• printr-o sesizare, o brăileancă ne prezintă chinul prin care trece pentru a-şi putea îngriji mama • concret, femeia susţine că mama sa, un pacient imobilizat la pat care are nevoie de cineva în permanenţă, se află internată la Spitalul 3 cu hemoragie gastrointestinală, însă ea nu poate intra în spital fără un test Covid negativ • testul pentru aparţinători nu se face în spital, iar în privat se pare că rezultatul se primeşte abia peste o săptămână
Încă din luna martie, pandemia de coronavirus a pus oamenii în situaţii extrem de delicate şi dificile. S-a întâmplat şi miercuri cu o brăileancă care a mers cu mama sa, o femeie în vârstă de 88 de ani imobilizată la pat, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a primit diagnosticul de hemoragie gastrointestinală. De la Judeţean, pacienta a fost transferată la Spitalul 3. Ajunsă acolo, fiica acesteia a încercat să le explice medicilor ca ar vrea să se interneze cu mama ei în spital pentru a o putea îngriji corespunzător, însă nimeni nu ar fi băgat-o în seamă.
“Mama mea e un bătrân cu nevoi speciale, are nevoie de aparţinător. Trebuie să îi dau să bea dată apă la două ore, să o întorc la două ore, nu o pot lăsa pur şi simplu singură în spital că se umple de escare. Cum să o las pe mama, o femeie care nu îşi mişcă decât capul, pe mâna lor că n-au grijă de ea? Am mai lăsat-o şi alte dăţi şi nu au avut grija ei”, ne-a spus brăileanca.
Contactată de redactorii “Obiectiv”, managerul spitalului, dr. Delia Râşnoveanu, ne-a declarat că în astfel de situaţii aparţinătorii se pot interna cu pacienţii dacă prezintă un test Covid-19 negativ. Testul nu poate fi însă făcut în spital, aşa că rămâne varianta unei clinici private. Femeia a încercat imediat să îţi facă o programare în privat, însă i s-a comunicat că cel mai devreme va primi rezultatul peste 7 zile. “Păi în 7 zile se poate întâmpla o nenorocire”, ne-a mai spus aceasta.
După un alt telefon la conducerea spitalui, managerul ne-a declarat că se va căuta o soluţie pentru ca aparţinătorul să se poată interna cu mama sa. Până atunci, aceasta ne-a asigurat că de nevoile pacientei de 88 de ani imobilizate la pat se va ocupa personalul din spital.
Ieri, fata pacientei ne-a declarat că nu s-a mai internat cu mama sa deoarece starea ei este stabilită şi va fi externată astăzi.
Cu toate acestea, femeia a rămas cu un gust amar în urma experienţei, dezamăgită atât de lipsa de comunicare a spitalului în ceea ce priveşte relaţia cu aparţinătorii, dar şi de atitudinea neprofesionistă a personalului medical.