* dr. Viorica Naumov, președintele Societății Medicilor de Familie – Brăila, ne-a vorbit despre volumul mare de muncă și responsabilitatea uriașă pe care o au medicii de familie în această perioadă * aceasta ne-a spus că toate cabinetele și-au luat măsurile necesare pentru a preveni posibile îmbolnăviri cu Covid-19, iar mai toate materialele sanitare au fost achiziționate din banii medicilor, ajutorul de la stat fiind mult prea mic
Medicii, asistentele și tot personalul din spitale, Unități de Primiri Urgențe și Ambulanțe au devenit eroii din prima linie în luptă cu pandemia de Covid-19. Pe lângă aceștia, mai există o categorie de oameni care fac eforturi mari pentru sănătatea populației. Vorbim despre medicii de familie, care sunt și ei expuși riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Pentru că oamenii au nevoie de consultații și rețete pentru patologiile de care suferă, medicii de familie sunt în continuare prezenți la cabinete, iar dr. Viorica Naumov, președintele Societății Medicilor de Familie – Brăila, ne-a povestit cum și-au adaptat activitatea în această perioadă.
”Pe perioada de pandemie medicina de familie este foarte importantă. Noi în continuare suntem la cabinete, noi în continuare dăm consultații, inclusiv cu pacienții care vin pentru rețete cronice sau pentru probleme acute de boală. Nu știm care din pacienți pot fi bolnavi în primele zile sau purtători de coronavirus. Deci riscurile sunt deopotrivă și pentru medicii de familie. Noi urmărim pacienții cronici care poate că altă dată se duceau mai des la spital. Acum îi supraveghem și menținem toată încărcătura și resposabilitatea bolnavilor cronici care trebuiesc îngrijiți corespunzător pentru a nu li se agrava bolile și a nu se duce la spital unde, doamne ferește, ar putea să se contamineze. Este o mare responsabilitate, e un volum mare de mucă, pacienții ne sună foarte frecvent ca să ne spună ce simptome au, cum să facă, îi controlăm și îi corectăm telefonic. Există și această nouă modalitate de a comunica cu pacienții telefonic. Și pentru că de multe ori se întâmplă ca în timpul programului de cabinet să fim ocupați cu pacienții prezenți aici fizic, pe care nu îi putem ține foarte mult nici măcar în sala de așteptare, atunci amânăm aceste convorbiri telefonice după programul nostru de cabinet. Deci sistemul de lucru s-a schimbat și este mult mai complex decât înainte. Noi, ca medici, ne facem datoria și suntem cu totul implicați pentru că suntem conștienți de gravitatea și responsabilitatea acestei perioade”, ne-a declarat dr. Viorica Naumov.
Un aspect care trebuie menționat este că de la începutul pandemiei și până în prezent medicii de familie nu au primit mai nimic de la stat pentru a se proteja de Covid-19. Concret, la nivelul județului Brăila, fiecare medic de familie a primit doar 112 măști. Restul materialelor sanitare necesare, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți pentru suprafețe, halate de unică folosință etc., au fost cumpărate din banii proprii.
”Medicina de familie la nivel național nu a primit echipamente de protecție de la stat, de la ministerul Sănătății, așa cum s-a întâmplat cu alte sectoare. La începutul epidemiei noi aveam măști și soluții pentru condițiile normale de lucru, moment în care a trebuit să ne dotăm cu tot ceea ce era necesar. Inițial nu le-am găsit, a fost o mare încercare să reușim să cumpărăm de undeva. Au fost mari probleme cu aprovizionarea spitalelor, iar pentru noi, care nu am fost luați în calcul niciun moment de ministerul Sănătății ca fiind medici care sunt de asemenea supuși riscului îmbolnăvirilor cu coronavirus, pentru noi nimeni nu a oferit niciun sprijin, măcar să ne indice o sursă de unde ne putem aproviziona. A fost o perioadă foarte grea. Am primit 100 de bucăți de măști prin Casa de Asigurări de Sănătate, prin ministerul Sănătății, și s-au mai primit apoi 12 măști FFP 2, și acelea din sponsorizări. Deci sprijinul pe care l-am primit de la stat, de la minister, a fost foarte, foarte slab, aproape inexistent. Vă dați seama că noi n-am stat doar în 100 de măști și de la început am cumpărat măști, cu prețuri mari, halate, soluții dezinfectante, combinezoane pentru situații în care am fi obligați să mergem la domiciliu. Sunt colegi care au cumpărat aparate cu ultraviolete de purificare a aerului. Ne-am gândit la tot soiul de măsuri de protecție, atât pentru pacienți, cât și pentru noi și familiile noastre. N-am așteptat ajutor, ne-am luat toată măsurile de protecție din banii cabinetelor, din banii noștri”, a explicat președintele Societății Medicilor de Familie – Brăila. Reamintim că deputatul PNL Antoneta Ioniță lăuda la jumătatea lunii aprilie sprijinul acordat de Guvern medicilor de familie: “Toate echipamentele de protecţie trimise de Ministerul Administraţiei şi Internelor au sosit şi au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie, încă de săptămâna trecută (n.r. - a doua săptămână a lunii aprilie) şi au fost distribuite prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila. Nu cred să existe vreo situaţie în care vreun cabinet să nu fi primit”, declara Ioniţă.
Medicii de familie îndeamnă părinții să își aducă copiii la vaccinat
Aceștia susțin că este necesar să se continue programele de vaccinare, altfel există riscul declanșării altor epidemii.
”La nivel național au fost recomandări să nu întrerupem vaccinarea copiilor pentru că pot apare și alte epidemii cu bolile pentru care sugarii sunt vaccinați. Dacă îi lăsăm nevaccinați pot să apară alte epidemii care nu fac decât să agraveze situația actuală. Deci medicii de familie din Brăila vaccinează copiii și am luat toate măsurile ca totul să se producă în cele ma bune condiții de siguranță”, a precizat dr. Viorica Naumov, președintele Societății Medicilor de Familie – Brăila. Reamintim că recent la nivel național au apărut informații în presa centrală cu nu sunt vaccinați copiii. Iată că la Brăila acest lucru nu este valabil.