Parlamentarii Brăilei votează după cum dictează partidul. Amenzi mai mici pentru tăieri de păduri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii Brăilei votează după cum dictează partidul. Amenzi mai mici pentru tăieri de păduri

• deputaţii au aprobat, marţi, o lege controversată care reduce de zece ori unele amenzi pentru tăierile ilegale, mascate sub denumirea „produse accidentale” • este vorba despre modificarea şi completarea Legii 171/2010, căreia i s-au adus 70 de amendamente în plen, în ciuda faptului că la Comisia agricolă proiectul fusese respins • deputatul PSD Nicu Niţă, membru în Comisie, susţine că deşi nu este de acord cu micşorarea amenzilor pentru tăierile de păduri, a votat „pentru” acest proiect în plen, urmând decizia partidului • o poziţie asemănătoare a afişat şi PNL-ista Antoneta Ioniţă, care s-a abţinut alături de majoritatea liberalilor

 

Membrii Camerei Deputaţilor au aprobat, marţi, o lege care micşorează simţitor o parte dintre amenzile care îi vizau pe cei ce taie ilegal lemne din pădurile din România. Mai exact, aceştia au spus un „Da” covârşitor proiectului pentru modificarea şi completarea Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, care fusese, de asemenea, adoptat recent de Senat.

Practic, acum, după cum precizează ProTV, sancţiunile micşorate pot fi acoperite din vânzarea unui singur camion cu lemne, în ciuda faptului că Guvernul tehnocrat Dacian Cioloş reuşise să adopte o ordonanţă (51/2016) care creştea considerabil amenzile astfel că tăierile ilegale de pădure fuseseră reduse la 50%. Iar dacă acum depăşirea cantităţii de lemn aprobată pentru tăiere, chiar şi cu 1% este supusă amenzii, în forma votată, marţi, de deputaţi se dă doar avertisment pentru depăşiri sub 3%. Iar amenzile pentru cei care aprobă exploatarea de “produse accidentale”, cum ar fi copacii dezrădăcinaţi de vânt sau bolnavi, dar care, de fapt, pot fi perfect sănătoşi, amenda minimă a scăzut de la 20.000 lei la 2.000 lei. Mai mult, aleşii au anulat şi măsura confiscării mijlocului de transport folosit la tăierile ilegale. Ulterior, în urma discuţiilor, s-a stabilit că maşinile cu care se transportă lemne ilegal pot fi confiscate doar  dacă marfa depăşeşte cantitatea de 5 metri cubi. De asemenea, aceeaşi măsură se va aplica şi în cazul în care hoţii de lemne îşi reiau proastele obiceiuri într-un interval mai mic de 6 luni de când au fost depistaţi.

Acum legea modificată urmează să fie trimisă spre promulgare la preşedintele României, Klaus Iohannis.

 

Cum au votat deputaţii brăileni

Interesant de precizat este că legea în cauză a primit 70 de amendamente şi a stârnit nenumărate discuţii în plen şi controverse. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, în ziua votului, au fost prezenţi în sală 249 de deputaţi. La acest punct au votat „pentru” 175 de aleşi de la PSD, ALDE, PMP, UDMR, patru de la PNL la care s-au adăugat şi câţiva reprezentanţi ai minorităţilor. Doar 27 voturi au fost „împotrivă” ale celor 21 de deputaţi USR, plus 4 PNL şi câte unul de la ALDE şi UDMR. De asemenea, 46 de abţineri au venit din partea majorităţii PNL plus câţiva parlamentari PMP, UDMR şi minorităţi. Tot de pe site-ul Camerei, aflăm că un singur deputat de la PNL nu a participat la vot.

Redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să afle cum au votat deputaţii de Brăila la acest proiect şi mai ales, ce părere au aceştia despre defrişările ilegale din România. Din păcate, deputatul PSD Mihai Tudose, ministrul Economiei nu a putut fi contactat, însă acesta nu pare să fi fost prezent la şedinţa în plen, dacă ne luăm după informaţiile publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor. În schimb, grupul parlamentarilor social-democraţi a emis un comunicat de presă pe acest subiect, în care încearcă să sublinieze că măsurile luate au fost pentru diminuarea tăierilor ilegale de pădure, însă aducerea legislaţiei pe un făgaş normal.

“Conform noii legi, care a fost adoptată cu 70 de amendamente, transportul fără avize de însoţire a materialelor lemnoase se va sancţiona cu amendă de până la 15.000 de lei şi confiscarea lemnelor, acestea urmând să fie donate instituţiilor publice. De asemenea, sumele încasate din plata amenzilor la contravenţiile silvice se distribuie după cum urmează: 20% se varsă în contul persoanei juridice în structura căreia îşi desfăşoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda, iar 80% se varsă la bugetul de stat, în cazul contravenţiilor săvârşite de către operatorii economici sau, după caz, la bugetul local pentru contravenţiile săvârşite de către persoanele fizice. Pe parcursul aplicării legilor din domeniu s-au constatat încălcări ale regimului silvic care nu puteau fi sancţionate, acele fapte nefiind stabilite şi pedepsite prin acte normative. Totodată, reglementările iniţiate de fostul Guvern tehnocrat în materie, respectiv OUG 51/2016, dădeau naştere unor situaţii contradictorii şi disproporţionate în raport cu faptele”, se explică în cadrul comunicatului oficial al PSD.

 

Niţă recunoaşte că a votat cum s-a decis la partid

Deputatul PSD Emilia Meiroşu, ne-a precizat că a preferat să nu participe la vot în cazul acestui proiect, cu toate că trebuie subliniat: „neparticiparea” sa nu a fost consemnată pe site, iar numele acesteia nu apare nicăieri atunci când vine vorba de acest proiect, deci cel mai probabil ar putea fi catalogată drept o absenţă. „Eu nu am votat pentru că nu văd cum se rezolvă problema tăierilor ilegale prin încadrarea în contraventie, însă am înţeles că la comisiile de specialitate au fost prezenţi reprezentanţii de la Ocolul Silvic şi şi-au susţinut punctele de vedere şi prin această lege se deblochează activitatea şi se evită tăierile ilegale”, ne-a declarat Meiroşu. Sursa citată a explicat că diminuarea amenzilor uriaşe administrative introduse de OUG 51 ar conduce la stoparea boicotului din partea silvicilor care a însemnat, printre altele, „creşterea tăierilor ilegale pentru că silvicii, refuzând să marcheze arborii ce trebuia tăiaţi, au făcut ca populaţia să-şi taie ilegal lemnul pentru lemn de foc din pădurea proprie”.

O opinie ceva mai interesantă a avut deputatul PSD Nicu Niţă, de altfel membru în Comisia de Agricultură din Cameră, unde s-a respins în unanimitate acest proiect, pe motiv că există şi ordonanţa 51/2016, care a fost pusă la punct în urma discuţiilor purtate în ultima vreme. Niţă ne-a povestit că la Comisia de agricultură, după lungi discuţii cu specialiştii, s-a stabilit că este nevoie de amenzi mari în zona tăierilor ilegale de păduri, în ciuda nemulţumirilor venite din partea pădurarilor şi a conducerii Ocoalelor Silvice, care nu mai voiau să fie amendaţi. Cu oarecare părere de rău, deputatul a recunoscut că în plen s-a ajuns la un cu totul alt rezultat, unul la care a trebuit să se conformeze vrând-nevrând. Niţă a afirmat că nu vrea să ascundă faptul că a votat cu „DA” acest proiect deoarece aceasta a fost decizia luată la nivelul partidului, de la care nu a dorit să se abată.
„Dumneavoastră ştiţi foarte bine că la Comisii vorbim despre un vot consultativ. Acolo am votat aşa cum am spus de la început (n.r. - „împotrivă”). Dincolo (n.r.- în plen), nu ai ce să-i faci. S-a votat cum s-a votat. Dar să ştiţi că a mai crescut cuantumul de amenzi la cei care fură lemne în unele cazuri. De asemenea, e chestiunea cu cei prinşi cu peste 5 mc cărora se poate să li se confişte şi maşinile. În Comisie au fost mult mai mulţi «împotrivă». Dar e consultativ votul. Eu sunt sincer. Nu am fost de acord cu amenzi mai mici. Într-adevăr cred că e normal dacă e găsit cineva cu un braţ de lemne să îi fie confiscată bicicleta, trotineta sau maşina. Dacă îl găseşti cu 1 m, 2 m... oricum s-a stabilit chestiunea cu 5 mc. Dar foarte important este că s-au prezentat cazuri concrete. Au spus-o şefii de Ocoluri Silvice. Deşi la Comisie, atunci când am fost de acord cu amenzile cât se poate de mari, au venit aceştia şi au susţinut că de ce să i se dea pădurarului amendă că l-a prins cu nu ştiu câţi mc de lemne în plus, atât timp cât este angajat?! Şi eu m-am ridicat şi le-am spus: «dar eu dacă merg pe drumurile publice cu viteză sau am încălcat linia continuă, poliţia nu mă amendează?» Ce contează că eu sunt şofer la societatea x, y sau z? Oricum, apropo de vot, până la urmă, totul ţine de ton. Eu am fost loial partidului. Dar un vot la nu ştiu câte nici nu mai contează. Eu puteam să mă abţin, să nu apăs pe buton. Dar am zis să votez cu toată lumea. Nici mie nu mi se pare tocmai corect. Am şi susţinut în plen treaba asta. Asta e!”, a declarat Niţă.

În aceeaşi ordine de idei, deputatul a mai adăugat că, în prezent, la Comisia agricolă se lucrează la un proiect de lege astfel încât lemnele de foc să nu mai fie exportate în afara ţării.

„Ştiţi că în ţara noastră nu avem lemne de foc, le cumpărăm din Ungaria şi de unde mai vin. Nu mi se pare normal. Am făcut o iniţiativă care a trecut în unanimitate la Comisia de Agricultură şi care săptămâna viitoare va ajunge la Senat, după care se va întoarce la Cameră. Au votat PSD, PNL, ALDE, UNPR, toată lumea a fost de acord”, a mai adăugat sursa citată.

 

PNL se abţine când vine vorba de tăieri ilegale de păduri

Deputatul liberal Vasile Varga nu a dorit să comenteze subiectul legat de tăierile ilegale de păduri din România, precizând că nu a participat la votul de marţi. Acesta a făcut menţiunea că nu ştie ce s-a discutat în plen, pentru că a fost plecat într-o delegaţie de unde s-a întors abia ieri dimineaţă.

În ceea ce o priveşte pe colega sa de la PNL Antoneta Ioniţă, asemenea PSD-istului Nicu Niţă  şi aceasta a votat în urma unei hotărâri luate la partid. Deputatul ne-a explicat că s-a bazat pe informaţiile primite de la specialiştii şi membrii PNL din Comisiile de specialitate, aşa că s-a abţinut de la vot, împreună cu marea majoritate a parlamentarilor liberali.

„Cred că s-a spus deja de către liderul nostru de grup de ce s-a luat această decizie. Ce vă pot spune eu este că noi când votăm, votăm la nivel de grup. Aşa cum spune fiecare reprezentant în Comisia respectivă. Şi dacă cel din domeniul respectiv spune că ne abţinem, aşa facem cu toţii!”, a afirmat Ioniţă.

Deputatul a evitat totuşi să formuleze un punct de vedere pe această temă, cu precizarea că nu este specialistă în domeniu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro