Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni în izolare: studiu, treburi gospodărești, muncă și telemuncă

* cam asta susțin deputații și senatorii de Brăila că au făcut în perioada de când a fost decretată stare de urgență națională din cauza pandemiei de coronavirus și până în prezent * unii au vorbit cu părere de rău despre faptul că le-a fost îngreunată activitatea ce presupunea discuții față în față și interacțiuni, alții s-au arătat bucuroși pentru că au avut răgazul de a se ocupa și de treburile gospodărești, amânate în trecut sau de a sta cu familia * cert este că niciunul nu s-a plâns de lipsa activităților sau de plictiseală * europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a precizat că a profitat de timp pentru a studia, dar  și pentru a menține un contact permanent cu Parlamentul European, unde, potrivit acestuia, trebuie neapărat schimbate ”regulile jocului” în contextul actual

 

 

Niciun răgaz pentru parlamentarii brăileni: activitate continuă și în vremuri de pandemie. Cel puțin la nivel declarativ, asta au susținut deputații și senatorii noștri, întrebați, recent, de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” cum și-au petrecut până în prezent timpul în izolare la domiciliu, măsură impusă de autorități, odată cu decretarea stării de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus. Cei mai mulți dintre parlamentarii Brăilei au precizat că au încercat să își împartă timpul între activitățile specifice și treburi gospodărești, că au profitat de această perioadă pentru a mai sta cu familia, însă niciunul nu s-a plâns de plictiseală sau că nu a avut ce face în izolare. Nici europarlamentarul brăilean Mihai Tudose nu s-a abătut de la regulă, astfel că pe lângă faptul că a studiat mai mult, acesta a insistat pe ideea că s-a aflat în permanent contact cu decidenții de la nivel european, cu precizarea că trebuie neapărat schimbate ”regulile jocului” în contextul actual, astfel încât măsurile adoptate să asigure fără doar și poate securitatea alimentară și energetică pentru statele membre și chiar continentul European. Dar să vedem ce a declarat fiecare dintre aleșii Brăilei.

 

Mai multe treburi gospodărești în tabăra senatorilor

 

Senatorul PSD Brăila, Ion Rotaru susține că este o persoană activă în general, iar izolarea la domiciliu nu i-a picat tocmai pe plac. Chiar și așa, acesta a afirmat că a profitat de moment pentru a-și rezolva o serie de probleme gospodărești restante.

”Nu e nimic spectaculos de spus aici. E destul de complicat să stai în casă după ce ai așa, în față... ani... activitate zilnică, deplasări, tot felul de acțiuni și întâlniri cu oamenii, și lucruri pe care trebuie să le rezolvi. Dar sigur, avem mijloacele acestea moderne de comunicare acum. Ne-am mai găsit și țin neapărat să rezolvăm, o serie întreagă de lucruri care țin de gospodărie și de casă. Am mai făcut și descoperiri. Lucruri pe care trebuia să le facem și am uitat de ele. Deci una peste alta, ai ce să faci acasă. Nu asta este problema, ci de a găsi până la urmă o formulă prin care ceea ce faci să fie util și să reușești să și rezolvi niște chestiuni. Pentru că e complicat să rezolvi doar prin telefon sau prin mijloacele acestea de comunicare pe care le avem acum, cu calculatorul, cu tot ceea ce înseamnă net. E greu să te adaptezi. Nu e foarte plăcut, e adevărat. Oamenii activi acceptă și suportă destul de greu această perioadă de, hai să îi spunem inactivitate. Deși nu este inactivitate, ci activitate alt fel. Dusă într-o altă zonă”, a declarat Rotaru.

Tot cu activități în gospodărie s-a lăudat și colegul acestuia din Senat, Mihai Ruse de la ALDE (deși acesta figurează acum ca senator neafiliat, deoarece partidul său nu mai are grup parlamentar), care a precizat că locuiește la casă și nu la bloc, ceea ce i-a mai ușurat puțin din povara de a sta izolat.

”Păi, având în vedere că eu am și peste 65 de ani a trebuit să stau acasă, ce să fac?! Intru în categoria aceea de carantinare despre care mai nou se vorbește acum. Că ne duc la hotel sau unde ne vor duce”, a glumit senatorul. ”Dar nu am dus lipsă de muncă. Am livadă. Am vie, am păsări. Am muncit. Ce să vă spun. Când a fost să ne conectăm online cu Bucureștiul am stat și câte cinci ore în videoconferințe. Dar între timp eu am ce să fac. Nu stau ca într-un apartament, ca într-o colivie. Sunt destule de făcut în gospodărie și mie chiar îmi și place să fac”, a declarat Ruse.

 

Deputații PSD, împărțiți între familie și activitatea din Parlament

 

Parlamentarul PSD Brăila Nicu Niță a declarat de asemenea că această perioadă nu a fost deloc una lipsită de activitate în ceea ce îl privește. Acesta a afirmat chiar că a mers personal de două ori la Parlament, unde are câteva proiecte în lucru.

”Eu am mai făcut și drumuri la București în toată perioada aceasta, am fost la Comisii. Sunt inițiator la câteva proiecte pe agricultură, așa cum cred că s-a și văzut. Am mai lucrat și de acasă, nu am stat. Vă spun sincer”, a afirmat Niță.

La rândul său, colegul acestuia din Cameră, Florin Mircea a precizat că această perioadă i-a adus și o serie de nemulțumiri, dar și bucuria de a petrece mai mult timp alături de familia sa.

”Au fost și părți mai bune, dar și părți mai puțin bune. Pentru părțile mai puțin bune pot să vă spun că inițiasem anumite proiecte care acum au stagnat și din păcate unora chiar le-a scăzut considerabil viteza pe care o aveau. Asta pentru că toată lumea s-a oprit și proiectele s-au cam ascuns prin sertare. Da, pentru că apar altele deasupra și trebuie să te duci acum, să le cauți și să le repui pe tapet persoanelor care sunt factori de decizie. Tot aici intră și partea aceasta de socializare. Pentru că altfel discuți cu oamenii când ești față în față și explici problema, și altfel este când discuți prin Zoom, Whatsapp, alte aplicații, sau prin telefon. Până la urmă nu e vorba despre legalitate sau ilegalitate, dar e vorba despre partea umană, când poți să susții într-adevăr anumite lucruri. În ceea ce înseamnă partea pozitivă, am reușit să fac multe dintre lucrurile pe care zece ani nu am reușit să le mai fac. Am făcut și ordine în hârtii. Am găsit hârtii și din politică și din administrație. Unele dintre ele le-am păstrat, pe altele le-am aruncat pe foc. Pentru că tot timpul până acum le-am păstrat și s-au adunat”, a declarat Mircea.

Acesta a mai adăugat că a preferat să se izoleze alături de familie în casa părinților, pentru a nu locui într-un apartament la bloc, dar și pentru a putea să îi ajute în privința treburilor gospodărești și la aprovizionări.

”Am mai ajutat părinții, am mai făcut treabă prin curte. Noi ne-am izolat la ei, ca să nu ne izolăm în apartament la bloc. Așa că am reușit și am mai făcut câteva treburi prin curte. Tot ca activitate, din câte am înțeles, o să mai fim chemați la București la ședințe în Parlament. Dar pot să spun că lucrul cel mai important este că am stat mai mult cu familia. Asta a fost cel mai mare câștig din perioada asta. Va fi greu după aceea, când copiii vor începe să meargă din nou la școală. Probabil că va fi mai dificil pentru ei, pentru că s-au obișnuit să stăm acum aproape tot timpul împreună. E altceva acum pentru ei față de atunci când ești plecat, așa cum este cazul meu. Pentru că eu plecam la București foarte des. Acum m-au văzut mai tot timpul. Da, m-am mai închis eu în câte vreo cameră pentru videoconferințe și ce am mai avut de lucrat, dar e diferit. Am avut ocazia să stăm mult mai mult împreună”, a mai afirmat sursa citată.

Tot activitatea parlamentară de la distanță și timpul prețios petrecut alături de copiii săi, ne-a mărturisit și deputatul Emilia Meiroșu că i-a marcat această perioadă de izolare la domiciliu.

În această perioadă am susținut ședințele Parlamentului on-line. Am votat două decrete pentru instituirea stării de urgență, legi importante care să ne ajute să trecem cu toții peste această perioadă stranie și - sperăm -, unică. Sper să nu se mai repete. Nu am avut niciun moment de plictiseală sau sentimente de izolare pentru ca am doi copii care se joacă permanent, un cățel și multe cărți, multe filme și am avut timp să îmbunătățesc și multe rețete de mâncare. Am stat în casă și m-am bucurat că am dovedit că putem fi solidari și să avem lumină și pască de Paște, chiar dacă nu ne- am putut duce la Biserică”, a afirmat aceasta.

 

Mihai Tudose, concentrat pe studiu și atent la măsurile PE

 

Întrebat ce a făcut în toată această perioadă de când a fost decretată stare de urgență națională, europarlamentarul Mihai Tudose a afirmat că a profitat de moment pentru a studia. De asemenea, acesta a dorit să puncteze că s-a concentrat enorm de mult pe activitatea și deciziile luate la nivelul Uniunii Europene, deoarece este convins că în contextul actual este necesară regândirea măsurilor care vizează continentul European și statele membre.

”În toată perioada asta chiar am profitat și am citit mai mult. Dar am și lucrat cu colegii. Vă spun că lucrăm electronic, de la distanță pe Comisiile de la Parlamentul European. Într-adevăr, la nivel european se schimbă complet paradigma. Dacă până acum două-trei luni vorbeam despre acordul ecologic, că se încălzește planeta... ei bine, uite că s-a cam răcit singură (n.r. - aluzie la criza provocată de coronavirus). Deci este un moment în care trebuie schimbate toate regulile jocului, tot ce înseamnă concepție. Vă dați seama că la o situație de genul ăsta, nu numai România, ci Europa este total descoperită. Pentru că nu poate să își asigure singură tot ce îi trebuie. Adică trebuie să luăm tot felul de lucruri de pe alte continente, care, confruntându-se cu aceeași problemă, evident că nu ne mai dau. Și atunci, până la urmă, eu înțeleg că planeta trebuie ajutată, dar hai să nu avem o planetă foarte verde, dar fără oameni. Cel puțin pe anul acesta și anul viitor ar trebui ca toate acele fonduri imense, care ar fi trebuit alocate pe reducerea emisiei de carbon și așa mai departe, să le băgăm deocamdată în sănătate și în agricultură. Adică, hai să fim sănătoși și să avem ce mânca! Apoi mai vedem noi. Sunt la Comisia de comerț internațional: am înțeles că facem schimburi comerciale, dar uite că în momente de criză nu prea mai avem ce comerț să facem. Așa că Uniunea Europeană trebuie să folosească aceste fonduri rațional și să ne asigurăm securitatea alimentară și securitatea energetică. După aceea mai vedem. Haideți să avem niște stocuri tampon, să avem materiale pentru partea de sănătate, pe partea de energie și «Dumnezeule!», să avem alimente. Să nu rămânem în situația în care ne este foame și nu avem de unde să luăm. Așa că eu pe problemele acestea m-am concentrat în această perioadă”, a afirmat Tudose.

 

Multă treabă în izolare și pentru parlamentarii PNL Brăila

 

Deputatul Antoneta Ioniță, medic de profesie, și-a început izolarea la domiciliu dinaintea decretării de către Președintele României Klaus Iohannis a stării de urgență la nivel național. Asta, pentru că așa cum am precizat și la vremea respectivă, deputatul a intrat în contact direct cu doi parlamentari liberali infectați cu coronavirus, motiv pentru i-a fost impusă măsura izolării pentru 14 zile la domiciliu. Aceasta a fost testată pentru COVID-19 iar rezultatul a fost negativ. Întrebată recent, cum a fost afectată de perioada de izolare la domiciliu, aceasta a precizat că a încercat să se concentreze mai mult pe activitățile desfășurate ca medic.

Perioada de izolare a fost, pentru mine, poate una dintre cele mai intense din punct de vedere profesional. Mi-a amintit de gărzile grele, de când conduceam Unitatea de Primiri Urgențe. Ca medic de familie, a fost o perioadă extrem de încărcată, pentru că am acordat consultații în cabinet, cazurilor care au necesitat obligatoriu o întrevedere. Am monitorizat telefonic toți pacienții pe care i-am avut în carantină sau suspecți de infecție cu SARS COV 2, i-am sunat de două ori pe zi, să văd cum evoluează, ce simptome mai au, cum stau cu temperatura. În paralel, am acordat consultații telefonice, cu  zecile, uneori, pe zi. De la copii mici, până la oameni în vârstă, am încercat să rezolv toate situațiile apărute. Am trimis on-line rețete, recomandări, unde a  fost cazul, concedii medicale. Din respect față de pacienții mei, am răspuns la telefon ziua, seara, ori de câte ori am fost sunată. La modul propriu, am dormit cu telefonul la capul patului. Noi, medicii de familie, am încercat să suplinim activitatea colegilor noștri din spitale, pe cât de mult s-a putut”, a declarat Ioniță.

Deputatul liberal Vasile Varga a precizat că a avut o activitate parlamentară destul de intensă în ultima perioadă, chiar dacă de la distanță. Chiar și așa, acesta s-a plâns că perioada de criză i-a cam îngreunat modul de lucru la nivelul cabinetului notarial.

Instituirea stării de urgență, cu toate prevederile și restricțiile care s-au impus, nu mi-au perturbat activitatea parlamentară. Doar, parțial, pe cea profesională. La Camera Deputaților, activitatea s-a desfășurat după un program normal, chiar dacă în condiții mai puțin obișnuite. Ședințele de plen au avut loc on-line, toate au fost publice și transmise în direct. Comisia juridică, de disciplină și imunități, al cărei vicepreședinte sunt, este una dintre cele mai solicitate comisii și nu a făcut excepție de la această regulă nici în ultima lună. Am avut săptămânal pe agendă avizarea sau eliberarea raportului la multe propuneri legislative, ceea ce presupune, evident, o analiză preliminară a proiectelor de legi, a avizelor care le însoțesc. Dezbaterile în cadrul Comisiei s-au derulat tot on-line, dar nu au fost cu nimic mai puțin incitante decât în mod obișnuit. Cât privește cabinetul notarial, aici activitatea a fost mai limitată și s-a desfășurat ținând cont de regulile impuse: nu au intrat mai mult de două persoane în interior, am încercat să pregătim documentele și să chemăm clienții numai când acestea au fost gata, astfel încât contactul cu ei să fie unul cât mai limitat ca timp. Este evident că adresabilitatea a fost una mai restrânsă”, a precizat Varga.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro