Paramedicii vor avea fixată pe echipament o cameră video prin care medicii din spitale vor putea vedea în timp real bolnavul, accidentul şi toate amănuntele, pentru a putea pune un diagnostic rapid şi a-i salva viaţa, a declarat, ieri, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Parteneriatul dintre Vodafone România şi SMURD continuă şi în acest an cu extinderea soluţiei de telemedicină lansată în urmă cu şapte ani printr-o investiţie de peste 270.000 de euro.
O sută de ambulanţe SMURD din Bucureşti şi 26 de judeţe sunt echipate cu camere video şi modemuri conectate la reţeaua Vodafone, ce permit paramedicilor să transmită către dispeceratul central şi spitalele de urgenţă atât imagini video cu pacienţii, cât şi parametrii medicali ai acestora. Conform Mediafax, noua soluţie este posibilă în urma lansării serviciilor 3G UMTS în banda de 900 MHz şi va facilita diagnosticarea pacienţilor utilizând serviciile de date mobile de mare viteză ale Vodafone, disponibile în toată ţara, inclusiv în zonele izolate.
"Programul demarat cu sprijinul Vodafone înseamnă un mare pas înainte pentru întreg sistemul de medicină de urgenţă din România. Acesta are în vedere dotarea echipelor de intervenţie, pe lângă echipamentul deja achiziţionat destinat transmisiei de date cu echipamente video. Paramedicul va avea fixată pe echipament o cameră video şi astfel vom putea vedea în timp real bolnavul, accidentul şi toate amănuntele care ne interesează şi care ne pot ajuta să luăm decizia corectă şi rapidă pentru a-i salva viaţa. Transmisia se va face în sistemul 3G. A avea medici pe toate echipajele care intervin este un deziderat, din păcate, în România, în acest moment acesta este un lucru greu de realizat. Noi abordăm toate tipurile de urgenţe medicale şi dacă este nevoie solicităm intervenţia medicilor specialişti din spitale. Soluţia găsită, a vizualizării în timp real a cazurilor cu care ne confruntăm, implementată cu sprijinul Vodafone, este cea mai bună în această fază a procesului", a declarat subsecretarul de stat şi preşedintele Fundaţiei pentru SMURD, doctorul Raed Arafat.
Echipamentele video sunt folosite pe autospecialele SMURD de tip B2, ambulanţe cu echipaj format doar cu paramedici, în judeţele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi în Bucureşti.
"Suntem alături de SMURD de şapte ani, sprijinindu-i în proiectele lor pentru salvarea de vieţi omeneşti, în intervenţiile de urgenţă. Am răspuns de fiecare dată nevoilor SMURD, întrucât am considerat că ei reprezintă un model extraordinar de antreprenoriat social ce merită din plin susţinerea noastră. Până acum am investit 1,1 milioane de euro pentru dotarea SMURD cu echipamente medicale, maşini speciale, dar şi servicii de voce şi date. Dezvoltarea continuă a tehnologiei ne-a permis să ne punem la dispoziţiie serviciile de date şi reţeaua UMTS în banda 900 MHz într-un mod inovator de care poate să beneficieze întreaga comunitate", a spus Iñaki Berroeta, CEO Vodafone România.
Compania sprijină, prin programul "Parteneriat pentru viaţă", şi servicii naţionale de urgenţă cu Salvamont, din 2004, şi Salvamar, din 2007.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.