Parchetul reacţionează în cazul poliţistului Draghia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Parchetul reacţionează în cazul poliţistului Draghia

Sentinţa judecătorească destul de blândă, pronunţată în luna ianuarie, în cazul agresării poliţistului Aurel Draghia, de la Crimă Organizată, a stârnit reacţia reprezentanţilor acuzării.  Procurorii brăileni au declarat apel, nemulţumiţi, în primul rând, de faptul că agresorii, în urma contopirii pedepselor, nu au primit niciun fel de spor (deşi acest spor putea merge şi până la 5 ani de închisoare!) şi, în al doilea rând, pentru că aceştia execută pedepsele nu în detenţie, cum ar fi meritat, ci în libertate. Contactat ieri, în legătură cu măsura luată, prim-procurorul Fănel Mihalcea, purtătorul de cuvânt al instituţiei, ne-a declarat: "La bilanţul Ministerului Public, din data de 4 martie a. c., ni s-a cerut, printre altele, fermitate în instrumentarea infracţiunilor săvârşite cu violenţă. Este o prioritate pentru anul 2009, alături de investigarea cu celeritate a infracţiunilor economico-financiare şi de spălare a banilor, examinarea riguroasă a expertizelor judiciare şi unificarea practicii Parchetelor".

Reprezentanţii Parchetului consideră că sentinţa pronunţată în cazul "Aurel Draghia" este nelegală şi netemeinică, pentru că "nu s-a făcut o corectă individualizare a pedepselor şi a modalităţii de executare a acestora", judecătorii având în vedere orientarea spre minimum special prevăzut de lege şi doar "circumstanţele personale ale inculpaţilor". Instanţa a ţinut cont de faptul că inculpaţii nu au antecedente penale, în schimb a ignorat, spun reprezentanţii acuzării, pericolul pentru ordinea publică reprezentat de faptele comise. Agresorii au dat dovadă de violenţă extremă, au folosit un baston telescopic şi spray-uri lacrimogene, au lovit mai multe persoane şi i-au pus lui Draghia viaţa în pericol, fiind necesară intervenţia Ambulanţei şi a Poliţiei. Cât despre Eduard Adrian Moroianu, cel care l-a lovit pe poliţist, provocându-i leziuni grave, acesta a abandonat şcoala, nu a fost supravegheat de părinţi şi, în plus, a aderat la un "grup cu tendinţe deviante ce a condus la comiterea de fapte antisociale". Despre ceilalţi inculpaţi, procurorii spun că nu au loc de muncă şi că ar fi fost nimerit să execute pedepse privative de libertate, întrucât au provocat scandal public. "Instanţa nu a dat eficienţă nici concursului real de infracţiuni reţinut în sarcina inculpaţilor, întrucât în urma contopirii pedepselor nu a aplicat niciun spor (...) Multitudinea faptelor săvârşite, gravitatea acestora, ar fi trebuit să determine instanţa de judecată să aplice pedepse într-un cuantum mult mai ridicat, iar ca modalitate de executare trebuia să dispună executarea pedepselor în regim de detenţie", concluzionează reprezentanţii Parchetului, solicitând instanţei superioare desfiinţarea sentinţei iniţiale, considerate "netemeinice" şi "nelegale".

Lovitură paralizantă

Reamintim că la începutul acestui an, Judecătoria Brăila l-a condamnat pe Eduard Alin Moroianu zis "Mistreţ" - minor la data comiterii infracţiunilor -, cap de listă în procesul bătăuşilor poliţistului Aurel Draghia, la doar un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată a pedepsei, pentru vătămare corporală gravă, lovire (două infracţiuni) şi ultraj contra bunelor moravuri. Aceeaşi instanţă a dispus "punerea de îndată în libertate a inculpatului", care se afla în arest preventiv din data de 12 februarie 2008 şi obligarea acestuia la plata unor daune morale de 20.000 de lei (200 de milioane lei vechi), către poliţistul agresat. Anchetaţi şi deferiţi justiţiei în aceeaşi cauză, Alexandru Perianu, Ionuţ Alexandru Dragomir şi Mihai Giol au primit câte doi ani de închisoare, de asemenea cu suspendare condiţionată, pentru ultraj contra bunelor moravuri, respectiv lovire. Cei patru bătăuşi au mai fost obligaţi la plata, în solidar, a 50 de milioane lei vechi către Cornel Draghia - fiul lui Aurel - şi 10 milioane lei către poliţistul Marius Andronache, de asemenea agresat. Al cincilea ins implicat, Ionuţ Ranete, s-a sustras de la cercetări, astfel că va fi cercetat într-o cauză separată. Trebuie precizat faptul că, după incident, poliţistul Aurel Draghia a avut nevoie de 75-80 de zile de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu "deficit motor total la ambele picioare".

Incidentul s-a petrecut în noaptea de 8/9 februarie 2008. Potrivit dosarului penal, Eduard Adrian Moroianu, Ionuţ Ranete, Alexandru Perianu, Ionuţ Alexandru Dragomir şi Mihai Giol au mers la discoteca "Rebel" din comuna Chiscani, unde au consumat băuturi alcoolice. La o altă masă, se aflau agentul Aurel Draghia de la Crimă Organizată, fiul său Cornel, poliţistul Marius Andronache şi alţi patru însoţitori, Gabriela A., Iulian L., Doru S. şi Mihaela N. În jurul orei 02.30, Andronache, care se afla în holul discotecii, a fost oprit de către Ranete, Perianu şi Dragomir. "Ranete avea o atitudine violentă, adresând injurii părţii vătămate Andronache Marius care, pentru a-l calma, i-a spus că este poliţist şi i-a prezentat legitimaţia de serviciu. În continuare, partea vătămată i-a cerut inculpatului Perianu să se legitimeze. În acel moment, Perianu a strigat: «Frate Ranete, belea!» şi a pulverizat un jet de spray iritant-lacrimogen în faţa lui Andronache, iar Ranete a început să strige către ceilalţi inculpaţi, îndemnându-i să lovească partea vătămată", precizează anchetatorii. Atât poliţistul cât şi însoţitorii săi au fost loviţi, inclusiv de către Moroianu, care avea un baston telescopic prevăzut la un capăt cu o bilă metalică. Bătăuşul l-a lovit, iniţial, pe Cornel Draghia în zona feţei. Poliţistul Draghia a fost, de asemenea, lovit, cu bastonul în cap. Lovitura a fost deosebit de puternică. Bărbatul agresat a rămas întins la pământ, fără a-şi mai putea mişca picioarele. Cornel Draghia şi Marius Andronache au suferit leziuni ce au necesitat 7-10 zile de îngrijiri medicale, în schimb agentul de la Crimă Organizată, rănit grav, a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri. Cei implicaţi în scandal au fost arestaţi preventiv, însă au fost puşi în libertate după numai trei zile. Singurul care a rămas în arest a fost Eduard Adrian Moroianu, eliberat şi el la pronunţarea sentinţei judecătoreşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro