Pariu cu viața. Cazinourile, mirajul banilor făcuți peste noapte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pariu cu viața. Cazinourile, mirajul banilor făcuți peste noapte

• tot mai mulți brăileni sunt prinși în mreaja jocurilor de noroc • persoanele care frecventează sunt de toate vârstele, iar numărul acestora este în creștere • pentru a putea juca, unii recurg la gesturi extreme: fură bani inclusiv de la prieteni și rude sau își amanetează lucruri din casă • mașinile de joc sunt în așa fel concepute încât să-i dea senzația jucătorului că se va umple de bani sau măcar își va recupera pierderile, pe principiul ”dacă nu câștig la jocul ăsta, poate câștig la ăla” • un brăilean ne-a povestit cam cum merg treburile în cazinourile din municipiu: ”Am lucrat în domeniu și am văzut cât pentru o viață

 

Nu suntem în Las Vegas, însă mulți brăileni încearcă să trăiească visul american la ei acasă. În ultimii ani putem observa o creștere rapidă a cazinourilor deschise și implicit a numărului de jucători. În Brăila sunt deschise la ora actuală peste 60 de cazinouri și case de pariuri. Sălile de jocuri, cum le numesc majoritatea consumatorilor, sunt amplasate strategic pe străzile principale ale orașului și în locuri aglomerate precum mall-ul de la Vărsătura, sau în preajma unor piețe sau stații de autobuz, pe unde trece zilnic foarte multă lume. Cine a frecventat astfel de stabilimente a putut observa că în interior nu există ceasuri, ferestrele sunt și ele inexistente, iar muzica, sunetul și scaunele confortabile te fac să te pierzi într-o lume care îți poate aduce noroc sau ghinion. Barbutul de odinioară, de la colțul blocului, e de domeniul trecutului! Acum, banii se câștigă sau se pierd de pe un scaun confortabil, cu o băutură răcoritoare alături, pentru ca timpul petrecut în această lume a jocurilor de noroc să fie cât mai plăcut și, pe cale de consecință, cât mai lung!

Iulian M. este un tânăr din Brăila care a lucrat câteva luni la unul dintre cele mai mari cazinouri din oraș, situat la intersecția bulevardului Dorobanților cu strada Școlilor. Acesta ne-a povestit că în cazinouri găsim oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale. De la elevi de liceu, ”bromfagii” și simplii muncitori până la interlopi, pensionari și persoane cu un nume în societate. ”Sunt foarte puțini cei care joacă pentru plăcere, doar de distracție. Majoritatea joacă pentru a face bani rapid, pentru a-și putea plăti datorii, cu speranța că se vor îmbogăți peste noapte”, ne-a spus Iulian.

Acestea au luat o mare amploare și în rândul tinerilor. Fie că este vorba de anturaj sau de influența social media, toți vor să fie în rând cu ceilalți, să nu fie marginalizați. Iar ca să țină pasul cu cei mai înstăriți dintre ei recurg la diferite metode pentru a face bani ușor, printre care jocurile de noroc. Poate părea ceva banal, însă acest miraj i-a adus pe mulți dintre ei în pragul disperării, ajungând să fure de acasă și de la cunoscuți, să amaneteze lucruri din casă, ba chiar să recurgă la gesturi extreme din cauza datoriilor. ”Simțeam că înnebunesc, din cauza datoriilor ajunsesem să mă împrumut la toți tovarășii din anturaj, iar când nu am mai putut să fac față am început să fur din casă, să fur de la rude și chiar de la prieteni. Am amanetat din bijuteriile maică-mii, laptopul și televizorul din casă, ne-a mărturisit un tânăr de 23 de ani care a preferat să rămână anonim.

 

Cum funcționează cazinourile din Brăila

Oricine poate să cadă în patima jocurilor de noroc. De la adolescenți cu bani de buzunar până la milionari. Iulian ne-a explicat cum aparatele de jocuri sunt fabricate cu opțiunea de a schimba BET-UL, adică suma pe care vrea jucătorul să o parieze, și oferă o multitudine de jocuri, tocmai pentru a crea iluzia „dacă nu câștig la jocul ăsta, poate câștig la ăla””Când o persoană intră într-o sală de jocuri este întâmpinată de un supraveghetor de jocuri. În general o tânără care oferă ceva de băut, schimbă bani și oferă informații cu privire la jocuri, bet-uri, jack-poturi și diferite promoții care au loc lunar. În majoritatea cazinourilor, la jocurile mecanice cunoscute sub numele de păcănele sau aparate, pot fi introduse bancnote cu valori cuprinse între 10 și 500  de lei. Sălile de jocuri sunt deschise aproape 22 din 24 cu excepția orelor de dimineață când se numără banii și se face curățenie. La sumele datorate clienților de peste 2.000 de euro, adică aproximativ 10.000 de lei se întocmește un document de către supraveghetorul de sală. Un document care să justifice banii câștigați de clientul în cauză. În fiecare cazino există un gardian, în general angajat al unei firme de pază care are contract cu sala de jocuri. Pe lângă atribuțiile de pază și protecție acesta are rolul de a verifica buletinele la intrarea în incintă a unei persoane care nu pare majoră. Sunt gardieni care pentru o anumită atenție sau pentru o perioadă scurtă de timp le dau voie copiiilor să intre să se uite sau să joace, chiar dacă nu au ce să caute copiii în sălile de jocuri. Înainte de a mă angaja efectiv în acest domeniu, am frecventat cam vreo 3 ani cazinourile și am văzut cât pentru o viață. Certuri și bătăi din cauza împrumuturilor, oameni care și-au jucat și ceasul și lanțurile, băieți care trăgeau pe nas în toalete... Odată am găsit lângă aparatul la care jucam 2 stanioluri cu marijuana. Jocurile, indiferent de ce joci, sunt un drog. Dacă sunt slăbiciunea ta, îți pierzi mințile...”, ne-a spus Iulian. Tânărul își amintește câteva dintre discuțiile pe care le-a avut cu foștii săi clienți sau pe care le-a auzit întâmplător în timp ce își făcea treaba:

„Joc de 20 de ani. Sunt conștient că nu voi recupera niciodată cât am băgat, dar ăsta este jocul. Orice om are un viciu. Tu nu ai?”, i-a mărturisit un brăilean de circa 50 de ani, om cu familie respectabilă, care frecventa zilnic cazinoul. 

”Am început să merg dintr-o glumă cu niște prieteni, iar acum nu trece ziua fără să joc 50 de lei. Mai câștig, mai pierd. Poate mă ajută Dumnezeu să prind jack-potul cel mare”, spunea un ”băiețaș” de cartier.

„Tinere, eu joc mai mult ca să-mi ocup timpul. La anii mei nu prea am altă activitate. Nu vin în fiecare zi, dar și când vin stau cu orele. Eu joc oricum pe pariu mic, nu mă afectează mult la buzunar”, i-a spus un militar în rezervă, ofițer pensionar, la circa 70 de ani, care avea obiceiul să joace cel mai mic BET, ca să îi ajungă banii pentru cât mai mult timp posibil dar și în speranța că va ”ciupi” la un moment dat un câștig.

 

Jocuri de noroc, peste tot în lume

Conform unui studiu realizat de către specialiștii în domeniu, în România sunt, în prezent, peste 12.000 de săli de jocuri și există mai mult de 80.000 de aparate în aceste săli. La nivel mondial, orașul Las Vegas din USA este considerat capitala internațională a jocurilor de cazino. Pe plan european Franța se evidențiază în domeniul jocurilor de noroc. În anul 2019 peste 17 milioane de jucători francezi au participat la jocuri de noroc.

Regiunea Administrativă Specială Macao  a Republicii Populare Chineze este singura jurisdicție legală de jocuri de noroc din China. Țara cu cei mai mulți locuitori de pe glob nu permite pe restul teritoriului jocurile de noroc. Macao este considerat a doua capitală a jocurilor de noroc, datorită turiștilor. Jocul de ruletă a luat naștere în anul 1796 în Franța. De-a lungul secolelor acesta a devenit unul dintre cele mai populare jocuri de noroc. Prima ruletă a fost dezvoltată de către matematicianul și filosoful francez Blaise Pascal în secolul al XVII-lea.

Un mit interesant despre ruletă îl are în prim-plan pe Francois Blanc. Se spune că și-ar fi vândut sufletul Diavolului pentru a afla secretul misterioasei roți. Astfel, dacă se adună numerele de pe roată, de la 1 până la 36 se obține numărul 666. Se zice că acesta este numărul Satanei. Acest mister îi conferă jocului un farmec aparte, care îl face atât de popular și atractiv pentru iubitorii jocurilor de noroc.

Primul cazino din România a fost construit la Vatra Dornei în anul 1898. Cazinoul respectiv avea scopul de a distra clienții din înalta societate, în special pe cei din Imperiul Austro-Ungar, veniți la băile din Vatra Dornei. Cel mai remarcat se face însă cazinoul din Constanța ridicat în anul 1909 și inaugurat la data de 15 august 1910.

Jocurile de noroc online se referă la toate tipurile de pariuri efectuate prin intermediul internetului. Istoria jocurilor de noroc online a început din 1994, când Microgaming a dezvoltat primul program de jocuri de noroc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro