Parlamentarii Brăilei, armata voluntară și cea obligatorie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii Brăilei, armata voluntară și cea obligatorie

• la începutul acestei luni, noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a cerut de urgență adoptarea unei legi în Parlament care să permită pregătirea militară a populației, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina • acesta a vorbit despre inițierea unui proiect privind introducerea Armatei Voluntare, însă tema a dat naștere mai multor polemici legate de posibilitatea revenirii la introducerea stagiului militar obligatoriu • contactați pe acest subiect, nu toți parlamentarii brăileni au avut curaj să își expună opinia

 

Războiul dintre Rusia și Ucraina a tras un semnal de alarmă și în România privind nevoia de a crește capacitatea de apărare a țării noastre. Mai precis, la începutul lunii februarie, noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a cerut de urgență adoptarea de către Parlament a unui proiect de lege, care se află în dezbatere publică pe site-ul MApN încă din iulie 2022, care vizează pregătirea populației pentru apărare. Cu alte cuvinte, pe lângă procedurile începute de identificare și contactare a rezerviștilor, șeful Armatei a vorbit despre acest proiect care propune introducerea armatei voluntare, în baza unei indemnizații. Acesta s-ar adresa cetățenilor români, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care nu au mai făcut armata, ce ar urma să fie instruiți cel mai probabil, până la patru luni, în unitățile MApN, în calitate de militar voluntar în termen. La vremea respectivă subiectul a stârnit o serie de dezbateri televizate și chiar a dat naștere unor discuții despre eventuala necesitate de revenire la stagiul militar obligatoriu în România. Plecând de la toate acestea, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” i-au contactat în prima săptămână a acestei luni pe toți parlamentarii județului nostru, pentru a afla care sunt opiniile lor în legătură cu propunerea șefului Apărării privind ”armata voluntară”. Dacă sunt pro sau contra reintroducerii armatei obligatorii. Dar și dacă sunt de părere că Rusia este o amenințare pentru România. Din păcate, însă, nu toți aleșii Brăilei din Parlament au dorit să expună un punct de vedere pe acest subiect, deși au primit întrebările în scris, prin mesaje pe telefon. În ceea ce îi privește pe aceia care au răspuns, părerile au fost oarecum împărțite.

 

Florin Mircea, singurul din tabăra PSD care a avut curaj să vorbească

Din tabăra social-democraților, singurul parlamentar care a răspuns invitației redactorilor ”Obiectiv – Vocea Brăilei” de a-și exprima un punct de vedere a fost deputatul Florin Mircea. Acesta a afirmat că și-ar dori să analizeze mai bine proiectul înainte de a face prea multe comentarii, însă a dorit să precizeze că nu susține în nici un caz reintroducerea Armatei obligatorii. Cât despre potențialul pericol pe care l-ar reprezenta Rusia asupra țării noastre, PSD-istul a dorit să reamintească faptul că până una-alta suntem stat membru NATO și UE, astfel că ne bucurăm de câteva avantaje.

”Am văzut și eu că a mai fost creat un subiect de «discuții»!! După aproape o lună de când conduce Armata Română dl. General «a identificat» cea mai mare problemă de apărare a Țării. Până în acest moment nu este depus un proiect de lege în acest sens. După ce vedem o formă putem discuta. Ca idee aș susține un astfel de demers dacă are niște reguli clare și cu efecte pe termen lung. Strict pe o formulă de voluntariat nu pe o variantă obligatorie!!! Poate mai trezim patriotismul în unele inimi de români!!!! Nu știu dacă Rusia reprezintă o amenințare directă pentru noi. Suntem membri NATO, membri UE, cu avantajele și dezavantajele ce reies de aici”, a declarat Mircea.

Nici senatorul Ion Rotaru, nici deputatul Nicu Niță nu au transmis vreun răspuns până la acest moment în legătură cu subiectul amintit.

 

Deputatul Alexandru Popa, dispus să facă Armată, dacă va fi nevoie

Dinspre tabăra PNL Brăila, președintele organizației județene a partidului, deputatul Alexandru Popa, a afirmat că din punctul său de vedere Rusia reprezintă un pericol pentru România, atât timp cât războiul continuă să aibă loc lângă granițele noastre. Cât despre armata voluntară sau cea obligatorie, Popa nu a dorit să se pronunțe. A specificat doar că el este dispus să facă armata dacă situația o va impune.

”Atât timp cât avem un război la granițe, da, consider că este un pericol. Nu am expertiză în acest domeniu, dar cu siguranță, un răspuns clar ar trebui să îl dea oamenii care se pricep. Nu mă pricep eu la Armată. Știți destul de bine că nu îmi dau cu părerea pe toate subiectele doar de dragul de a-mi da, ca un politician. Dacă va fi vreodată nevoie să facem Armata, o facem cu drag”, a afirmat Popa.

Și deputatul independent (membru PNL) George Adrian Paladi a răspuns, dar nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, având în vedere că încă nu reușise să analizeze cu exactitate proiectul propus de MApN.

”Subiectul este unul foarte important și de aceea consider că el trebuie tratat cu maximă seriozitate și responsabilitate. La acest moment, nu există în procedură parlamentară nicio ințiativă legislativă care să vizeze serviciul militar, astfel că nu aș dori să comentez pe marginea unor declarații. Armata Română și Ministerul Apărării Naționale sunt instituțiile specializate, competente și cărora le revin responsabilități directe în domeniu.

Cât privește amenințările la adresa României, trebuie să avem în vedere faptul că România este membră a NATO și, prin urmare, face parte dintr-o arhitectură de securitate complexă, are drepturi și obligații stabilite prin tratate și își construiește și derulează politica externă și militară în acord cu ceilalți membri ai Alianței”, a mai adăugat Paladi.

 

Ciprian Ciubuc avertizează că România trebuie să fie neutră în conflictul dintre Ucraina și Rusia

Un alt răspuns a venit de la deputatul independent Ciprian Ciubuc, care consideră că tocmai conformarea orbească în fața politicilor UE și NATO poate să arunce România într-un război cu Rusia. Cât despre armata voluntară, Ciubuc a afirmat că i se pare o idee bună.

”În primul rând România trebuie să fie pragmatică și neutră în conflictul Rusia-Ucraina, nu e războiul nostru, nu e al românilor. Am declarat și în ianuarie 2022 și îmi mențin poziția că serviciul militar obligatoriu/pregătire militară minimă de 3 luni pentru absolvenții de studii superioare și de 6 luni pentru românii cu studii generale/medii este absolut necesară. O pregătire militară minimă pentru ca fiecare român să-și poată apăra în caz de forță majoră, casa, familia și propria persoană, nu mai vorbesc de propria țară. Când vorbim de România vorbim de țara unde e casa, masa, familia noastră și oamenii dragi.

Consider că actuala clasă și majoritate politică e inconștientă, iar liderii dl. Ciolacu, dl. Ciucă și dl. Iohannis împing România într-un război ce nu e al nostru și ne flutură steagul și umbrela de securitate NATO. Consider Rusia o amenințare atâta timp cât România execută întocmai toate recomandările și comenzile UE și NATO. Iar avioanele F16 si F35 ce urmează să fie livrate de UE Ucrainei nu au ce ateriza pe teritoriul României pentru a fi înarmate, altfel riscăm să fim parte beligerantă și riscăm să fim loviți de Rusia foarte rău”, a declarat Ciubuc la momentul apariției acestui subiect.

Senatorul AUR Andrei Hangan nu a dorit să ne transmită nici un punct de vedere.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro