Mergi la conţinutul principal

Parcul Natural Balta Mică a Brăilei atrage tot mai mulţi turişti

Turismul în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei înfloreşte tot mai mult de la un an la altul, numărul vizitatorilor ajungând la o medie de 8.000 în sezon estival. Nici nu este de mirare după ce administraţia parcului a investit aici nici mai mult, nici mai puţin de 3 milioane de euro, echivalentul a 12,7 milioane de lei. Bani proveninţi în mare parte dintr-o finanţare nerambursabilă, din Fondul European de Dezvoltare Regională, acordată prin POS Mediu şi finanţare de la bugetul de stat, sprijinul fiind alocat pentru implementarea unui proiect intitulat "Managementul capitalului natural din Balta Mică a Brăilei prin abordare integrată, evaluare şi conştientizare". Proiectul, demarat în 2011 şi-a atins deja câteva dintre principalele obiective, cele mai importante dintre acestea fiind realizarea un centru de vizitare plutitor care va fi inaugurat chiar luna viitoare, reconstrucţia ecologică a 215 hectare din ceea ce era odată pădurea aluvială din Balta Brăilei, înlocuindu-se speciile de plop euroamerican, introduse artificial, odată cu îndiguirile din anii 60, cu specii specifice zonei, precum plopul alb şi plopul negru. Tot la capitolul investiţii realizate se numără şi 4 observatoare plutitoare, numeroase studii privind biodiversitatea existentă în arealul protejat, dar şi îmbunătăţirea percepţiei publicului (comunităţi locale învecinate parcului, vizitatori, elevi) despre extraordinara valoare a patrimonului natural din Balta Mică a Brăilei.

Filmul despre Balta Mică a Brăila, un real succes

"Suntem spre finalul proiectului şi o să vă prezentăm stadiul activităţilor. Proiectul a avut 3 acţiuni mai importante şi alte 4 activităţi auxiliare. O primă etapă a fost revizuirea ediţiei a doua a planului de management, ceea ce a constat în măsuri de conservare pentru speciile şi habitatele de interes comunitar pe Natura 2000. Natura 2000 este o reţea de arii protejate la nivel comunitar, care este numai pe teritoriul Uniunii Europene. Prin aceste măsuri noi încercăm să le protejăm şi să le asigurăm o stare de conservare favorabilă. O altă acţiune a fost reconstrucţia ecologică a fostei păduri aluviale dar şi îmbunătăţirea infrastructurii turistice de vizitare, atât cea terestră cât şi navală. E în construcţie acum un centru de vizitare şi comunicare care este plutitor şi itinerant. Asta înseamnă că va avea muzeu, sală de conferinţă, dormitoare pentru voluntari, bibliotecă. Va avea o capacitate de 80 de persoane. Asta le-a plăcut mult celor de la UE. Ideea că mergem cu muzeul şi sala de conferinţe prin toate localităţile riverane. Şi a patra acţiune a fost realizarea unui pachet întreg de conştientizare precum realizarea unor materiale informative, îndrumare de conduită ecologică, plus broşuri şi, foarte important, un film despre parc", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul de proiect, Anca Elena Andrei, biolog de profesie.
Pelicula despre care vorbeşte Moisei se numeşte "Ecosistemul Chiriloaia, minunea verde de lângă Brăila", un film care a primit deja un premiu de imagine la Festivalul Internaţional de Film Etnografic Zlatna, ediţia a II-a, 2014.

Ce pot vedea turiştii aici?

Conducerea administraţiei parcului ne-a mărturisit că în ultima perioadă numărul turiştilor interesaţi să vizitezi acest colţ verde de natură a crescut considerabil. Pentru 350 de lei, cât costă un sejur de 3 ore, într-un vaporaş, turiştii pot vedea numeroase specii protejate de păsări, peşti, reptile, dar şi zone de vegetaţie forestieră mărginite de "buchete" de nuferi albi. Însă pentru un sejur de 5 zile, turiştii mai pot face în plus şi echitaţie, plimbări cu barca, drumeţii în căruţe cu coviltir, canotaj sau pot merge pe urmele lui Panait Istrati.
"Aici se găseşte şi vulturul codalb. Este o pasăre care ocupă vârful piramidei trofice. Este cea mai mare pasăre din ţară având o anvergură a aripilor de 2,5 metri. Tot aici mai găsim cormoranul mic, o specie rară. Se estimează că pe plan mondial există doar 14.000 de exemplare din care vreo 40 sunt în Delta Dunării şi în Balta Mică a Brăilei. Dacă vorbim de specii de peşti, se întâlnesc aici sturionii, care sunt din ce în ce mai rari, la amfibieni găsim brotăcelul care este o broscuţă mică ce trăieşte în arbori, o altă specie rară. Vă spun sincer, când vin străinii la noi rămân uimiţi câte specii văd aici. Avem pachete turistice şi capacităţi de suport turistic cam de 15 turişti pe zi, dar numărul variază. Anul acesta am avut şi vreo 7 grupuri de turişti din Germania. Străinii sunt tot mai interesaţi de noi", a subliniat şeful Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, Radu Moisei.
Proiectul se va încheia la finele lunii noiembrie, anul viitor.
Pentru mai multe detalii legate de acest proiect sau despre pachetele turistice puteţi accesa pagina de internet a administraţiei: http://www.bmb.ro/

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro