Parlamentarii brăileni «față în față» cu prelungirea stării de urgență | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni «față în față» cu prelungirea stării de urgență

* decretul Președintelui României Klaus Iohannis, privind prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile, va fi votat astăzi în Parlament * deputații brăileni Vasile Varga și Antoneta Ioniță susțin că nu este de joacă și că vor vota ”pentru” * parlamentarii PSD Brăila, cu o singură excepție, au afirmat că starea de urgență trebuie să continue, însă cu precizarea că Guvernul ar face bine să accepte propunerile social-democraților privind susținerea economiei și nu numai * europarlamentarul Mihai Tudose a sancționat foarte dur ”bâlbele” de până acum ale Guvernului PNL

 

 

Majoritatea parlamentarilor brăileni consideră că prelungirea stării de urgență în România este o măsură corectă, însă cei din tabăra PSD o spun cu jumătate de gură. Practic, decretul președintelui Klaus Iohannis, privind prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile, ar trebui să fie votat, astăzi, în Parlamentul României. În contextul în care pe scena politică națională au apărut o serie de opinii pro și contra privind oportunitatea acestei decizii, redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au dorit să afle opinia aleșilor noștri din Camera Deputaților, Senat și chiar Parlamentul European. De altfel, europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a profitat de moment pentru a sancționa în termeni foarte duri unele dintre măsurile adoptate de Guvernul Ludovic Orban, dar și ”bâlbele” și presiunea pusă în ”spinarea” administrațiilor locale.

 

PNL-iștii avertizează că nu este de joacă cu COVID-19

 

Cei doi deputați PNL Brăila au explicat fără nicio șovăire că au de gând să voteze ”pentru” prelungirea stării de urgență, deoarece înțeleg gravitatea situației și sunt deciși să respecte sfaturile epidemiologilor, punând sănătatea românilor pe primul plan.

”Prelungirea stării de urgență nu este un moft, este încă o necesitate, pentru că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. Epidemiologii au avertizat că, în România, vârful nu a fost atins, că în săptămânile următoare se așteaptă o creștere a numărului de cazuri. Se impune în continuare să stăm acasă, să păstrăm distanța, să nu ne expunem fără mască și mănuși, să păstrăm toate rigorile de până acum. Cu siguranță voi vota în favoarea prelungirii stării de urgență pentru că, în calitate de medic, înțeleg cât de important este să respectăm toate aceste măsuri”, a declarat Antoneta Ioniță.

La rândul său, deputatul Vasile Varga a precizat că în opinia sa decizia președintelui României este una corectă, care ține cont de indicațiile specialiștilor în sănătate. Liberalul a dorit să avertizeze că indiferent de intervențiile politice ale unora, pericolul pandemiei de coronavirus nu a trecut.

”Știu că există o îngrijorare privind efectele asupra economiei, a mediului de afaceri, a personalului angajat, dar, în acest moment, sănătatea oamenilor este principala prioritate. Brăila face parte din categoria județelor unde pandemia nu a lovit tare, nu suntem în situația de la Suceava sau de la Țăndărei, dar trebuie să înțelegem că amenințarea încă persistă, că epidemiologii nu exclud posibilitatea unui val de îmbolnăviri după Paște și că nimeni nu trebuie să se joace cu viața și sănătatea oamenilor. Să nu uităm că «paza bună trece primejdia rea» și să avem speranța că numărul de cazuri va scădea, astfel încât să nu se impună o nouă măsură similară, după 16 mai!”, a transmis Varga.

 

Și Emilia Meiroșu este «pentru» prelungirea stării de urgență

 

La rândul său deputatul brăilean Emilia Meiroșu a afirmat că are de gând să voteze ”pentru” prelungirea stării de urgență, deoarece nu își dorește un scenariu în care situația îmbolnăvirilor va scăpa de sub control.

”Votez «pentru» menținerea stării de urgență pentru că măsurile de distanțare socială ne-au ferit de situația tragică în care se află alte țări, cu mii de morți și zeci de mii de infectați. Am văzut cu toții că în această perioadă toate județele s-au dotat cu aparate de testare. Până acum nu s-a putut testa și apoi trata un număr mare  de pacienți din lipsa testelor. Cred că e nevoie de acest interval de timp pentru a testa foarte mult și a ne pregăti cu materialele de protecție necesare, măști, mănuși de protecție, dezinfectanți în spațiile de la locul de muncă și chiar acele tuneluri de dezinfectare în spațiile publice pentru ca, după expirarea acestui decret, să ne putem relua activitatea și viața normală”, a afirmat Meiroșu.

 

PSD-iștii vor vota prelungirea stării de urgență, dar pun condiții

 

Parlamentarii brăileni din partea PSD au afișat păreri destul de diverse în privința oportunității prelungirii stării de urgență la nivel național. Aceștia și-au manifestat îngrijorarea în legătură cu problemele economice și ceea ce va urma după rezolvarea crizei provocate de COVID-19. Mai mult trebuie punctat că la momentul în care redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” i-au contactat, încă nu se luase o decizie în Biroul Politic Național al PSD privind votul din Parlament, însă era clar că social-democrații vor impune condiții pentru a aproba prelungirea stării de urgență. Măsuri pe care președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a dorit să le puncteze pe scurt.

”Pornind de la ideea aceasta că Guvernul PNL a abuzat de prerogativele pe care le-a avut prin starea de urgență și de la faptul că solicitarea de prelungire a stării de urgență trebuie să suporte câteva măsuri, PSD a solicitat câteva chestiuni care trebuie avute în vedere. Transparență totală în privința informării, a deciziilor și a achizițiilor; declanșarea testării pe scară largă a populației; măsuri concrete de susținere a economiei și a populației în această perioadă; proiecte de investiții publice ce pot fi și ar trebui să fie demarate pentru repornirea economiei sau proiectele care sunt în lucru să fie continuate. Pentru că am văzut, de pildă, că a fost sistată ideea de investiție pentru zona noastră Drumul Expres Brăila - Galați. Am mai propus măsuri urgente pentru sprijinirea agriculturii românești și declararea stării de calamitate având în vedere fenomenul de secetă excesivă care se manifestă la această dată. Cam acestea sunt cele câteva puncte pe care le-am dori a fi luate în considerare. Pentru că Guvernul PNL a avut toată încrederea de care i-a acordat-o Parlamentul pentru aprobarea acelui decret prezidențial privind starea de urgență. Am vrea ca în continuare să existe un dialog între Parlament și Guvern, pentru că acesta nu există în prezent. Or, acum ar trebui lăsate la o parte veleitățile politice și tot ceea ce înseamnă atacuri, campanie electorală. Așa că inițiativele parlamentare, propunerile, sugestiile pe care le au partidele politice, și mă refer în speță la PSD, ar trebui avute în vedere în această perioadă”, a declarat Rotaru.

Întrebat dacă au venit totuși cu sugestii concrete pentru Guvernul Ludovic Orban, Rotaru a precizat că deocamdată social-democrații au pus o problemă de principiu, dar care poate fi concretizată plecându-se de la ideea că au avut o serie întreagă de inițiative legislative în trecut, unele adoptate, altele în curs de dezbatere, care pot fi urgentate și puse în practică.

”Am plecat de la ideea că toate statele din Uniunea Europeană în această perioadă au acordat o serie întreagă de facilități și au luat un număr important de măsuri care să încurajeze zona economică. Sigur, fiecare aspect trebuie avut în vedere în funcție de specificul activității, de urgențe, de priorități”, a mai adăugat sursa citată.

Cât despre necesitatea prelungirii stării de urgență, ca o părere personală, Rotaru a dorit să sublinieze că i se pare o idee bună și că este destul de limpede faptul că pericolul pandemiei COVID-19 nu a trecut.

”Nu am ajuns în situația în care să mai avem doar câteva cazuri. Și avem foarte puține teste. Deci suntem departe de vârf. Îmi este greu să fac o estimare aici pentru că nu sunt medic și nu sunt specialist. Dar este limpede faptul că mai sunt pași de făcut și că este nevoie să existe în continuare niște restricții. În cealaltă perspectivă, e foarte limpede faptul că tot acest blocaj, care înseamnă stat în casă și inactivitate, generează consecințe dramatice pe zona economică. Este imperios necesar să se ia niște măsuri. Noi am avut aceste discuții și ele trebuie finalizate cu o decizie în ședința Comitetului Executiv Național. Pentru că am solicitat câteva lucruri pe care ar trebui să le aibă în vedere Guvernul și Președintele, pe tot ceea ce înseamnă precizie la acest moment, asta pentru că suntem într-o situație specială.

(...) Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să votăm în continuare, pentru că trebuie să fim responsabili. Dar în același timp trebuie să fim responsabili și în ceea ce privește urmările, consecințele, ce facem după ce se termină această situație, de unde plecăm. Și vă dau un singur exemplu. Vedeți ce e la Brăila. Ați scris despre situația cu seceta și în ziar. Am solicitat decretarea stării de calamitate. În afară de faptul că au fost niște declarații nu se întâmplă nimic”, a conchis Rotaru.

La rândul său, deputatul PSD Nicu Niță a afirmat că deocamdată, este bine ca în România să fie prelungită starea de urgență pentru evitarea înrăutățirii situației prin răspândirea comunitară a virusului COVID-19. Chiar și așa, acesta a făcut precizarea că va respecta decizia pe care partidul o va lua la Centru privind votul din Parlament în legătură cu acest subiect. Și Niță și-a manifestat totuși îngrijorarea vizavi de lipsa măsurilor din partea Guvernului pentru sprijinirea economiei, și în mod special a agricultorilor și fermierilor grav afectați de secetă.

 

Florin Mircea susține că România poate fi responsabilă și fără stare de urgență

 

Deputatul Florin Mircea a afirmat că el nu este de acord cu prelungirea stării de urgență în România din foarte multe considerente, însă în special din pricina problemelor din zona economiei. Acesta a afirmat că așa cum românii au respectat în mare parte deciziile autorităților de până acum, ar face-o și dacă nu ar mai fi stare de urgență și cele mai multe activități ar putea să își reia cursul.

”La momentul la care vorbim nu s-a luat o decizie finală, este o discuție. Eu, personal, cred că nu este ok să menținem situația de urgență. Trebuie să reușim să luăm măsuri în afara situației de urgență, pentru a putea avea și economie, dar pentru a avea și siguranța cetățeanului din punct de vedere al sănătății. Am ieșit și eu ieri puțin prin oraș, mi se pare că oamenii totuși respectă deciziile. Și dacă respectă astăzi, vor respecta și mâine, chiar dacă nu mai avem stare de urgență. Asta dacă li se explică exact care sunt condițiile și ceea ce trebuie făcut. Deci cred că ar trebui totuși să ne mai gândim și să ieșim din această stare de urgență. Nu e chiar în regulă. Nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere al multor alte situații, în legătură cu ceea ce înseamnă administrația publică și activitatea curentă. Să ne înțelegem. Școala se poate opri și prin alte acte normative. Părerea mea este că putem să menținem școlile închise, să menținem o distanțare socială și când stăm la rând la piață sau la magazin, și când stăm la biserică la slujbă, sau la bancomat să scoatem salariul sau pensia. O formulă în care toată lumea să înțeleagă că trebuie să avem mască, să avem mănuși, dar și să păstrăm regulile de igienă care se impun în momentele curente. Lucru care nu ar fi rău să îl facem și după aceea. Restaurantele pot rămâne în continuare închise. Eu nu cred că în perioada aceasta sunt oameni care își permit și au neapărată nevoie să meargă la restaurant sau baruri. Pot face livrări în continuare la domiciliu. Sunt soluții de a funcționa. Dar asta trebuie să o uităm o perioadă. Și cu restaurantele, și cu concediile, și alte lucruri”, a declarat Mircea.

Acesta a mai subliniat că o să solicite ca după această criză provocată de pandemia COVID-19, controalele de poliție să rămână la fel de intense ca în prezent, deoarece au dat rezultate, în special în privința traficului.

 

Mihai Tudose așteaptă să se pompeze bani în economia din România

 

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu subiectul oportunității prelungirii stării de urgență, europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a afirmat că i se pare o măsură necesară, dar doar dacă vine la pachet cu decizii cât se poate de concrete și aplicate pentru sprijinirea economiei. În caz contrar, acesta a prezentat un scenariu destul de sumbru. Tudose a subliniat că Guvernul are în față o ocazie de a ajuta cu adevărat societățile private și de stat, fără ca vreo autoritate să pună întrebări sau să îi ceară explicații, ocazie de care ar trebui să profite pentru a pompa bani în economia României.

”Starea de urgență nu este un scop în sine, ci este un mijloc de a rezolva niște lucruri. Unele cu caracter restrictiv - distanțare socială, închiderea școlilor, restaurante, baruri și așa mai departe -, altele pe perioada aceasta pot fi niște măsuri de sprijinire a populației, a economiei, nerespectându-se toată legislația pe timp de «pace». De exemplu, achiziții în regim de urgență, finanțări pe care altfel nu aveai voie să le faci datorită reglementărilor europene. Bun. Ăsta este contextul. Acum revenind la votul din Parlament, ceea ce a reproșat PSD-ul Guvernului și emitentului președinției, este faptul că de o lună de zile nu am văzut nicio măsură coerentă, economică. Nimic în afară de asta: «stați în casă»! Am înțeles să stăm în casă, dar pentru ce stăm în casă până la urmă?! Când ieșim din casă o să mai avem ceva pe stradă? Va mai merge vreo întreprindere, se va mai întâmpla ceva? Ocazie cu care am propus un set de măsuri. Dom'le, poate n-or fi bune, nu zice nimeni că suntem deținătorii adevărului absolut. Dar măcar să spună cineva: «Ce ai spus tu nu e bine, fiindcă... datorită... uite că nu se poate! Deci din cauza asta nu facem». Trebuie să avem măsuri economice pentru a ajuta firmele. Era o posibilitate de a consolida niște acțiuni ale statului în economie. Repet, pe această perioadă nu se mai uită nimeni la anumite lucruri pe care altfel nu aveai voie să le faci, gen: ajutor de stat, deci să ajuți niște companii - și de stat, și private. Guvernul PNL nu a luat nicio măsură coerentă. Vorbim de băgat bani, de injecție în economie! Acum! În momentul ăsta! Inclusiv celebrele ordonanțe militare sunt niște bâlbe de toată jena. Că au dat opt ordonanțe dintre care patru le explică pe celelalte patru. Când spui ordonanță militară te aștepți la rigoare absolută, nimic interpretabil, totul foarte clar. Peste chestia asta au mai venit și de două ori cu un gen de întrebări și răspunsuri pentru clarificare”, a declarat Tudose, revoltat pe ceea ce s-a întâmplat de la decretarea stării de urgență și până în prezent.

Fostul premier al României susține că în momentul de față parlamentarii PSD sunt puși în situația de a alege răul cel mai mic prin prelungirea stării de urgență, însă lucrurile nu sunt deloc în regulă.

”A nu vota mâine (n.r. - astăzi) înseamnă ca noi, practic, ne asumăm că de a doua zi toată lumea revine la normal, copiii se duc la școală, se redeschid terasele și așa mai departe. Ceea ce nu e foarte bine. Și atunci, suntem puși în situația asta, să spunem măcar: noi v-am atras atenția. Faceți tot ce puteți! Dar s-a văzut că nu prea pot. Repet, sunt câteva lucruri absolut hilare. Nu avem voie să stăm trei inși nu știu unde, dar au voie să stea 20 de inși înghesuiți într-un microbuz, sau evident, 40 într-un microbuz care duce oamenii la cules de sparanghel. Nu se poate! Totuși. Sunt niște bâlbe care nici pe timp de «pace» nu sunt foarte recomandate. Dar în situația aceasta de criză, bâlbele astea pot avea efecte dezastruoase. Să își asume chestia asta. Cu toate că peste două-trei luni nu ne încălzește cu nimic să constatăm că Guvernul e de vină pentru situația dezastruoasă în care ne aflăm. Pentru că situația tot aceea va fi, chiar dacă noi constatăm că ei sunt de vină sau nu. Am încercat să nu fim în situația în care să căutăm vinovați”, a mai adăugat europarlamentarul PSD.

Acesta a dorit să reamintească faptul că foarte multe categorii sociale se uită în momentul de față spre Guvern și așteaptă reguli concrete pentru a-și face planuri de viitor, însă nu primesc prea multe lămuriri. Mai mult, Tudose a dorit să critice în termeni foarte duri ”bâlbele” Guvernului în privința măsurilor pe care le-au solicitat de la administrațiile publice locale, fără însă a specifica sursele de venit pentru a le pune în aplicare.

”Vorbim continuu și a apărut în spațiul public informația că administrațiile PSD-iste nu fac, nu dreg. Domnule, Guvernul tocmai a spus acum o mulțime de lucruri pe care trebuie să le facă administrațiile. Începând de la dezinfectat strada, montat de dispersoare la bloc, să dea bani la spital, să nu știu ce. Da, dar au uitat să spună și de unde. Pentru că între timp, Primăria, Consiliul Județean trebuie să asigure Protecția Copilului, trebuie să asigure niște salarii pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, sunt niște cheltuieli care oricum la începutul anului erau subdimensionate, pentru că au spus: «lasă că vă mai dăm noi după aceea». Deci mare atenție! După ce i-ai pus să cheltuiască, le-au mai dat și bani puțini, au făcut și bâlbe. Pentru că ești obligat prin ordonanță să dezinfectezi străzile și scările de bloc, de exemplu. Dar după patru zile iese altul și spune: «Domnule, de fapt, nu are niciun efect. Nu trebuie să dezinfectați»! Doar că una ți-o dă prin ordonanță, iar pe cealaltă o spune la televizor. Adică mai au acum să vină să îi aresteze pe cei care au făcut ce li s-a impus prin ordonanță. Că «pentru ce au cheltuit bani să spele străzile?! Și pe ce bani»?! Și vă mai spun că PSD-ul a solicitat de asemenea o transparență. Domnule, înțelegem că s-au scumpit toate și că unii au profitat de chestiunea asta. Am înțeles că se fac achiziții fără niciun fel de transparență, dar măcar să le pună pe site. «Am cumpărat chestia asta, de la firma asta, cu prețul ăsta. Procesul de selecție a fost ăsta. Dacă numai acela a venit și trebuia să iau 100 de măști și costa 100 lei masca, ce să fac acum»?! Ok! Dar pune-le pe site, că nu e complicat. Dar dacă nu au nimic de ascuns, le publici”, a conchis europarlamentarul brăilean.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro