O parte din senatorii şi deputaţii din Grupul parlamentar de prietenie cu Federaţia Rusă spun că apreciază donaţia făcută de Ambasada Rusiei pentru Cuminţenia Pământului, dar consideră ”jignitor” şi "inacceptabil" videoclipul postat de misiunea diplomatică, în timp ce alţii afirmă că nu cunosc subiectul şi, prin urmare, nu pot comenta.
Senatorul PNL Nicolae Neagu a declarat pentru News.ro că filmuleţul postat pe pagina de Facebook, în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei", este o ”chestiune jignitoare la adresa noastră”.
”E o chestiune jignitoare la adresa noastră. Nu le-am înţeles gestul. Nu putem accepta aşa ceva. Mă aşteptam ca MAE să aibă o poziţie mai tranşantă. Este o ironie inacceptabilă”, a spus Neagu, membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Federaţia Rusă.
Senatorul liberal spune că a refuzat să mai participe la evenimentele organizate de Ambasada Rusiei ”datorită atitudinii lor din ultimul timp”, precizând că în cadrul Grupului de prietenie cu Federaţia Rusă nu s-a discutat despre acest subiect.
La rândul său, senatorul Alexandru Pereş, membru şi el în Grupul parlamentar de prietenie al Federaţiei Ruse, consideră că gestul ambasadei reprezintă "o provocare".
”Poate intenţia era bună, dar modul în care Ambasada Rusiei a tratta acestă problemă lasă de dorit. Poate au dorit să ridiculizeze situaţia. (...) Cred că gestul lor a fost mai mult de provocare, poate din cauza filmului nostru de prezentare”, a declarat Pereş.
Alţi membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Federaţia Rusă, precum Liliana Mincă, Nicolae Moga, Miron Ignat, Andrei Dolineaschi, au spus că nu cunosc subiectul şi, prin urmare, nu pot comenta.
Din Grupul de prietenie cu Federaţia Rusă fac parte: Ştefan Viorel (PSD), Ehegartner Petru (ALDE), Marcoci Vlad (PNL), Arcaş Viorel (PSD), Cozmanciuc Corneliu-Mugurel (PNL), Dolineaschi Andrei (PSD), Gudu Vasile (PNL), Ignat Miron (Minoritati), Klarik Laszlo Attila (UDMR), Mincă Liliana (PSD), Moga Nicolae (PSD), Ştefănescu Elena Cătălina (PSD).
Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni "o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului". Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei".
"Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori în platoul de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru Cuminţenia Pământului. România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.
Videoclipul, care conţine imagini din filmul scrurt realizat în luna august de agentia Papaya Advertising, vine ca o replică la spotul în care se face referire la tezaurul României şi în care apar şi Stalin şi soldaţi ai Armatei Roşii. Spotul este intitulat "Ultimul tren".
Donaţia făcută de Ambasada Rusiei în campania ”Cuminţenia Pământului” şi videoclipul lansat luni de instituţie au agitat spiritele pe Facebook. Mai multe persoane, între care s-a aflat şi Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor, au participat, marţi seară, la Ambasada Rusiei, la protestul ”Donează un cent pentru Rusia”, iniţiat pe Facebook, ”ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”. Participanţii au strâns 15 euro, în eurocenţi şi monede de 10 şi 50 de bani, şi i-au donat ambasadei, ai cărei reprezentanţi au transmis că îi vor da pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.