"Am participat anul trecut la o licitatie la Spitalul de Psihiatrie Braila, dar pentru niste cazane cu apa, nu pentru panouri"
Cu toate acestea insa, conducerea uneia dintre firmele nominalizate de catre directorul Spitalului, si anume SC "Pifati" SA Bucuresti, nu isi aminteste sa fi participat la Braila cu nici o oferta privind panourile solare. Mai mult, aceeasi conducere ne-a declarat ca singura licitatie la care a participat la Braila, la Spitalul de Psihiatrie, a avut ca obiect cazanele de apa. "Firma noastra a participat anul trecut la o licitatie la Spitalul de Psihiatrie Braila, dar pentru niste cazane cu apa, nu pentru panouri. Noi comercializam si panouri solare, dar numai pentru lucrari de mare anvergura si numai la licitatii. Oricum, noi am cistigat licitatia respectiva, insa nu s-a mai intimplat nimic de atunci. Am fost vreo 3 firme care am participat, dar am cistigat noi. Ne-au anuntat insa de la Spital ca nu mai au fondurile, sau ceva in genul asta. Nu s-a mai intimplat nimic. Noi am monitorizat situatia, sa vedem daca mai apare vreo licitatie ceva, dar nu a mai fost nimic. Nu stim ce s-a intimplat".
In ceea ce priveste firma galateana, seful unitatii ne-a confirmat ca a participat cu o oferta pentru panouri solare la Spitalul de Psihiatrie Braila, insa ne-a declarat ca nu isi mai aminteste nimic referitor la numarul de panouri implicate, la firmele cu care a concurat, la sumele despre care a fost vorba. Ne-a sugerat insa sa contactam firma "Alfa Bit" Bucuresti, despre care stia ca a fost selectata.
"Alfa 20 Exim" sau "Alfa Bit"?
Incercind sa afle mai multe despre aceasta firma, reporterii nostri au descoperit ca ea figureaza ca radiata la Oficiul National al Registrului Comertului. Cu toate acestea, atunci cind reporterii "Obiectiv" au solicitat un numar de telefon al firmei "Alfa 20 Exim", operatorul serviciului "Informatii" a explicat ca la adresa respectiva din Bucuresti nu figureaza nici o firma cu un astfel de nume, ci o alta - "Alfa Bit". Lucrurile au devenit si mai incurcate atunci cind reporterii nostri au solicitat totusi sa discute cu o persoana din conducerea "Alfa 20 Exim" Bucuresti, secretara confirmind ca o astfel de societate exista la acea adresa si facindu-le legatura cu cineva din conducere. Cu toate acestea, in momentul in care reporterii nostri au adus in discutie panourile solare de la Spitalul de Psihiatrie, interlocutorul a devenit brusc reprezentant al "Alfa Bit", care, dupa spusele lui, nu ar avea nici o legatura cu panourile din Braila: "Stiti, eu de fapt lucrez la "Alfa Bit". Conducerea "Alfa 20 Exim" este plecata din tara, si se intoarce abia luni. Sint firme diferite, in acelasi sediu, cu conduceri si angajati diferiti. Eu nu va pot ajuta. Nu stiu nimic de panourile de la Braila". Potrivit Ministerului Finantelor, in 2004, "Alfa 20 Exim" a inregistrat un profit net de putin peste un miliard de lei vechi si are ca principal obiect de afaceri consultanta pentru afaceri si management. "Alfa" reprezinta, de fapt, un intreg grup de firme. Firmele cu care a concurat "Alfa 20 Exim", au inregistrat, la rindu-le, in 2004, profituri. "Adcorom" a inregistrat un modest profit de 91 de milioane, avind ca obiect principal de activitate telecomunicatiile, insa "Pifati" a inregistrat, conform Ministerului Finantelor, un profit de aproape cinci miliarde.
"Aceasta achizitie, fiind sub valoarea de 100.000 de euro, s-a facut prin cerere de oferta"
Primarul Constantin Cibu combate orice neregula in modul in care a decurs achizitionarea panourilor solare pentru Spitalul de Psihiatrie Braila. Mai mult, acesta sustine eficacitatea acestora si spune ca va dovedi acest lucru, dupa ce intreaga centrala a spitalului va fi reabilitata. Totodata, acesta declara ca achizitionarea panourilor solare s-a facut in mod legal, prin cerere de oferta, deoarece suma despre care era vorba era sub 100.000 de euro, in concluzie nu era cazul unei licitatii. "In primul rind, aceasta achizitie, fiind sub valoarea de 100.000 de euro, s-a facut prin cerere de oferta. Am primit oferte in prima faza de la 5 firme, apoi, de la trei, din care a fost aleasa acea oferta la care conditiile tehnice si de pret erau cele mai avantajoase. Precizez de asemenea ca scopul panourilor este asigurarea de apa calda menajera, nu incalzirea spitalului. In conditiile actuale, in care preturile combustibililor au crescut in ritm accelerat si vor creste la fel, orice aport gratuit de caldura conduce la diminuarea costurilor". Primarul a mai adaugat ca achizitionarea panourilor a fost de fapt un prim pas in procesul de reabilitare a centralei termice a Spitalului de Psihiatrie si ca mai urmeaza a se face achizitii si modernizari de inca un miliard de lei: "Aceste instalatii functioneaza in perioada martie - septembrie, atunci cind soarele poate sa incalzeasca asa cum trebuie apa. Nu pot functiona singure, fara ajutorul unui cazan de incalzire. Apa preluata din retea, care are 10 grade, este trecuta prin panourile solare care o incalzeste cu inca 20 de grade. Daca face cineva un calcul, veti vedea ca la atitia metri cubi de apa incalziti cu 20 de grade, rezulta atitea gigacalorii economie, care in loc sa fie incalzite cu gaze sint preluate de la soare".
"Banii au fost cuprinsi in buget"
Primarul a mai aratat: "Achizitionarea panourilor (care sint folosite in toata lumea) face parte din programul de modernizare a spitalului, care va fi dotat si cu un cazan de apa calda. Pentru incalzire, vor fi eliminate cele doua cazane pe aburi si spitalul va fi racordat la sistemul de incalzire central al orasului, printr-un punct termic cu schimbatoare in placi si posibilitatea gestionarii pe calculator. Cazanul nou si cu racordul ne mai costa inca 1 miliard si ceva, dar banii au fost cuprinsi in buget". Cibu a mai explicat ca acelasi sistem a fost aplicat iarna trecuta si Liceului "Edmond Nicolau" si ca rezultatele s-au vazut la factura de gaze. Totodata, acesta a precizat ca odata ce serviciile de spalatorie si de asigurare a hranei vor fi externalizate, blocul alimentar pe care sint in acest moment instalate panourile va fi darimat, panourile urmind a sta pe o structura proprie. "Cine contesta faptul ca panourile nu sint destinate pentru incalzit apa greseste amarnic. Ele pentru asta au fost inventate. Ca sa asigure apa calda menajera de preferat gratis, intr-o anumita perioada a anului. Pentru a se vedea clar economia facuta, si pentru a le demonstra eficienta, am dispus montarea unui gigacalorimetru, care va contoriza intreaga cantitate de energie produsa de aceste panouri solare. Asta pentru a dovedi scepticilor randamentul acestora si pentru a-i indeparta pe cei care nu se pricep, dar care comenteaza negativ o actiune laudabila a spitalului. Informativ, gazele i-au costat anul trecut pe cei de la spital 1, 999 miliarde. Sa vedem anul acesta... cu panourile. Si, ca sa stiti, inainte de montarea lor s-a facut si un studiu de rezistenta a cladirii care a fost aprobat de Inspectoratul in Constructii".