• unul din doi elevi de clasa a VIII-a din Brăila, majoritatea din mediul rural, n-a reușit să obțină minimum nota 5 la simularea examenului de Evaluare Națională • mai mult, în 11 școli niciun elev nu a promovat la această disciplină • în schimb, la proba de Limba și literatura română rezultatele sunt mult mai bune – 8 din 10 elevi au promovat proba, iar în 60% din totalul școlilor din municipiu și județ se înregistrează o promovabilitate de peste 70%
Simularea examenului de Evaluare Națională, organizată de Ministerul Educației la începutul acestei luni, a arătat un paradox: elevii brăileni se descurcă bine la limba română, dar sunt corigenți la matematică. Potrivit datelor puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, peste jumătate dintre elevii din Brăila, majoritatea din mediul rural, nu pot lua minimum nota 5 la matematică. Mai mult, în 7 din 10 școli din Brăila promovabilitatea la această disciplină este sub 50%. În schimb, la limba și literatura română elevii noștri se descurcă mult mai bine. Nu doar că promovabilitatea este de aproape 80%, dar 5 din 10 candidați au reușit să obțină note peste 7. Per total, rezultatele sunt mai bune față de media națională.
Precizăm că evaluarea la simulare s-a făcut digitalizat.
Aproape 1.200 elevi au luat note sub 5 la matematică
Așa cum reiese din statistica transmisă de ISJ Brăila, la proba de matematică au fost așteptați să participe 2.532 elevi de clasa a VIII-a, 2.141 fiind prezenți și 391 absenți. Din totalul celor 1.750 candidați prezenți doar 1.179 au luat note sub 5, ceea ce înseamnă o promovabilitate de 44,93%. Un număr de 564 elevi au luat note între 5 și 7 și 398 elevi au luat note peste 7. Asta înseamnă că doar 2 din 10 elevi din Brăila au luat note peste 7 la această disciplină. Precizăm că un singur elev a obținut nota 10.
Dacă trecem la proba de limba și literatura română situația se schimbă dramatic. La testare au fost așteptați 2.532 elevi, dintre care 2.158 au fost prezenți și 374 au absentat. Au promovat 1.707 elevi, ceea ce înseamnă un procent de 79,1%. De remarcat că aproape jumătate dintre elevi au reușit să obțină note peste 7. Și la această probă a simulării un singur elev a reușit să obțină nota 10.
Elevii din mediul rural, slabi la matematică
Analizând rezultatele la simulare pe fiecare unitate de învățământ în parte, din totalul celor 87 de unități de învățământ, doar 24 de școli au o promovabilitate peste 50% și doar în opt unități procentul este peste 70%.
Dacă ar fi să alcătuim un top 10 pe școli în funcție de notele la matematică, acesta ar arăta astfel:
1. Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” - singura unitate de învățământ din Brăila care a reușit să obțină 100% promovabilitate (22 elevi). Mai mult, aici s-a obținut singura nota de 10 din județ la această disciplină, iar 70% au note peste 8.
2. Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” - promovabilitatea este de 96,55%, din cei 29 elevi care au susținut simularea doar unul a ”picat”. Circa 76% dintre elevi au note peste 8.
3. Colegiul Național ”Nicolae Iorga” - promovabilitatea este de 92,59%, au promovat 25 din cei 27 copii, iar jumătate dintre elevi au note peste 7.
4. Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpesscius” – 78,79%
5. Școala Gimnazială ”Ion Creangă” – 77,78%
6. Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu” – 78,38%
7. Școala Gimnazială Frecăței – 72,73% , o surpriză în acest clasament (au promovat 8 din cei 11 elevi)
8. Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” – 72,29%
9. Școala Gimnazială ”Mihu Dragomir” – 69,23%
10. Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” – 68,75%
La polul opus, sunt nouă unități de învățământ unde nimeni nu a reușit să obțină minimum nota 5 la matematică: Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” Însurăței, Școala Gimnazială ”Anton Pann”, Școala Gimnazială ”Nicolae Grigore Mărașu”, Școala Gimnazială ”Nikos Kazantzakis”, Școala Gimnazială Berteștii de Jos, Școala Gimnazială Racoviță, Școala Gimnazială Râmnicelu, Școala Gimnazială Unirea, Școala Gimnazială Vădeni. De asemenea, sunt și șapte școli unde a promovat un singur elev: Victoria, Mihai Bravu, Spiru Haret, Ciocile, Stăncuța, Romanu și Baldovinești.
Precizăm că rezultatele slabe la matematică sunt în majoritatea cazurilor la școlile din mediul rural.
Clasamentul pe școli după rezultatele la română
La proba de limba și literatura română, 76 din cele 87 unități de învățământ au o rată de promovare de peste 50%, iar 53 de școli au un procent de peste 70%.
Sunt șase școli unde toți elevii au promovat, iar alte nouă unități au o promovabilitate de peste 90%. Top 10 școli după notele de la proba de limba română arată astfel:
1. Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci” - 100%
2. Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 100% - tot aici s-a luat și singura notă de 10 la limba română
3. Colegiul Național ”Nicolae Iorga” – 100%
4. Liceul Teoretic ”Panait Cerna” – 100%
5. Școala Gimnazială ”Fănuș Neagu” – 100%
6. Școala Gimnazială Măgureni (Mărașu) – 100%
7. Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpesscius” – 98,46%
8. Școala Gimnazială ”Ion Creangă” – 98,44%
9. Școala Gimnazială ”Ion Băncilă” – 96,55%
1. Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” – 96,39%
Procent de peste 90% au și școlile ”Sfântul Andrei”, ”Al. I. Cuza”, ”Al. Pușkin”, Liceul de Arte și Școala Gimnazială Traian. La o singură școală din tot județul promovabilitatea este 0% - Școala Gimnazială ”Nikos Kazantzakis”.
Rezultate mai slabe la matematică față de prima simulare județeană
Comparând rezultatele de la simularea națională cu cele de la simularea județeană organizată de ISJ Brăila în luna ianuarie, elevii brăileni s-au descurcat mai bina la română, dar au rezultate mai slabe la matematică.
Concret, la prima simulare, la română promovabilitatea a fost de 77,12%, iar la matematică de 55%. Tot atunci s-au luat cinci note de 10 la română și trei note de 10 la matematică.
În schimb, dacă ne raportăm la rezultatele la nivel național obținute la această simulare, procentele sunt mai bune atât la română, cât și la matematică. Potrivit Ministerului Educației, la română promovabilitatea este de 73,985, iar la matematică de 42,37%.
În final, mai trebuie precizat că media la Evaluarea Națională se calculează ca medie artimetică a notelor obținute la română și matematică. Astfel, dacă un elev ia nota 4 la matematică, dar 6 la română, este considerat promovat. Așadar, asta înseamnă că la examenul din vară procentele se pot schimba.
Până atunci, rezultatele la simularea națională vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.
Așa cum a anunțat Ministerul Educației, profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării (limba română, matematică, respectiv limba maternă) au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare, pentru a le putea discuta cu aceștia, în perioada următoare, în scopul identificării nevoilor individuale ale fiecărui elev și organizării unor activități remediale care să-i susțină în procesul de pregătire din perioada următoare.
Până la ”examenul oficial” din vară elevii din Brăila vor mai trece printr-o simulare locală, în luna mai, unde se așteaptă ca aceștia să-și îmbunătățească rezultatele.