• Gigel Sava, din oraşul Ianca, a fost pus sub control judiciar şi trimis în judecată pentru dare de mită • în august a.c., Sava i-a oferit agentului de poliţie Valerian Mugurel Papuc, de la Ghişeul restituiri permise de conducere şi certificate de înmatriculare al IPJ Brăila, în două rânduri, 100 respectiv 50 de euro mită • poliţistul a refuzat să ia mita şi a sesizat DGA şi Parchetul
Procurorul Dan Ciprian Tunaru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Gigel Sava, de 29 de ani, tânăr cu antecedente penale, acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Sava a mai fost condamnat, în anul 2015, la 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. De data aceasta, el a fost prins în flagrant, pe când oferea mită unui poliţist.
“Nu-mi trebuie aşa ceva!”
Originar din oraşul Ianca, Gigel Sava a cumpărat, pe 28 iulie a.c., un autoturism Volkswagen Passat. Două săptămâni mai târziu, mai precis în ziua de 14 august, Sava a fost depistat de o patrulă de poliţie în timp de conducea autoturismul proaspăt achiziţionat pe DJ 212. Oamenii legii au constatat că inspecţia tehnică periodică era expirată şi au întocmit proces verbal de sancţionare contravenţională, iar posesorului maşinii i-a fost ridicat certificatul de înmatriculare.
Ulterior, Gigel Sava a efectuat inspecţia tehnică periodică (ITP) a autoturismului, iar pe 18 august 2016 s-a prezentat la Serviciul Rutier - Ghişeul restituiri permise de conducere şi certificate de înmatriculare. La ghişeul respectiv era de serviciu agentul de poliţie Valerian Mugurel Papuc.
Procurorul de caz precizează: “Inculpatul i-a solicitat agentului de poliţie restituirea certificatului de înmatriculare, dar poliţistul i-a comunicat că nu este posibil să-i restituie documentul la acel moment, deoarece mai este necesară efectuarea unei verificări în baza de date. Din declaraţia agentului de poliţie rezultă că certificatele de înmatriculare ale autoturismelor înmatriculate în străinătate se verifică într-o bază de date, pentru a se stabili dacă autoturismul este sau nu radiat, deci dacă are dreptul să circule pe drumurile publice, dar această verificare se poate efectua doar de către alt agent care, la data de 18 august, era în concediu de odihnă şi urma să vină pe 22 august”.
Aşa se face că, în dimineaţa zilei de 22 august, în jurul orei 8:45, Gigel Sava s-a înfăţişat din nou la ghişeu, prezentându-i agentului de poliţie Papuc mai multe documente, inclusiv cartea tehnică a maşinii, eliberată de autorităţile spaniole. În cartea tehnică, Sava a strecurat două bancnote a câte 50 de euro, în total 100 de euro. Ulterior, avea să declare că i-a oferit bani poliţistului “pentru a-l ajuta să scoată talonul”.
“La momentul la care agentul de poliţie a deschis cartea tehnică, a observat cele două bancnote şi i-a restituit imediat inculpatului cartea tehnică şi cele două bancnote, spunându-i inculpatului că nu-i trebuie aşa ceva - agentul de poliţie refuzând deci primirea sumei de bani. Agentul de poliţie i-a mai spus inculpatului că nu poate să-i restituie certificatul de înmatriculare deoarece nu s-au efectuat verificările, iar inculpatul a spus că va reveni a doua zi”, precizează procurorul care a supravegheat cercetările.
Demn de precizat este faptul că fix la ora 10:58 s-a efectuat verificarea autoturismului lui Gigel Sava, acesta figurând ca înmatriculat.
Flagrant la Serviciul Rutier
În aceeaşi zi, agentul de poliţie Valerian Mugurel Papuc a formulat un denunţ privind săvârşirea, de către Gigel Sava, a infracţiunii de dare de mită.
În aceste împrejurări, prin ordonanţa procurorului desemnat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, s-a dispus “măsura de supraveghere ambientală audio/video a discuţiilor purtate de către agentul de poliţie cu Gigel Sava în sediul poliţiei, precum şi a oricăror alte discuţii în legătură cu faptele care fac obiectul cauzei”, pe o perioadă de 48 de ore.
Potrivit dosarului penal, în ziua de 23 august 2016, la ora 14:00, Gigel Sava s-a prezentat la Ghişeul restituiri permise de conducere, iar agentul de poliţie Valerian Papuc i-a spus să intre în birou. Fără să ştie că este vorba de o capcană, Sava s-a conformat.
În continuare, poliţistul a făcut copii după documentele care trebuiau să rămână la sediul poliţiei, apoi i-a solicitat lui Sava să semneze într-un registru. În final, i-a lăsat certificatul de înmatriculare pe birou. Gigel Sava a făcut pentru a doua oară imprudenţa să-i ofere agentului Papuc mită (50 de euro de această dată), pe care a lăsat-o pe birou. În acel moment, în birou au intrat ofiţerii de la DGA Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila, care l-au reţinut pe tânărul de la Ianca şi au consemnat infracţiunea flagrantă. Ancheta a fost preluată ulterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.
Întrebat ce anume l-a determinat să-i ofere mită poliţistului Papuc, Sava a declarat că a făcut acest lucru pentru că acesta l-a ajutat să obţină documentele autoturismului. După flagrantul organizat la sediul Poliţiei Rutiere, procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de Gigel Sava, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 august 2016.
Cazul se află acum în atenţia magistraţilor judecători.