"Paradisul fiscal" al parcărilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Paradisul fiscal" al parcărilor

* în acest sens, Dan Apostol, directorul DAGL Brăila, e de părere că dublarea numărului parcărilor publice va putea favoriza atingerea indicelui de 3 miliarde de lei vechi

Aprobarea de ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local Municipal (CLM), a proiectului de hotărâre privind bugetul de venituri şi cheltuieli al Direcţiei de Administrare şi Gospodărire Locală (DAGL) pe 2010, nu a fost lipsită de intervenţia unor voci critice şi dubitative la adresa directorului DAGL Brăila, Dan Apostol. Mai exact, Apostol a fost chestionat în legătură cu modalitatea prin care va reuşi să strângă suma de 300.000 lei, cât reprezintă veniturile totale din exploatarea parcărilor amenajate, venituri preconizate pentru anul 2010, din moment ce, în comparaţie cu anii 2007 şi 2008, încăsările instituţiei la acest capitol pe 2009 au înregistrat o scădere substanţială: "În informarea făcută de dumneavoastră asupra încăsărilor la parcări în comparaţie cu anii 2007 şi 2008, încasările în 2009 sunt foarte, foarte mici. Domnule director, cum puteţi dumneavoastră să spuneţi că în 2010 veţi încasa 300.000, când în 2009, s-au încasat doar 259.000?".
Vizibil încurcat de ţinta întrebării, directorul DAGL a explicat că o posibilă soluţie ar fi dublarea numărului de parcări. "Păi, noi ne propunem să dublăm numărul de parcări. Deci, la momentul de faţă, am mai făcut încă 5 parcări cu plată şi, probabil, o să mai fac una şi la cimitirul Sfântul Constantin. Voi depune o cerere ca să mi se aprobe să facem şi acolo un loc de parcare. Astfel, sper să încasăm mai mulţi bani", a explicat Dan Apostol.

"E adevărat că noi am mărit şi anul trecut spaţiul alocat parcărilor, dar ele trebuie mai bine gestionate. Deci, ăsta e punctul forte în toată povestea asta. Da, ca să şi încasăm, ca să avem toate lucrurile aranjate, trebuie să avem o mai mare grijă de aceste parcări. Trebuie să verificăm, împreună cu Poliţia Comunitară, toată zona aia de la strada Rândunicii, deoarece am auzit că e plină de material inert, adus de locuitori cu căruţa sau cu ce îl aduc ei. Aici va trebui să combinăm cumva efortul pentru că vom avea o muncă patriotică. Tot timpul va trebui să plătim la salubrizare, ceea ce nu este în regulă", a intervenit împăciuitor primarul Brăilei, Aurel Simionescu.

Precizăm că, aşa cum apare menţionat în documentul ce conţine modul de gestionare a parcărilor din Brăila, DAGL Brăila a avut în 2009 încasări totale de 154.087 lei, din care 41.742 au ajuns în vistieria DAGL-ului, iar 112.344 lei în cea a firmei "Belsirim", societatea care se ocupă cu instalarea şi gestionarea aparatelor de marcat instalate în parcări.

În ceea ce priveşte problema întreţinerii parcărilor, Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală are de recuperat anul acesta din restanţele la plata taxei de salubrizare suma totală de 900.000 lei.

Bugetul DAGL-ului

Conform proiectului de hotărâre, veniturile totale ale DAGL pe 2010 sunt estimate la nivelul sumei de 14,43 milioane lei (144,3 miliarde lei vechi), din care 7,13 milioane lei (71,3 miliarde lei vechi) reprezintă venituri proprii din activitatea operaţională. Adică, venituri din proprietate, 2,34 milioane lei (23,4 miliarde lei vechi), din care 570.000 lei (5,7 miliarde lei vechi) reprezintă veniturile din taxa de ocupare a domeniului public cu garaje, 1,4 milioane lei (14 miliarde lei vechi) - venituri din parcările de reşedinţă, 300.000 lei (3 miliarde lei vechi) - venituri din parcările publice, iar 750.000 lei (7,5 miliarde lei vechi) - venituri din chiriile domeniului public. La totalul veniturilor Direcţiei preconizate pe 2010 se mai adaugă şi veniturile din prestările de servicii şi alte activităţi, care însumează în totalitate 2,79 milioane lei (27,9 miliarde lei vechi). Cele mai mari surse de venit la acest capitol, aşa cum apar ele menţionate în proiectul de hotărâre, sunt următoarele: venituri din prestări servicii pe domeniul public (reparat mobilier stradal, indicatoare, locuri de joacă) - 230.000 (2,3 miliarde lei vechi); venituri din exploatare depozit deşeuri inerte - 200.000 (2 miliarde lei vechi). De asemenea, tot la acest capitol, DAGL îşi propune să strângă în 2010 din activitatea de administrare a patinoarului şi suma totală de 400.000 lei (4 miliarde lei vechi).

În ceea ce priveşte plăţile efective ale personalului pe anul 2009, potrivit fişei de monitorizare, acestea au atins 17,735 miliarde lei vechi, faţă de un program anual de 26,272 miliarde lei vechi, iar pentru 2010 este prevăzută suma de 17,54 miliarde lei vechi.

La capitolul bunuri de natura mijloacelor fixe, DAGL Brăila şi-a propus în acest an să investească în echipamente de ultimă oră pentru combaterea ţânţarilor suma totală de 3,12 miliarde lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro