Mergi la conţinutul principal

Paragina de 5 miliarde de lei

Un obiectiv care a dat nume Brailei, prin campionii sportivi formati aici, si care s-a vrut a fi un stadion olimpic pentru atletism, in care ar trebui sa se regaseasca, de fapt, investitii de 14 miliarde de lei, intre care si bani publici, este, de mai bine de sase ani o ruina. Starea jalnica in care se afla acum stadionul de atletism este inca o dovada a modului defectuos in care fosta administratie, cea condusa de Anton Lungu, a gestionat banii contribuabililor si patrimoniul municipiului. Proprietate a Agentiei Nationale pentru Sport, stadionul, cu o valoare de inventar, in 2003, de noua miliarde de lei, a fost predat, in administrare, in 1998, Liceului cu Program Sportiv si Primariei, cu mentiunea ca, intr-un an, stadionul sa se transforme, cu bani publici, dintr-unul cu zgura, functional totusi, intr-unul modern, de calibru olimpic. Pe hirtie, administratia Lungu a investit in stadion inca vreo cinci miliarde. Drumul banilor respectivi a fost evidentiat, intr-o vreme, intr-un raport al Curtii de Conturi, iar acum, cind Politia Economica a redeschis acest dosar, actuala administratie locala nu s-a ridicat cu pretentii, afirmind ca banii se regasesc in stadion. Cert este ca, in conditiile in care actuala administratie nu are planuri viabile de reabilitare urgenta a stadionului, iar obiectivul nu mai este practicabil, asa cum era la predare, atletii braileni, brailenii in general, sint marii perdanti ai acestei batalii.

"Eu am predat un stadion functional si vreau in loc tot un stadion functional"

Stadionul de atletism din Braila, de linga Stadionul de Fotbal, a dat campioni olimpici, balcanici si semieuropeni, insa, din 1998, de cind a fost predat spre modernizare LPS-ului si Primariei, de catre reprezentantul proprietarului in teritoriu, respectiv Clubul Sportiv Municipal, la conducerea caruia se afla Tinca Amza, obiectivul a intrat in renovari, in sensul ca s-a demolat si ceea ce exista acolo, tribune, vestiare, pista cu zgura. "Noi l-am dat pentru un an spre a fi modernizat cu bani publici. Trebuia finalizat cu foarte mult timp in urma, l-am dat in functiune, ce-i drept cu zgura, iar Primaria, respectiv fostul primar Lungu, ne-a spus ca numai aflat la LPS, chiar si pentru o scurta perioada, stadionul poate fi modernizat cu bani publici. S-a vrut transformarea stadionului intr-unul de calibru olimpic, tocmai fiindca nu putine orase au asa ceva. In 1998, avea valoarea de inventar de 1 milion de lei, iar in 2003, valoarea a fost reactualizata la 9 miliarde de lei. Practic, acesti bani nu se mai regasesc acolo, desi, conform Primariei, acolo s-au investit inca vreo cinci miliarde. S-a demolat tot ce a insemnat infrastructura, dar si tribunele, vestiarele, dusurile. S-a pus, la un moment dat problema ca pista sa fie facuta din asfalt sau beton. Totul a ramas la stadiul de discutii de a se turna beton. Acum, acolo, este un maidan. Eu i-am facut intabulare stadionului si ar fi trebuit sa-l iau inapoi de multa vreme, insa am prelungit protocolul pina in 2007, an in care eu ar trebui sa primesc un stadion modern. Conventia era ca stadionul sa fie predat LPS-ului, si modernizat, timp de un an, cu bani publici, iar atletii LPS-ului sa-l foloseasca in mod gratuit pentru totdeauna. Dar... acolo s-a distrus si ceea ce a fost, iar atletii nostri, 348 la numar, intre care si campioni olimpici si balcanici, lucreaza prin parc, fetitele alearga prin Monument, iar antrenorii trebuie sa le pazeasca de golanii din parc. Eu am predat un stadion functional si vreau in loc tot un stadion functional. Stiu ca s-a inceput si o ancheta a Politiei vizavi de cheltuirea fondurilor, dar pe mine ma intereseaza una si buna: sa mi se dea inapoi un stadion functional, macar ca acela pe care l-am avut", ne-a declarat Tinca Amza, presedintele Clubului Sportiv Municipal.
Surse judiciare ne-au informat ca, intr-adevar, Politia Economica a pornit o cercetare pentru a verifica daca banii publici, cinci miliarde, se regasesc in stadion, insa, afirma aceleasi surse, actuala administratie nu incurajeaza cercetarea, sustinind ca banii s-ar regasi in stadionul de atletism. De altfel, finantarea stadionului de atletism a constituit un punct nevralgic intr-un mai vechi raport al Curtii de Conturi care viza activitatea fostului primar Lungu. Atunci, cercetarea s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale. De data aceasta, au fost audiate mai multe persoane din jurul acestui caz, intre care si fostul director al LPS, Ion Ionescu, cel in vremea caruia s-a consumat intreaga poveste a stadionului. Reporterii nostri n-au reusit sa-l gaseasca pe fostul director Ionescu, insa au aflat punctul de vedere al actualei administratii despre stadion: "Din cite imi aduc aminte, pe stadion s-a facut fundatie pentru pista, cam cit o autostrada, si urma sa se puna ultimul strat de pista, suprafata dintr-un material semidur, iar in urma cu vreo doua saptamini le-am propus celor de la Directia pentru Sport, am vorbit atunci cu d-na Elisabeta Aron, sa-mi aduca niste devize, sa faca un proiect, pentru a continua reabilitarea. Astept niste proiecte si din partea LPS-ului. Vom gasi bani, nu neaparat din bani publici. Acolo trebuie niste studii. Nu stiu care-i situatia cu banii, dar stiu ca nu sint probleme. Stadionul este in planul urbanistic. Insa abia am reluat aceasta discutie", ne-a declarat viceprimarul Lucian Tilea.

"Eu cred ca nu exista vointa politica"

Elisabeta Aron, sefa Directiei Judetene pentru Sport, cu care declara viceprimarul ca a vorbit in privinta reabilitarii stadionului, ne-a spus, la rindu-i: "Este foarte greu ca eu sa fac un proiect pentru stadionul de atletism, in conditiile in care nu eu sint proprietarul. Pirghiile pe care pot eu actiona sint foarte inguste, iar ceea ce as putea eu face s-ar numi voluntariat. Noi avem interesul sa reabilitam acolo, insa nu putem face nimic fiindca nu sintem proprietari si nu vrem sa lezam interesul proprietarului. Daca ar exista vointa politica, cred ca s-ar putea reabilita. Dar... Eu cred ca nu exista vointa politica".
Reporterii nostri s-au deplasat la stadionul de atletism, loc in care, intr-adevar, totul este in paragina: tribuna a fost demolata, salile in care, cindva, existau dusuri si vestiare sint devastate, si zidurile sint vopsite cu grafitti. Pista de alergare este marcata cu bucati din beton, iar in interior s-a turnat pietris. Atit. Restul? Maidan. Atit am putut noi vedea.
La station am intilnit un profesor de sport care-si adusese o grupa de copii sa alerge. Fost atlet, prof. Costel Creiteanu, de la Scoala Speciala, si-a amintit: "Eu am fost atlet si am prins stadionul acesta in functiune. Am avut chiar si performante, la 1.500 de metri - 3 min. si 51 de secunde, la 800 de metri - un minut si 54 de secunde, iar la maraton - doua ore si 47 de minute, asta cind era stadionul cu zgura. Veneam aici si alergam. Era pe zgura dar era bun, avea vestiare, dusuri, tot ce trebuie unei baze de atletism. Dar, uitati-va, au terminat totul, cica au epuizat fondurile. Aici, la Braila, acest stadion a dat chiar si un campion mondial. Dar acum?! Din 2000 cred ca este asa. Eu mai vin aici cu micutii sa alerge, fiindca pista este masurata, dar rezultatul nu este real, fiindca ei alearga, de fapt, pe o carare de beton si pierd din viteza, din timp, fiind mereu atenti sa nu calce alaturi. Insa n-avem incotro, fiindca noi nu avem teren deloc la scoala. Si eu alerg, il antrenez chiar si pe fiul meu, insa pe ciment, pe aleile din parc, ori solul dur nu face bine. Fratele meu, alergator de performanta, a suferit o operatie de menisc, iar doctorul i-a spus ca asta se intimpla din cauza solului dur pe care a alergat".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro