Paracetamolul a devenit nociv? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Paracetamolul a devenit nociv?

Paracetamolul, administrat în doze zilnice, a fost asociat cu un risc sporit de infarct, accident vascular cerebral şi moarte subită, afirmă autorii unui amplu studiu realizat recent în Marea Britanie. Astfel, s-a constatat că pacienţii cărora le-au fost prescrise doze mari de paracetamol pentru perioade îndelungate au prezentat un risc cu 63% mai mare de moarte subită, informează dailymail.co.uk.
Riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral a fost cu 68% mai ridicat, aceleaşi persoane confruntându-se inclusiv cu un risc cu 50% mai mare de a avea ulcer sau hemoragii stomacale.
Totuşi, medicii consideră paracetamolul un medicament mai sigur decât aspirina, care poate provoca hemoragii la nivelul stomacului, şi decât ibuprofenul, asociat anterior cu infarctul şi accidentul vascular cerebral.

Revizuire a normelor medicale

Cu toate acestea, cercetătorii britanici, care au realizat o meta-analiză, pe baza unor studii anterioare realizate pe 666.000 de pacienţi, spun că riscurile provocate de administrarea acestui medicament au fost subestimate şi au solicitat o revizuire majoră a normelor medicale recomandate.
Ei cred că paracetamolul ar putea determina o serie de boli întrucât previne acţiunea unei enzime în organism - COX-2. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de reumatologie şi medicină muscoscheletală din Leeds au analizat opt studii conţinând informaţii despre pacienţi care au luat paracetamol în fiecare zi vreme de 14 ani, pentru diverse boli, precum artrită şi dureri de spate cronice.
Savanţii britanici au monitorizat însă şi pacienţi care au luat acest medicament mult mai rar sau chiar aproape deloc.

Milioane de reţete anual

Statistic, un bărbat din şase şi o femeie din zece vor muri din cauza unor infarcte, accidente vasculare cerebrale şi complicaţii ale unor boli cardiace. Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvente analgezice folosite în Marea Britanie, unde 22,5 milioane de reţete ce conţin acest medicament sunt emise în fiecare an. Alte 200 milioane de cutii de paracetamol sunt vândute fără reţetă, menţionează mediafax.ro.
Un studiu realizat în 2013 de cercetătorii de la Universitatea Oxford a avertizat că la fiecare 1.000 de pacienţi care iau constant ibuprofen, trei vor suferi un infarct pe parcursul anului următor, iar unul dintre acestea va fi fatal.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro