor. Proiectul adoptat de Parlament vizează creșterea cuantumului alocat pentru susținerea activității sportive a copiilor și juniorilor la 30% din totalul bugetului alocat sportului de administrațiile publice. Asta înseamnă că la fiecare 100 de lei bugetați pentru a susține activitatea sportivă a seniorilor trebuie alocați 30 de lei și pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.
Parlamentarii brăileni salută decizia de susținere a segmentului de copii și juniori, decizie pe care acum toată lumea sportului o consideră ca fiind una istorică. O lege care practic poate asigura aria de selecție pentru sportul de performanță dar și pentru încurajarea sportului amator.
“Este o lege care a devenit necesară în urma solicitărilor pe care le-am făcut pe Legea 544 din care am aflat că, în medie, mai puțin de 4% din totalul bugetelor locale alocate sportului sunt cheltuite cu activitatea sportivă a copiilor și a juniorilor, deși per total cheltuiala publică a autorităților locale pe sport se ridică la peste 500 de milioane de lei. Înțelegeți acum de ce sportul românesc nu produce în mod integrat performanță, ci mai degrabă “accidente” fericite? Astăzi (n.r. 4 octombrie), suportul colegilor parlamentari a fost covârșitor. Cu 274 de voturi pentru, proiectul de lege a trecut de Cameră și merge acum spre promulgare. De altfel, toată lumea înțelege că nu ne mai putem fura căciula singuri, lipsind cel mai important segment de investiții: copiii și juniorii”, a scris inițiatorul proiectului, Tudor Pop, pe contul său de Facebook.
Pe data de 4 octombrie, cu o majoritate covârșitoare, 274 voturi, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege inițiat de deputatul USR Tudor Pop, prin care factorii locali care decid să aloce bani pentru sport vor fi obligați prin lege să aloce 30% din suma respectivă și către susținerea financiară a secțiilor de copii și juniori.
Parlamentarii brăileni au votat “in corpore” acest proiect, urmând ca actul normativ să fie promulgat.
“Avem talente și noi trebuie să avem grijă să sprijinim acești copii”
“Este un lucru normal care trebuia să se întâmple, noi avem istorie în domeniu. De curând am fost în străinătate și acolo unul dintre subiectele discutate a fost despre Nadia Comăneci. România are tradiție în sport iar acest proiect de lege poate ajuta foarte mult. Avem talente și noi trebuie să avem grijă să sprijinim acești copii, să ieșim în evidență cu lucruri bune. După ce va fi promulgat proiectul de lege, trebuie pus în aplicare. Eu mi-aș dori ca acesta să aibă predictibilitate. De curând m-am întâlnit cu o cunoștință care își ducea copilul în alt oraș ca să facă un anumit sport, acum cred că în urma acestei legi poate opta și pentru Brăila. Cineva trebuie să transfere cunoștințele către copii și juniori, așa că de această lege vor beneficia atât copiii talentați, cât și antrenorii”, ne-a declarat Florin Mircea, deputat PSD.
“Sportul nu se rezumă la înalta performanță, ci trebuie să fie un fenomen de masă”
“Proiectul de lege a beneficiat de o largă susținere în Camera Deputaților, la fel cum a fost cazul și în Senat. De altfel, Camera Deputaților chiar a venit cu un amendament la forma adoptată de Senat și a crescut cota destinată programelor pentru copii și juniori de la 20% la 30% din sumele alocate de la bugetele locale pentru activitățile sportive. În mod firesc, am votat pentru adoptarea acestui act normativ, întrucât este imperios necesar să promovăm cât mai mult sportul și, în general, un stil de viață sănătos în rândul copiilor și tinerilor. Sportul nu se rezumă la înalta performanță, ci trebuie să fie un fenomen de masă, iar comunitățile locale au cel mai important rol în această direcție. Prin această modificare legislativă autoritățile locale vor fi obligate să acorde o mai mare atenție sportului juvenil și acest lucru va conduce nu doar la o mai armonioasă și mai sănătoasă dezvoltare a copiilor și tinerilor, ci și la extinderea și îmbunătățirea bazinului de selecție pentru înalta performanță”, a punctat Adrian George Paladi, deputat PSD.
“Dacă vrem să avem copii sănătoși, aceștia trebuie să facă mișcare”
“Eu sunt unul dintre cei mai activi parlamentari implicați în votarea unei legi care nu se referă numai la sportul în sine ci în primul rând la sănătatea copiilor. Dacă vrem să avem copii sănătoși, aceștia trebuie să facă mișcare. Susțin din toată inima acest proiect și cei de la PSD trebuie să înțeleagă că acest sector al copiilor și juniorilor este foarte important, dacă vrem ca în câțiva ani să ne luptăm cu șanse egale, la toate disciplinele tradiționale din România, cu celelalte forțe din Europa. Este singura noastră șansă de dezvoltare a sportului românesc. Trebuie să avem grijă cum vor fi puse în practică reglementările din această lege. Eu sprijin sportul brăilean, am premiat cu bani fetele medaliate la naționalele de box, fac sport și îmi place să-i ajut pe cei care au nevoie”, ne-a declarat deputatul PNL, Alexandru Popa, liderul liberalilor brăileni
„Sportul ne-a adus notorietate“
“Eu consider că este o inițiativă foarte bună. Sportul românesc a demonstrat de-a lungul timpului că are copii valoroși, sportul ne-a adus notorietate. Acum urmează să vedem ce impact va avea și cum va fi aplicată această lege. Din păcate, din punctul meu de vedere, avem un ministru al sportului care nu reprezintă interesele României. A demonstrat acest lucru în mai multe rânduri și consider că trebuie schimbat. Eu am propus un proiect de lege prin care demnitarii aleși să nu aibe dublă cetățenie, ministrul Eduard Novak nu reprezintă interesele țării noastre”, a punctat Ciprian Ciubuc, deputat neafiliat, ex AUR.
Ministrul Eduard Novak a salutat decizia
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat că proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților privind direcționarea de către primării a unui procent de minim 30% din sumele alocate sportului către copii și juniori este binevenită.
“Mă bucur că a fost adoptată această lege, pentru că, dacă e să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani cu cluburile municipale, vedem că primarii s-au grăbit să înființeze cluburile acestea pentru a putea concura în Liga I sau Liga a II-a, dar neavând cunoștințe în domeniul sportului, nu au investit bani deloc în copii și juniori.
Aveau echipa de seniori și absolut nimic la nivel de copii și juniori, nu au creat secții speciale. Odată cu această regulă, primăriile vor fi obligate să investească și la nivel de copii și juniori”, a declarat Novak.
Liber la finanțarea sportului juvenil
Autoritățile locale vor avea posibilitatea să finanțeze orice ramură sportivă și orice tip de structură sportivă, de drept public sau privat, cu o singură condiție: să se afle pe raza unității teritorial-administrative respective. Vor putea fi finanțate și structurile sportive școlare ce aparțin de unitățile de învățământ din respectivul UAT, măsură care vizează în special localitățile cu un număr mai mic de copii și tineri.