În timpul acestei deplasări de patru ore, cea mai scurtă a unui papă în străinătate, Francisc va lua cuvântul în faţa Parlamentului European, în faţa reprezentanţilor celor 28 de ţări membre UE, şi a Consiliului Europei, o organizaţie interguvernamentală care reprezintă 47 de state.
Ultima vizită a unui papă în aceste instituţii datează din 1988 şi a fost făcută de Ioan Paul al II-lea cu puţin timp înainte de căderea Zidului Berlinului.
Dar programul nu prevede nici vreo celebrare publică, nici vreo baie de mulţime. Credincioşii vor trebui să se mulţumească să urmărească cele două discursuri pe un ecran gigantic din catedrală sau să încerce să vadă silueta albă la intrarea în Consiliul Europei.
Papa argentinian, care până în prezent a neglijat Europa în deplasările sale, a creat surpriză alegând să înceapă în septembrie cu Albania, pentru a insista asupra dimensiunii continentale, populare, interreligioase şi neinstituţionale a idealului european.
După Ioan Paul al II-lea şi Benedict al XVI-lea, care au vorbit despre rădăcinile creştine ale Europei, vizita Papei Francisc în Europa era aşteptată, într-o perioadă de tensiuni: criză economică, şomaj, imigraţie, dezbateri în rândul societăţii şi, de acum, ameninţarea unui nou Război Rece prin conflictul din Ucraina.