Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii Brăilei, la ruleta redistribuirii

* este concluzia la care au ajuns politicienii brăileni, ieri, după aflarea rezultatelor provizorii ale Alegerilor Parlamentare în județul nostru * potrivit datelor furnizate de partidele politice, cu informații cumulate din toate cele 282 de secții, PSD a luat 44,1% la Senat și 44,4% la Camera Deputaților, în timp ce PNL a obținut doar 17,9% la Senat și 17,7% la Cameră * surpriza alegerilor a reprezentat-o AUR, care a obținut 11,7% la Senat și 9,2% la Cameră în județul nostru * cel mai probabil, PSD va avea trei deputați și un senator, un fotoliu de deputat va reveni PNL, în timp ce celălalt loc din Cameră și al doilea post de senator se va stabili în urma redistribuirilor de la nivel național, disputându-se între AUR, Alianța USR-PLUS și PMP

 

Freamăt pe scena politică din Brăila, ieri, după aflarea rezultatelor provizorii ale Alegerilor Parlamentare. Deși la ora închiderii ediției ”Obiectiv - Vocea Brăilei” lucrurile erau încă incerte în privința repartizării locurilor de parlamentari, cert este că PSD Brăila obținuse un scor de 44,1% la Senat, respectiv, 44,4% la Cameră, prin urmare va avea cel mai probabil trei locuri de deputați și unul de senator. După cum intuiau cei mai mulți dintre politicienii intervievați, ieri, un fotoliu de deputat ar putea reveni PNL, iar celălalt s-ar putea ”disputa” între Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) care a obținut un scor de peste 10% la Brăila, Alianța USR-PLUS, cu peste 9% și PMP cu peste 5% (dacă intră în Parlament). Situație care ar putea fi valabilă și în cazul celui de-al doilea fotoliu de senator pe care îl are județul Brăila. Cert este că rezultatele finale vor stabili acest lucru, după redistribuirile ce se vor face în baza unei formule de calcul, de la nivel național. Chiar și așa, precizăm că, ieri, în județul Brăila, pe lângă PSD-iști care estimau că vor lua trei locuri de deputat și unul de senator în urma scorului obținut, cel puțin un fotoliu în Parlament estimau că vor primi și cei de la PMP și AUR.

Dar întâi să vedem cum arăta schema împărțirii voturilor la scrutinul din 6 decembrie, în județul nostru. Din datele oferite de partidele politice, după numărarea copiilor proceselor verbale din toate cele 282 de secții din județul Brăila, situația se prezintă în felul următor: la Senat, PSD luase 36.022 de voturi (44,1%), PNL - 14.654 voturi (17,9%), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 9.529 (11,7%), Alianța USR-PLUS - 8.000 (9,8%), PMP - 3.990 voturi (4,9%), Pro România - 3.783 voturi (4,6%). De asemenea, PPUSL avea 1.423 de voturi (1,7%), PSR - 1.005 voturi (1,2%), PER - 1.000 voturi (1,2%), PRM - 822 voturi (1,0%), Partidul Verde - 751 (0,9%), UDMR - 295 (0,4%), PFN - 275 (0,3%) și ARN - 214 (0,3%).

în ceea ce privește Camera Deputaților, PSD ar fi fost votat de 36.386 de brăileni (44,4%), PNL de 14.484 (17,7%), AUR - 8.380 (10,2%), Alianța USR-PLUS - 7.508 (9,2%), PMP - 4.177 (5,1%), Pro România - 3.653 (4,5%), candidatul independent Adrian Tabarac - 1.460 (1,8%), PRM - 1.021 (1,2%), PPUSL - 879 (1,1%), PER - 702 (0,9%), Partidul Verde - 513 (0,6%) iar restul sub 0,5%.

Și Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, ieri, rezultatele provizorii de la alegeri, situație care semăna cu calculele făcute de partidele politice. Însă până la închiderea ediției print a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, datele parțiale prezentate de BEC conțineau doar procesele verbale din 160 de secții.

În mod cert, rezultatele finale se vor publica zilele următoare, moment în care se va putea face și redistribuirea de la nivel național, astfel că se va putea vedea și tabloul final al parlamentarilor brăileni pentru următorii patru ani.

Menționăm că lista PSD Brăila este deschisă la Cameră de Florin Mircea, urmat de Nicu Niță și George Paladi, iar la Senat de Ion Rotaru, urmat de viceprimarul Doinița Ciocan. Lista PNL la Cameră este deschisă de Alexandru Popa, urmat de Vasile Varga, în timp ce la Senat de Alexandru Bucălău. Viorel Botea deschide lista PMP la Cameră, iar Doruleț Iorga pe cea de la Senat. Cătălin Stancu se află pe prima poziție între opțiunile Alianței USR-PLUS pentru Cameră, iar Nicușor Ciocan la Senat. De asemenea, din partea AUR, la Camera Deputaților, pe primul loc este Ciprian Ciubuc, iar la Senat Andrei Hangan.

 

Politicienii Brăilei, între mulțumiri, așteptări și acuzații

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia reacții ”la cald”, ieri, de la candidații sau liderii politici ai partidelor din județul nostru, care au șansa de a avea reprezentanți în Parlament. Cum era de așteptat, tabăra PSD s-a arătat mai mult decât mulțumită de rezultatul obținut. Președintele social-democraților brăileni, Ion Rotaru, candidat pe prima poziție la Senat, a ținut să precizeze că organizația din Brăila s-ar putea clasa pe locul cinci pe țară cu un scor atât de bun. De altfel, acesta a dorit să le mulțumească tuturor brăilenilor care au votat PSD, membrilor și simpatizanților, primarilor și tuturor celor care s-au implicat în campanie. Rotaru a afirmat că din punctul său de vedere, ținând cont de datele provizorii pe care le avea la dispoziție, ieri, PSD Brăila ar trebui să obțină, fără doar și poate, trei locuri de deputați și unul de senator. Liderul social-democrat a explicat că procedura legată de redistribuire este una complexă, că se face de către un calculator, astfel că nu poate estima cine vor fi ceilalți deputați și colegul său senator de Brăila.

”Noi am realizat o numărătoare paralelă în care am introdus toate datele după copiile proceselor verbale din secțiile de votare, iar rezultatul este următorul: PSD este câștigător. Pe locul doi este PNL cu un scor de departe mult mai mic comparativ cu al nostru. Noi suntem undeva peste 44%, PNL este sub 18%. Sigur că după ce se va încheia numărătoarea voturilor la nivel de țară și se va face și redistribuirea mandatelor, eu apreciez că PSD Brăila va avea un senator și trei deputați. Este un scor foarte bun, care ne onorează și care ne obligă în egală măsură. Ne situează, după calculele noastre, undeva în top cinci organizații pe țară”, a declarat Rotaru.

La rândul său, liderul interimar al PNL Brăila, Cătălin Boboc s-a arătat ceva mai puțin încântat de scorul obținut la aceste alegeri, dar chiar și așa, acesta a dorit să sublinieze că nu i se pare nici surprinzător rezultatul, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două luni, la Alegerile Locale. Boboc a mai precizat că, cel mai probabil, PNL Brăila va avea un mandat de deputat, însă cu mențiunea că aceste alegeri nu au fost despre câte posturi de parlamentari va avea partidul, ci despre viitorul Guvern. Boboc nu a uitat să puncteze că PNL a guvernat țara în condiții dificile și a luat măsuri nepopulare tocmai pentru binele românilor.

”Niciodată nu sunt mulțumit. Nu ai cum să fii mulțumit. Tot timpul vreau să tratăm serios competițiile. Mi-aș fi dorit ca toți să trateze serios această competiție, dar nu au făcut-o. Îmi doresc în continuare ca în Brăila, la un moment dat, toți cei care se clamează «de dreapta, liberali, anti-pesediști» să facă într-o zi ceva, ca să nu mai favorizeze PSD-ul”, a afirmat Boboc.

Cătălin Stancu, președintele USR Brăila și candidatul pe prima poziție din partea Alianței la Camera Deputaților, nu a răspuns la telefon pentru a ne transmite punctul său de vedere. De altfel, acesta nu prea s-a remarcat nici pe durata campaniei electorale, promovându-se doar pe rețelele de socializare, însă destul de slab.

Viorel Botea, președintele PMP Brăila și candidatul pe prima poziție la Camera Deputaților a afirmat că se așteaptă ca partidul său să obțină la Brăila un post de parlamentar în contextul în care, la momentul discuției telefonice, partidul său avea mari șanse să intre în Parlament, ca urmare a voturilor de la nivel național.

”Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au votat și care au dorit să voteze PMP atât la Senat cât și la Camera Deputaților. Dacă vom avea posibilitatea să fim reprezentanți ai Brăilei în Parlamentul României, noi vom face exact ceea ce am promis și vom merge mai departe cu transformarea promisiunilor în realitate”, a afirmat Botea.

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă, ieri, cu Ciprian Ciubuc, candidatul pe prima poziție a listei AUR la Camera Deputaților. Și acesta a dorit să mulțumească tuturor brăilenilor care au pus ștampila pe partidul din care face parte. Chiar și așa, Ciubuc ne-a precizat că la Brăila au existat cel puțin șapte nereguli în secțiile de votare, unde președinții au semnat procese verbale în alb și au îndemnat membrii secțiilor să procedeze la fel, după care ar fi rupt acele procese în momentul în care situația a ajuns în atenția polițiștilor. Ciubuc a precizat că are de gând să facă plângere penală, deoarece este convins că PSD și PNL au făcut foarte multe nereguli la aceste alegeri.

”Președinții secțiilor au condiționat oamenii. «Haideți să semnăm procesele verbale ca să terminăm treaba mai repede»! În secțiile de votare din 20 pe care le-am verificat personal, am găsit șapte în care procesele verbale erau semnate în alb. Fiecare delegat al secțiilor cu nume, prenume și semnătură pe toate exemplarele. Două originale și câte două pentru fiecare reprezentant al partidelor politice. Am făcut sesizare către BEJ, președintele a vorbit, s-au speriat și majoritatea au rupt acele procese verbale și au scris altele de la zero. Procesele verbale trebuiesc completate și abia apoi semnate”, a declarat Ciubuc, cu precizarea că a încercat să verifice această situație, însă nu i s-a permis deși legea spune că toți candidații au dreptul să asiste la ceea ce se întâmplă în secții. Acesta a afirmat că a chemat Poliția și Jandarmeria, însă președintele secției cu pricina nu ar fi permis nici măcar organelor de ordine să verifice situația. Candidatul AUR s-a arătat convins că au existat multe fraude la alegerile Parlamentare, astfel că are de gând să facă plângeri penale, cel puțin în cazul celor șapte secții unde a întâmpinat astfel de situații. Ciubuc ne-a transmis și fotografii cu procese verbale semnate în alb, pentru a-și întări acuzațiile.

Cât despre scor, acesta a dat de înțeles că speră să ajungă în Parlament, însă chiar dacă nu o va face, nu îl deranjează, deoarece scopul său principal a fost acela de a ajuta AUR să aibă reprezentanți în viitorul Legislativ.

”Să știți că noi ne-am așteptat. Obiectivul nostru a fost 12%. Ne bucurăm că românii au venit în număr mare la vot și au pus ștampila pe AUR. Le mulțumim pe această cale brăilenilor și românilor care au avut încredere în mișcarea noastră patriotică. Garantăm că nu vom face alianțe cu nimeni și că vom vota un Guvern în interesul românilor și vom pune condiții. Interzicerea tăierii pădurilor și apărarea intereselor românilor din Diaspora și provinciile istorice. Aici vorbim despre Basarabia, despre Sudul Basarabiei, Ucraina, românii din Cernăuți și din Timoc”, a mai punctat Ciubuc.

Rămâne de văzut care vor fi cu exactitate cei cinci deputați și cei doi senatori ai Județului Brăila, după scrutinul din 6 decembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro