Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni, în faţa crizei care a cuprins Europa

Senatorii şi deputaţii de Brăila s-au arătat destul de rezervaţi în a comenta subiectul crizei refugiaţilor care bat la porţile Europei. Întrebaţi dacă România poate respecta cotele impuse de Uniunea Europeană şi în ce măsură se vor accepta compromisuri, cei mai mulţi dintre aceştia au precizat că sunt de acord cu poziţia prezentată de premierul Victor Ponta şi preşedintele României Klaus Iohannis, potrivit cărora nu vom putea primi decât 1.700 de azilanţi. Senatorul PSD Ion Rotaru s-a arătat deranjat de decizia Uniunii Europene de a distribui un anumit număr obligatoriu de preluare a refugiaţilor pentru fiecare stat membru. "Este o problemă extrem de importantă, care trebuie tratată cu toată grija şi seriozitatea, în spiritul valorilor europene la care am aderat. Ca ţară membră trebuie să fim părtaşi la deciziile care se iau acolo. Personal, eu nu susţin această decizie de a distribui un număr obligatoriu către o anumită ţară. Condiţiile de a asigura resursele pentru asemenea situaţii de criză sunt diferite în fiecare ţară. Pe de altă parte, am observat că există un punct de vedere comun de data aceasta între prim-ministru şi preşedintele ţării, care au exprimat ideea că România poate primi în jur de 1.700 imigranţi. Probabil că acest lucru a fost generat de o anumită analiză a factorilor de răspundere privind capacitatea ţării noastre de a prelua un anumit număr de imigranţi. Este o problemă de securitate naţională, de siguranţă naţională, de analiză concretă în cadrul CSAT-ului, care are abilitatea să ia deciziile necesare", a afirmat Rotaru. De asemenea, parlamentarul şi-a exprimat scepticismul în privinţa posibilităţii ca imigranţii să poată fi cazaţi în cămine studenţeşti.

Dragomir şi Rizea îşi fac griji pentru viitor

Deputatul PSD Marian Dragomir a ţinut să amintească faptul că la începutul anilor 90 românii erau priviţi ca nişte imigranţi de către ţările europene, lucru ce a deranjat foarte tare. "Astăzi situaţia este total întoarsă pentru că pe noi nu ne-au dorit, dar cei din vest îi doresc pe cei din ţările musulmane, plecând poate şi de la faptul că populaţia este îmbătrânită în Europa şi au nevoie de o forţă mai ieftină decât cea din estul continentului. Iar noi, cei care voiam să ajungem odată acolo, astăzi nu vrem să îi primim pe cei care au o altă cultură, o altă mentaliltate, pentru că avem suspiciuni, dacă ei vor reuşi să se adapteze la viaţa noastră sau dacă vor veni şi vor încerca să îşi impună regulile sau dacă noi ne-am putea adapta la ale lor", a declarat Dragomir. Acesta a ţinut să îşi manifeste îngrijorarea în privinţa modului în care va fi stabilită distribuţia imigranţilor în ţara noastră, indiferent de cotă. "Cum vor fi stabiliţi cei 6.000 care, teoretic, ar trebui să ajungă în România? Vor fi dintr-o anumită ţară, vor fi în ordine alfabetică? Sau după ce ţările din vest, care reprezintă principala ţintă, vor selecta doar tinerii absolvenţi de universităţi şi cu o perspectivă, iar pe cei care rămân îi vor trimite către ţările din est? Aici avem foarte multe lucruri de discutat. Din acest motiv eu nu cred că x% reprezintă viitorul în ceea ce priveşte distribuţia imigranţilor, ci mult mai multe criterii. Pentru că toţi se vor bate să îi ia pe cei culţi, pe cei cu universităţi şi pe cei care pot reprezenta un viitor în dezvoltarea economică a ţării lor. Şi noi atunci ce luăm?", şi-a pus întrebarea parlamentarul. La rândul său, deputatul PSD Cristian Rizea s-a arătat extrem de impresionat de poziţia ponderată, manifestată de preşedintele României în această chestiune. "Nu ştiu. Am simţit şi eu ca român că, într-adevăr, am un preşedinte cu care mă pot mândri. Îi face cinste şi arată că Iohannis e un preşedinte pentru toţi românii", a afirmat, în mod surprinzător, Rizea. De asemenea, acesta a tras un semnal de alarmă, precizând că situaţia trebuie analizată foarte bine ţinând cont de posibilul risc pe care îl presupune acceptarea în masă a imigranţilor. Acesta a dorit să amintească de atacul terorist din 11 septembrie 2001, în SUA.

Petrea speră că situaţia ne va înlesni intrarea în spaţiul Schengen

Deputatul UNPR Silviu Dorin Petrea a afirmat că situaţia actuală din Europa trebuie privită cu maximă obiectivitate şi în mod deosebit din punct de vedere tehnic. Acesta a susţinut că este un lucru normal ca statele membre ale Uniunii Europene să vină în ajutorul ţărilor la graniţele cărora au ajuns imigranţii. De asemenea, Petrea a mai punctat că România ar trebui să insiste pe ideea de a intra în zona Schengen, ca o condiţie a acceptării condiţiilor impuse pe tema refugiaţilor. "În cadrul Comisiei de afaceri europene am avut săptămâna aceasta mai multe întâlniri şi discuţii pe această temă. Am discutat şi cu secretarii de stat de la Externe şi de la Interne. Este foarte clar. România poate primi 1.785 de refugiaţi, pentru că acestea sunt locurile disponibile în centrele de azil. La întâlniri absolut toată lumea a spus foarte clar că un efort mai mare de 1.785 de refugiaţi nu putem face. Pe aceştia i-am putea ţine în siguranţă, fără a afecta România în niciun fel", a declarat Petrea.

Varga, nemulţumit de europarlamentarii români care au votat cota de 6.000 de refugiaţi

Şi deputatul liberal Vasile Varga a afirmat că nu putem primi mai mulţi refugiaţi decât numărul de locuri disponibile. Mai mult, acesta a ţinut să îşi manifeste nemulţumirea vizavi de europarlamentarii care au votat pentru cota de 6.000 de imigranţi distribuiţi în România. "Sunt de acord cu punctul de vedere pe care l-a exprimat preşedintele Klaus Iohannis că nu putem primi mai mult de 1.700 de refugiaţi. Cota impusă de Uniunea Europeană este prea mare pentru statul român. Îmi pare rău, am auzit că au votat şi unii europarlamentari. Regret nespus de mult dacă atunci când au făcut-o s-au referit la acea cotă de 6.000 de persoane. Nu cred că pot fi cazaţi în căminele studenţeşti, ar însemna să perturbi activitatea studenţilor. Şi ţinând cont de faptul că ţara noastră nu are alte locaţii disponibile, îmi este foarte greu să cred că vom putea primi atâtea persoane. Nu putem să acceptăm ceva ce este peste puterile noastre", a afirmat Varga.

Nazare speră că problema se va rezolva prin aplicarea unui mecanism european bine structurat

Parlamentarul PNL Alexandru Nazare şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană va fi capabilă să gestioneze criza refugiaţilor la fel cum s-a întâmplat şi cu cea financiară, din urmă cu câţiva ani. Deputatul a afirmat că o posibilă rezolvare a situaţiei va veni în urma unei întâlniri a liderilor de la nivel european, unde să se poarte negocieri, în baza unui mecanism extrem de bine structurat.
"Nu numai pentru România, e o mare provocare pentru Europa! Testează mecanismele existente, deja stabilite, de gestionare a refugiaţilor şi în acelaşi timp indică faptul că acestea trebuie reformate şi readaptate condiţiilor cu care ne confruntăm acum. E clar că Europa are nevoie de un plan articulat, prin care să gestioneze la modul serios şi structurat această criză. (...) Elementul esenţial aici rămâne solidaritatea în jurul ideii europene. Este adevărat că avem deja poziţii formulate de la majoritatea statelor, dar eu cred că în momentul în care acest mecanism se va pune pe masă şi va fi discutat în detaliu, fiecare stat în parte va reuşi să depăşească propriile limitări şi constrângeri, atât în procesarea cât şi găzduirea refugiaţilor. Cu cât mecanismul va fi mai bun, cu atât va ajuta în integralitate statele europene să nu se mai cramponeze de nişte cote. Însă justificat", a declarat Nazare, subliniind că Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere un mecanism de compensare, prin care să susţină la modul foarte serios ţările ce nu au centre de cazare suficiente, însă sunt de acord să preia mai mulţi refugiaţi.

Boboc: "România deja are probleme cu integrarea propriilor cetăţeni de diferite etnii"

În ceea ce-l priveşte pe senatorul PNL Cătălin Boboc, acesta consideră că liderii ţării au procedat foarte bine atunci când nu s-au aruncat la a prelua un număr mai mare de refugiaţi decât putem găzdui şi, eventual, integra. Liberalul este de părere că în contextul în care România încă mai are probleme la capitolul integrării minorităţilor, acceptarea unui număr mare de refugiaţi ar complica şi mai mult situaţia. "Preşedintele are dreptate când afirmă că numărul trebuie să fie mult mai mic. A fost o poziţie echilibrată şi corectă pentru că nu e vorba doar de cazarea acelor oameni. E în regulă, iei câteva săli de sport şi i-ai cazat acolo. Dar problema este că după aceea vom fi nevoiţi să integrăm oamenii respectivi. România deja are probleme cu integrarea propriilor cetăţeni de diferite etnii, grupuri. Deci, ceea ce nu reuşim să facem cu ai noştri în primul rând, nu cred că e cazul să ne asumăm cu alţii. Din acest motiv, poziţia moderată este cea corectă. România este un stat UE şi îşi asumă toate obligaţiile. Europa a primit şi a integrat bine chiar câteva milioane de români, la rândul ei. Ca principiu trebuie să sprijinim şi noi acest demers şi pe oamenii aceia, care sunt amărâţi. Pe de altă parte, trebuie să fim pragmatici", a afirmat Boboc.
Precizăm că ministrul Economiei, deputatul PSD Mihai Tudose, nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere, în aceeaşi situaţie regăsindu-se deputatul UNPR Marioara Nistor şi senatorul liberal Dănuţ Mihai.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro