Papa Francisc primit cu proteste în Georgia de preoții pro-Moscova | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Papa Francisc primit cu proteste în Georgia de preoții pro-Moscova

Surpriză neplăcută pentru Papa Francisc în Georgia. Dacă de obicei este întâmpinat de mulțimi primitoare și bucuroase de vizită, iată că în Tbilisi a fost primit cu proteste. Grupuri de oameni au manifestat împotriva bisericii catolice și a sa.

 

Protestatarii și-au făcut simțită prezența chiar la ieșirea de pe aeroportul din Tbilisi, unde Suveranul Pontif a fost primit de o mulțime care afișa bannere cu mesajele „Papa este un eretic” și „Anticristul”. De asemenea, a doua zi, aflat în vizită la o biserică catolică din oraș, Papa Francisc a avut parte de aceeași „primire”, scrie nytimes.com.

Ca și când asta n-ar fi fost destul, sâmbătă Suveranul Pontif a oficiat o slujbă pe stadionul de fotbal din capitala Georgiei, dar evenimentul nu a avut succes, credincioșii fiind prezenți în număr mic. Mai mult, o delegație a Bisericii Ortodoxe Georgiene a refuzat invitația de a fi prezentă la slujbă invocând „diferențe doctrinare”, conform purtătorului de cuvânt al instituției.

În vizita din Georgia, una dintre cele mai vechi națiuni creștine ale lumii, Francisc s-a confruntat cu terenul geopolitic și religios complicat al unei foste țări sovietice, acum intens disputată între Est și Vest.

La nivel oficial, Francisc a fost primit cu căldură, în special de către guvernul Georgiei, care speră că vizita Papei va aduce aminte lumii că o cincime din teritoriul georgian rămâne ocupat de separatiști înarmați și finanțați de Rusia.

Și liderul Bisericii Ortodoxe Georgiene, Patriarhul Ilia al II-lea, l-a primit bine și l-a salutat pe Papa Francisc cu formula „fratele meu drag”. Înainte de sosirea Suveranului Pontif, acesta a emis o declarație în care condamnă preoții ortodocși care critică vizita sa.

Într-un interviu, premierul Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, a declarat că vizita papală a fost „foarte importantă pentru Georgia în cursul său de apropiere de Europa și de Occident în general”.

Referitor la protestele organizate împotriva Papei, Kvirikashvili a spus că nu înțelege motivul pentru care cineva a dorit să umbrească venirea Suveranului Pontif la Tbilisi. „Ar trebui să fim ospitalieri. Europa este casa noastră, cultural și istoric”, a adăugat acesta.

De cealaltă parte, conservatorii georgieni sunt de părere că apropierea de Occident ar forța Georgia să accepte căsătoria gay, deși guvernul lui Kvirikashvili a propus anul acesta modificarea Constituției pentru a exclude orice posibilitate ca uniunea oficială între persoane de același sex să devină posibilă într-o zi. Demers care încă nu a avut finalitate.

Papa Francisc a fost informat că vizita în Georgia ar putea fi neplăcută. Papa Ioan Paul al II-lea a avut parte, de asemenea, de o primire rece când a vizitat această țară în 1999.

Actuala vizită a Suveranului Pontif a avut ca scop o mobilizare mai largă a lumii creștin-ortodoxe și s-a dorit răspândirea unui mesaj de pace și reconciliere, nu numai în Georgia, ci și în Siria și Irak, care sunt la câteva sute de kilometri depărtare.

El va petrece duminica în țara vecină, Azerbaidjan, un stat cu o națiune majoritar musulmană șiită.

Pe plan politic, guvernul dorește ca Georgia să adere la Uniunea Europeană și la NATO. Mai ales că generația tânără a țării este pro-occidentală și se teme ca țara să nu se întoarcă sub influența rusească, asta și pentru că Patriarhul Georgiei l-a descris pe Vladimir Putin în 2013 drept un „lider înțelept”. Foarte aproape de Tbilisi, militarii ruși sunt prezenți în patrulare la o frontieră în cea mai mare parte nemarcată și nerecunoscută pe plan internațional, care separă regiunea Osetia de Sud de Georgia, și unde mai mult de 250.000 de etnici georgieni au fost alungați din casele lor.

Papa Francisc a mulțumit liderilor georgieni susținând „drepturile suverane” ale țării lor și a solicitat aderarea la dreptul internațional, o trimitere către Rusia care deține controlul asupra regiunilor separatiste din Georgia. Suveranul Pontif s-a referit diplomatic la această situație, folosind termenul de „ocupație” și nu de „agresor”.

Situația politică și socială din Georgia este una delicată. În timp ce Biserica Ortodoxă Georgiană are legături strânse cu biserica rusă, guvernul georgian a rupt relațiile diplomatice cu Moscova după războiul din 2008.

Ministrul de externe al Georgiei, Mikheil Janelidze, a respins acțiunea protestatarilor spunând că este doar o „minoritate” care nu reflectă poziția bisericii georgiene sau a guvernului. Georgia, a adăugat el, vrea să devină „un stat cu adevărat european” și „acest lucru este cu siguranță susținut de către patriarh”.

În declarația oficială dată înainte de venirea Papei la Tbilisi, Patriarhul Ilia mai spunea că ar fi „total inacceptabil”, ca cineva să perturbe o vizită menită să ajute la vindecarea rupturii dintre ramurile vestice și estice ale creștinătății, care datează din secolul al 11-lea.

Vorbind sâmbătă după-amiază unui grup de preoți catolici, călugărițe și laici din Tbilisi, Papa Francisc a repetat poziția sa, apărând căsătoria tradițională între un bărbat și o femeie. „Astăzi există un război mondial pentru a distruge căsătoria”, a spus el.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro