Mergi la conţinutul principal

Pandemia COVID 19. Accidente grave mai puține, tâlhării mai multe

*pandemia şi măsurile impuse de autorităţi i-au liniştit pe unii brăileni, în special pe conducătorii auto care nu s-au mai putut aventura pe şosele, dar şi pe cei care obişnuiau să îşi agreseze membrii familiei * în luna martie 2020, au scăzut şi infracţiunile de furt, faţă de lunile anterioare * după cum au transmis poliţiştii, au fost totuşi mai multe tâlhării faţă de lunile anterioare şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut * cazurile de violenţă în familie au înregistrat o scădere în luna martie - 63, faţă de ianuarie şi februarie când au fost câte 78 de cazuri lunar * au fost şi mai puţine ordine de protecţie provizorii emise în martie

 

 

Pandemia de Coronavirus a avut şi părţi bune. Măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii infecţiei au dus la o scădere a numărului de accidente grave, asta pentru că şoferii nu au mai putut porni la drum în mod nejustificat. De exemplu, în martie 2020 au fost 18 accidente grave la nivelul judeţului Brăila, în timp ce în lunile ianuarie şi februarie au fost 25, respectiv 26 de accidente rutiere. Şi în martie anul trecut numărul accidentelor a fost mai mare – 23 de evenimente rutiere. Pe vreme de pandemie s-a înregistrat şi o scădere a numărului de agresiuni în familie, fiind înregistrate mai puţine cazuri de violenţă în familie, fiind emise şi mai puţine ordine de protecţie în martie, la vreme de pandemie, faţă de lunile anterioare.

Totuşi, pandemia nu i-a speriat prea tare pe tâlhari, aceste infracţiuni fiind în creştere pe luna martie 2020, faţă  de lunile anterioare. La alte categorii de infracţiuni se menţine totuşi un echilibru, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Furturile au înregistrat o scădere în martie 2020 - 172, în situaţie de criză, faţă de ianuarie 2020 – 215.

 

Potrivit situaţiei statistice transmise de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în primele trei luni ale acestui an, au fost sesizate 219 fapte penale de violenţă în familie ( ianuarie – 78, februarie – 78, martie – 63), în timp ce în 2019 au fost 232 astfel de cazuri (ianuarie 83, februarie 76, martie – 73).

La infracţiunile de furt, în primele 3 luni din 2020 au fost 562 de infracţiuni (ianuarie 215, februarie 175, martie 172), în timp ce în perioada similară a anului trecut au fost 565 infracţiuni de furt ( ianuarie 173, februarie 212, martie 180).

La infracţiuni de tâlhărie sunt creşteri. În primele 3 luni din acest an, au fost 15 infracţiuni (ianuarie – 5, februarie 4, martie 6), în timp ce în 2019 au fost 9 infracţiuni de tâlhărie (ianuarie 4, februarie 3, martie 2).

La infracţiuni de lovire sau alte violenţe au fost 503 cazuri în 2020 (ian 178, feb 158, martie 167), iar în cele 3 luni din 2019 au fost sesizate 455 de fapte (ian 152, feb 143, martie 160).

La vatămare corporală din culpă, în 2020 au fost 92 de fapte sesizate (ian 37, feb 34, martie 21), iar anul trecut, în perioada similară, au fost 77 astfel de cazuri sesizate ( ian 25, feb 23, martie 29).

La tentativă de omor au fost situaţii similare în cele 3 luni din 2020 ( ian 1, feb 0, martie 0), ca şi în cele 3 luni din 2019 (ian 1, feb 0, martie 0).

În primul trimestru din 2020 au fost mai multe violuri – 12 (ian 3, feb 5, martie 4), faţă de acceaşi perioadă a anului trecut – 8 (ian 3, februarie 4, martie 1). Dacă facem o comparaţie, în martie 2020, la vreme de pandemie, au fost mai multe violuri faţă de martie 2019. La infracţiuni de lovituri cauzatoare de moarte au fost zero cazuri în martie 2020, la fel şi în martie 2019.

La accidente rutiere situaţia este următoarea: primele 3 luni din 2020 – 69 accidente (ian 25, feb 26, martie 18). Au fost persoane decedate – ianuarie 2, februarie 2, martie 3, persoane rănite grav (ian 8, feb 7, martie 2), plus 59 de răniţi uşor – ian 20, feb 23, martie 16.

În anul 2019, în primele trei luni au fost 63 accidente grave (ian 21, feb 19, martie 23), soldate cu 2 persoane decedate înregistrate în luna februarie 2019. Au fost şi răniţi grav - ian 9, feb 11, martie 5 – total 25, plus 61 de răniţi uşor (ian 22, feb 14, martie 25).

 

Mai puţine ordine de protecţie. Poliţiştii vin cu sfaturi

 

După cum se arată în comunicatul IPJ Brăila, situaţia ordinelor de protecţie provizorii emise la nivelul IPJ Brăila, în primele trei luni ale acestui an, este următoarea: în ianuarie au fost emise 22 ordine de protecţie, februarie 22 ordine, martie 2020 au fost emise doar 11 ordine de protecţie provizorii. Se vede că s-a înregistrat o scădere semnificativă în luna martie, în vremea pandemiei.

Se precizează faptul că, în cazul infracţiunilor de violenţă în familie poliţiştii întocmesc dosare penale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cadrul cărora efectuează cercetări.

De asemenea, începând cu data de 28.12.2019, când a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti, aceştia pot emite şi ordine de protecţie provizorii atunci când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor din locuinţa comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Pentru prevenirea şi gestionarea cazurilor de  violenţă domestică, poliţiştii brăileni au următoarele recomandări:

  • fereşte-te să intri în conflict cu membrii familiei care se află sub influenţa băuturilor alcoolice, nu îi jigni şi nu le încuraja comportamentul agresiv;
  • evită certurile cu persoanele din familie pe care le cunoşti ca fiind violente, s-ar putea ajunge la lucruri grave, precum vătămări corporale sau chiar crime;
  • dacă ai mai fost agresat(ă) fizic, stabileşte din timp cu vecinii ca, în cazul în care aud strigăte sau zgomote suspecte din locuinţa voastră, să anunţe poliţia;
  • păstrează într-un loc ştiut doar de tine copii ale documentelor de identitate şi eventual o sumă de bani, pe care să le poţi lua cu tine în situaţia în care ești nevoit(ă) să părăseşti locuinţa;

Dacă nu reuşeşti să evidenți conflictul, ţine cont de următoarele sfaturi:

  • încearcă să ajungi într-o cameră cu uşă sau fereastră, dacă locuieşti la casă sau la parterul blocului, pentru a putea ieşi în caz de pericol
  • încearcă să ai asupra ta un telefon sau să ajungi în camera unde se află telefonul fix, pentru a putea cere ajutor
  • încuie-l pe agresor, dacă poţi
  • adăposteşte-te la vecini sau prieteni
  • cere ajutorul poliţiei

Dacă ai fost agresat (ă) fizic, prezintă-te la Serviciul de Medicină Legală pentru a-ţi fi eliberat un certificat medico-legal. Cere instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie împotriva agresorului, poartă asupra ta o copie a acestui document şi sună la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul.

Adresează-te pentru ajutor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, poţi obţine adăpost temporar în centrele de găzduire pentru victimele violenţei în familie, consiliere psihologică şi participarea la cursuri de pregătire şi reconversie profesională.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro