Peste o mie de elevi brăileni purtând pancarte cu mesaje împotriva violenţei au participat duminică la o Paradă a Liceelor Antiviolenţă. Sub coordonarea prof. Viorica Tănase, inspectorul şcolar responsabil cu activităţile formale şi nonformale şi mobilizaţi de eleva Dana Licsandru, preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor, adolescenţii au participat la un marş pe artera principală a oraşului, parcurgând traseul Parcul Monument - Bariera Călăraşilor - platoul din faţa Palatului Administrativ - Esplanada Dunării. "Fii inteligent, nu violent!", "Violenţa este arma celor slabi", "Concepe fericirea! Creează armonie!", "Aceste mâini nu lovesc, aceste mâini mângâie!", "Viaţa nu înseamnă violenţă!", "Violenţa exmatriculată", "Violenţa nu este cool" sunt câteva dintre mesajele inscripţionate pe bannere. Reprezentanţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judetean Brăila, împreună cu câţiva voluntari au participat la manifestare alături de elevi, iar la finalul paradei au oferit diplome elevilor care au formulat cele mai sugestive mesaje împotriva violenţei. După jurizarea bannerelor antiviolenţă, inspectorul de poliţie Dida Petcu a înmânat diplome câştigătorilor: premiul I a fost obţinut de elevii de la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau", pentru sloganul "Fii inteligent, nu violent!", premiul al II-lea a revenit Colegiului Naţional "N. Bălcescu", premiul al III-lea Grupului Şcolar "Anghel Saligny". Au mai fost acordate menţiunea I, elevilor de la Grupul Şcolar "C.D. Neniţescu", menţiunea a II-a, celor de la Grupul Şcolar "Grigore Moisil" şi menţiunea a III-a celor de la Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci". Diplome de participare au primit elevii de la Liceul Pedagogic "D.P. Perpessicius", Colegiul Naţional "Ana Aslan", Liceul cu Program Sportiv, Grupul Şcolar "Gh. K. Constantinescu", Grupul Şcolar "C. Brâncoveanu", Liceul Teoretic "N. Iorga" (care nu a prezentat un banner antiviolenţă, dar va organiza în cursul acestei săptămâni o acţiune pro ecologie), Liceul Teoretic "Panait Cerna" şi Colegiul Economic.
Initiaţiva adolescenţilor de a organiza şi de participa în număr mare la o astfel de manifestare este lăudabilă, însă a fost umbrită de atitudinea unora dintre ei, care au fluierat şi au strigat atât în timpul marşului, cât şi pe durata festivităţii de premiere, fapt pentru care eleva Dana Licsandru a fost nevoită să le atragă atenţia că astfel dau dovadă de un comportament atât antiparadă cât şi necolegial.
Acţiunea face parte dintr-un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean al Elevilor, Inspectoratul Şcolar şi Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi Casa Corpului Didactic şi se înscrie în calendarul manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Copilului.