Paradox: vânătorii brăileni încearcă să salveze animalele sălbatice din judeţ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Paradox: vânătorii brăileni încearcă să salveze animalele sălbatice din judeţ

• la bilanţul AJVPS, directorul Laurentiu Radu a scos în evidenţă problemele cu care s-a confruntat Asociaţia, despre modificările legislative, care de multe ori se contrazic, ori sunt ilegale şi nerealizabile

 

Recent, a avut loc Adunarea Generală ordinară a  Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Brăila (AJVPS), eveniment care a cuprins mai multe puncte. La primul dintre ele, Raportul referitor la activitatea Consiliului din ultimul an, directorul Laurentiu Radu a vorbit despre desele modificări ale legislaţiei privind vânătoarea şi normele de aplicare.

S-a scos în evidenţă faptul că AJVPS Brăila a fost afectată de Legea Vânătorii în special dar şi de legea armelor şi muniţiilor, sau legea mediului, precum şi de alte normative, ordine de ministru sau hotărâri ale ANSVA. Schimbări care de multe ori se contrazic, sunt ilegale şi nerealizabile, iar în acest fel rezultă un climat nefavorabil desfăşurării domeniului acesta de activitate.

“Exemplul cel mai elocvent a fost cel în cazul apariţiei pestei porcine africane, când printr-o hotărâre a statului s-a încearcat să se impună cheltuieli importante de către persoanele juridice private cum este şi AJVPS Brăila şi nu s-a întrebat nimeni dacă asociaţia are posibilitatea materială să facă faţă acestor cheltuieli. Şi nu s-a pus problema compensării în totalitate a acestor cheltuieli. Ilogice sunt prevederile privind împuşcarea tuturor mistreţilor, şacalilor, vulpilor, coţofenelor, grivelor pe o rază de 13 km din focar fără să se gândească nimeni că în Legea vânătorii există prevederi exprese privind sezonul de vânătoare admis la diferite specii şi cotele maxime care se pot împuşca. Depăşirea acestora atrage sancţiuni drastice participanţilor la vânătoare. S-au exclus de asemenea metodele de vânătoare care ar fi asigurat un grad mai mare de realizare a obiectivelor propuse, în condiţiile specifice de la noi din zonă şi s-au impus metode total ineficiente dar în aceleaşi condiţii. Permise fiind doar dibuitul şi vânătoarea la pândă, în condiţiile în care la Brăila predominnte sunt zonele de subarboret şi aici mă refer la măceş, păducel, sălcioară, specii cu ghimpi care alcătuiesc zone dese greu de trecut. Termenul a fost de 30 de zile de la declararea epizootiei de pestă porcină africană. Acestea sunt, după părerea vânătorilor brăileni metode rupte de realitate, inaplicabile şi apoi sancţionabile”, a punctat Laurenţiu Radu.

Tot în cadrul acestui eveniment s-a vorbit despre indiferenţa autorităţilor faţă de degradarea continuă a condiţiilor de trai ale vânatului. Prin folosirea fără reglementări clare a insecticidelor, ierbicidelor, fungicidelor, substanţe chimice care distrug fauna şi care în condiţiile europene sunt interzise la folosire.

Acestea au drept urmări grave otrăvirea mâncării animalelor şi păsărilor existente în tot judeţul Brăila, sau le fac pe acestea infertile.

De asemenea, o altă problemă care duce la diminuarea vânatului îl reprezintă incendierea fără control a suprafeţelor care servesc drept adăpost animalelor, mai precis a miriştilor şi a vegetaţiei de pe canalale de irigaţii. Iar apa de pe canalele de irigaţii de multe ori este otrăvită de către cei care îşi spală utilajele pe care le-au folosit la stropirea culturilor. Intensificarea vitezei şi mărirea frontului de lucru al utilajelor agricole, folosite în special noaptea, produc de asemenea pagube importante vieţuitoarelor aflate în zonă.

“Scăderea efectivelor vânatului nu se produce din cauza vânătorii ci din desfăşurarea activităţilor economice fără respectarea regulilor în habitatul speciilor de vânat”, a fost concluzia trasă de directorul AJVPS.

Tot cu acest prilej s-au evidenţiat acţiunile specifice intreprinse de AJVPS Brăila, despre popularea cu aproximativ 6000 de fazani în judeţul Brăila, despre combaterea răpitorilor în limita cotei de recoltă şi cu mijloacele legale avute la îndemână.

 

Tot mai mulţi pescari sportivi spun că se pesuieşte la curent electric

 

Tot în cadrul acestei şedinţe pescarii au ridicat problema braconajului pe Dunăre precum şi pe celelalte ape curgătoare din judeţul Brăila.

Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), a eliberat în acest an permise online, gratuite celor care doresc să practice pescuitul sportiv recreativ, însă atât pe Dunăre cât şi pe celelalte ape din judeţul Brăila se pescuieşte din ce în ce mai mult cu curent electric.

Din câte am constatat în ultima vreme, paza fondului piscicol pe Dunăre este sub orice critică, se pescuieşte cu spor la curent electric fără ca cineva să poată sau să vrea eliminarea acestei metode şi a celor care o practică, chiar şi acum în prohibiţie. Cei care au prins câţiva obleţi au fost sancţionaţi, cei care ţin plasele degeaba în barcă, fără măcar să le ude, dar prind peşte la curent electric, nu-i vede nimeni', a comentat unul dintre pescarii aflaţi în sală şi care din motive obiective a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Conform precizărilor făcute în finalul şedinţei de directorul Laurenţiu Radu, tot ca o anomalie, AJVPS Brăila emite permise de pescuit pentru toate apele din judeţ, cu excepţia Dunării, dar asociaţia nu are drept de control asupra acestor zone şi din relatările făcute de pescarii brăileni şi pe zonele contractate de asociaţia brăileană, se pescuieşte cu curent electric.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro