Panică pe Dunăre | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Panică pe Dunăre

* ele au rămas blocate în sloiuri, existând riscul foarte mare ca pereţii vaselor să cedeze şi ele să se scufunde * cu ajutorul împingătorului "Traian", navele au fost recuperate şi duse în cheiul Şantierului Naval * alte două şlepuri ancorate pe malul drept al Dunării, în dreptul trecerii bac Stânca, au fost întoarse cu pupa în amonte, şi acestea fiind în pericol de a fi smulse din legături * cum nivelul Dunării creşte alarmant, autorităţile monitorizează situaţia 24 de ore din 24

Panică pe Dunăre la primele ore ale dimineţii. Două containere dormitor, o şalupă şi o barcă cu motor au fost luate de o banchiză de gheaţă şi târâte în derivă pe Dunăre, până au fost prinse între sloiuri în mijlocul fluviului. De asemenea, două şlepuri ancorate pe malul drept al Dunării, în dreptul trecerii bac "Stânca", au fost întoarse cu pupa în amonte, şi acestea fiind în pericol de a fi smulse din legături şi târâte spre mijlocul apei. La faţa locului, s-au mobilizat imediat autorităţile locale şi, cu ajutorul împingătorului "Traian", navele au fost recuperate, trase cu mare atenţie dintre sloiuri şi duse în cheiul Şantierului Naval.
Situaţia a fost extrem de tensionată, având în vedere că pontoanele sunt vechi, cu pereţi subţiri, pe care gheaţa i-ar fi putut sfâşia în orice clipă, scufundându-le. În ce priveşte şlepurile, acestea fuseseră iniţial încărcate cu susbstanţe chimice, însă fuseseră descărcate la timp, ele fiind acum ancorate la mal. Din cauza banchizei de gheaţă ele s-au răsucit însă pe şenal cu pupa în amonte. Marinarii, care au stat toată noaptea în alertă la trecere bac Stânca, au, de asemenea, informaţii, ca pasarela de acostare bac de pe malul drept este jumătate în apă.
"Dimineaţă, la ora 06.30 o banchiză de gheaţă, destul de mare, s-a desprins de pe malul Dunării şi, de pe malul drept, din dreptul trecerii bac, a desprins două containare dormitoare, o şalupă, o barcă. Cele 2 şlepuri care erau ancorate la Trecere Bac «Stânca» pe malul drept, le-a întors, în sensul în care au rămas ancorate dar răsucite cu pupa în amonte. Între timp, s-au recuperat şi s-au dus la Şantierul naval cele două dormitoare şi şalupa. Barca desprinsa de la mal era una cu motor, au salvat-o proprietarii, au ajuns la ea, au ieşit din gheaţă şi au intrat cu ea tot la Şantierul Naval. Azi, dacă se face culoar prin gheaţă, vor trece în Insulă", ne-a declarat prefectul Dumitru Popa.

 

03BAC2 Bărcile legate de ponton au fost smulse din şufe Situaţia se agravează pe Dunăre

 

Acesta a mai adăugat că situaţia devine din ce în ce mai dramatică în contextul în care, din cauza podului de gheaţă format pe Dunăre la Isaccea, a apărut fenomenul de remu, în care apa, blocată de gheaţă, nu îşi poate urma cursul normal, ea întorcându-se pe canal şi provocând inundaţii.
"Dunărea e în creştere, a crescut cu 50 de cm la Brăila, de ieri până azi, cota azi fiind de 470. Tendinţa în următoarele zile e de creştere. Paradoxal, la intrarea în ţară avem 4.500 mc/s volumul Dunării, din care ponderea râurilor e de 28%. La Brăila ar trebui să avem 5.000 de mc/s, iar noi avem 9.000 mc/s. Iar toate astea se întâmplă din cauza podului de gheaţă din aval, de la Isaccea. Apa nu poate curge cum trebuie, se opreşte şi începe să crească în amonte, spre noi", a explicat prefectul.

Dumitru Popa a precizat că s-au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina vreun incident şi de a interveni, însă a recunoscut că autorităţile sunt pregătite pentru ce e mai rău. "După cum ştiţi, la un moment dat aveam aproape 3.000 de tone de îngrăşăminte blocate pe Dunăre. Între timp am tot descărcat şi acum mai sunt 342 t de uree şi 683 t de fosfaţi. Barja în care mai sunt fosfaţii este relativ mai în siguranţă la dana 24, mai în pericol e cea cu uree, care e la punctul de descărcare, fiind golită în acest moment. De asemenea, am cerut la AFDJ Galaţi să ne trimită pentru sprijin împingătorul Galaţi 3 şi am făcut solicitare şi la MAPN să ne dea un împingător în cursul zilei de azi. E gheaţă pe braţul cu unitatea militară, la Arapu, însă după Arapu armata poate să îşi scoată singură nava pe care am solicitat-o, un împingător care ne va sprijini în zonă ca să punem navele la adăpost, cele care sunt în pericol", a mai adăugat prefectul.

 

03BAC3 Într-un final, pontonul a fost dus în siguranţă în cheiul Şantierului Naval "Suntem pregătiţi pentru tot ce e mai rău"

 

Totodată, acesta a mai spus că este gheaţă şi în dana de la "Hercules", care trebuie spartă, pentru a putea adăposti acolo navele care sunt în pericol. "La comandament a fost şi domnul primar Simionescu. L-am rugat să dispună triplarea legăturilor la mal a pontoanelor şi a navelor care sunt acolo. Căpitănia îi vizitează pe toţi cei care sunt ancoraţi şi îi verifică dacă au făcut ce le-am cerut acum 2 - 3 zile, şi anume să tripleze legăturile la mal ale navelor. Sperăm să ne descurcăm şi să scoatem tot din gheaţă". De asemenea, prefectul a mai precizat că, tot pe malul drept al Dunării, mai e un tanc cu 6 tone de motorină, pe care împingătorul «Traian» îl va scoate în cursul zilei de azi şi îl va duce în siguranţă la Şantierul Naval.

Precizam că, la ordinul prefectului, s-au format echipe de monitorizare de la ISU, MAPN şi Căpitania Portului Brăila. "Totul se întâmplă din cauza podului de gheaţă de a Isaccea. «Perseus» e acolo de câteva zile, mai e şi «Grozavu» care urcă pe Sulina, sperăm să reuşească să spargă gheaţa şi să le vedem în port la Brăila, asta ar fi o mare bucurie pentru noi. Întotdeauna am fost pregătiţi pentru tot ce e mai rău. Ce poate fi controlat, poate fi controlat, dar când Dunărea se umflă, gheaţa se desprinde de pe lângă maluri, şi, pusă în mişcare de curent formează banchize care fac prăpăd...asta e...", a mai punctat prefectul judeţului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro