Pandemia amenzilor la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Mii de sancționați cu 3,2 milioane euro în total

Pandemia amenzilor la Brăila

* oraşul nostru are deja un renume în topul „cuţitarilor”, însă mai nou se face remarcat şi în sectorul amenzilor pe linia Covid 19 * potrivit datelor transmise de Prefectura Brăila, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în perioada 16 martie – 28 aprilie, au fost aplicate 6.268 de sancţiuni, în valoare 14.059.720 lei * numai pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea au fost aplicate 5.113, în valoare de 12.657.805 lei *  la nivel de municipiu, în perioada 16 martie – 28 aprilie, au fost înregistrate la Poliţia Municipiului Brăila 4.237 de sancţiuni, în valoare de 8.780.070 lei * pentru perioada 1-3 mai s-au mai ”strâns”  1 milion de lei, adică 200.000 euro * aseară, CCR a declarat neconstituțională ordonanța care a majorat amenzile date cu un entuziasm ieșit din comun la nivelul întregii țări

 

 

 

Pandemia COVID a ajuns să usture serios la buzunare. Și nu numai pentru că s-a prăbușit economia. Brăila înregistrează un număr record la categoria amenzi. Astfel, având deja un renume, ca oraş al „cuţitarilor”, Brăila începe să se facă remarcată şi la categoria sancţiunilor aplicate în cadrul acţiunilor de amploare organizate în scopul prevenirii răspândirii infecţiei Covid, cu amenzi de aproximativ 3,2 milioane de euro. De altfel, la nivelul întregii țări amenzile au atins uriașa sumă de 120 milioane euro, bani pe care dacă i-ar fi încasat Guvernul avea de gând să-i dea la Sănătate. Iată că aseară, la sesizarea Avocatului Poporului, CCR a declarat neconstituțională ordonanța care a mărit până la cote uriașe amenzile, astfel că cei 300.000 de români amendați ar putea să atace în instanță amenzile primite și să invoce decizia CCR.

Potrivit datelor transmise de Prefectura Brăila, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în perioada 16 martie – 28 aprilie, au fost aplicate 6.268 de sancţiuni, în valoare 14.059.720 lei (circa 3 milioane de euro). Cele mai multe dintre amenzi s-au dat la nivel de municipiu. Poliţiştii au întocmit şi 22 de dosare penale, majoritatea pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor şi fals în declaraţii cu privre la motivul deplasării.

Pentru nerespectarea măsurilor de izolare şi carantină au fost date doar 35 de sancţiuni, în valoare de 124.000 lei, în vreme ce pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea au fost 5.113 sancţiuni, în valoare de 12.657.805 lei. În listă mai sunt alte sancţiuni contravenţionale la Legea 61/1991 în contextul COVID 19, fiind aplicate 1.120 de sancţiuni în valoare de 1.277.915 lei

Am transmis o solicitare şi către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi ni s-au confirmat cifrele prezentate, ba chiar ni s-a făcut şi o prezentare a dosarelor penale întocmite pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare. „În perioada 16.03-28.04.2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost aplicate 6.268 de sancțiuni contravenționale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV 2, în valoare totală de 14.059.720 de lei. Dintre sancțiunile aplicate, 35 au fost pentru nerespectarea măsurilor de izolare și carantină, în valoare totală de 124.000 de lei, 5.113 pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea, în valoare totală de 12.657.805 de lei, 94 la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în valoare de 36.500 de lei, și 1.026 de sancțiuni, în valoare de 1.241.415 de lei, la alte acte normative. De asemenea, în aceeași perioadă de timp, la nivelul instituției au fost întocmite și 22 de dosare penale, pentru următoarele infracțiuni: 6 pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor; 9 pentru infracțiunea de fals în declarații cu privire la motivul deplasării; 1 pentru nerespectarea prevederilor Legii 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice; 21 pentru alte infracțiuni săvârșite în contextul Covid-19”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

În situaţia transmisă de la Prefectura Brăila în urma solicitării oficiale a ziarului nostru ni s-a comunicat şi numărul sancţiunilor de la nivelul Poliţiei Municipiului Brăila, care se încadrează în numărul total al amenzilor de la nivelul IPJ. Numai în municipiu, totalul sancţiunilor contravenţionale aplicate în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronaviruslui SARS – CoV 2, în perioada 16 martie - 28 aprilie, este de 4.237, în valoare de 8.780.070 lei. De aici rezultă că mare parte a persoanelor sancționate că nu ar fi respectat prevederile Ordonanţelor Militare au fost depistate în municipiu. Din totalul sancţiunilor, 19 au fost pentru nerespectarea măsurilor de izolare şi carantină – valoare de 92.000 lei, alte 3.329 pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea – în valoare de 7.800.370 lei, la care se adaugă alte sancţiuni contravenţionale la legea nr. 61/1991 în contextul Covid 19 – număr sancţiuni 889, în valoare de 887.700 lei.

Ulterior primirii comunicatului referitor la perioada 16 martie – 28 aprilie, ni s-au transmis și datele referitoare la week-end-ul 1 – 3 mai, când s-au mai aplicat alte câteva sute de sancțiuni în valoare totală de peste un milion de lei, adică încă 200.000 de euro. Astfel, în perioada 01 - 03 mai, au fost executate 550 de misiuni specifice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID - 19. Astfel, s-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor de deplasare în cazul a 2.775 de persoane și au fost supuse controalelor 89 de societăți comerciale pentru a se asigura suspendarea activității. În urma activităților desfășurate, au fost întocmite două dosare penale pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals și au fost aplicate 594 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei. Dintre sancțiunile contravenționale aplicate, 500 au fost pentru nerespectarea măsurii privind restricționarea circulației, în conformitate din Ordonanța Militară nr. 3/2020.
În plus, polițiștii brăileni au desfășurat și 28 de acțiuni punctuale, în cadrul cărora au fost legitimate 4.493 de persoane, oprite în trafic și verificate peste 3.000 de autovehicule.
Totodată, aceștia au constatat 490 de contravenţii, pentru care au aplicat sancţiuni în valoare totală de peste 900.000 de lei.  

 

Prefectul consideră că intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor a fost eficientă

 

Prefectul Judeţului Brăila, Cătălin Boboc, se declară foarte mulţumit de modul în care au acţionat oamenii legii în această perioadă. El a spus că se poate vedea efectul intervenţiei poliţiştilor şi jandarmilor. În condiţiile în care sunt atât de puţine cazuri COVID la Brăila, situaţia fiind ţinută sub control, se pare că a fost o intervenţie promptă. „Prima dovadă a faptului că s-a acţionat bine a fost statistica destul de bună cu numărul de infectări, dovadă clară, certă, statistica este favorabilă. Sunt foarte mulţumit de modul în care au acţionat oamenii legii, organele de control, de modul în care i-au verificat pe cei aflaţi în izolare, cum i-au verificat pe cei aflaţi în carantină şi cum s-au îngrijit cei de la poliţie, jandarmerie, să respecte aceste reguli, aceste măsuri. Este adevărat că uneori am fost nevoiţi să luăm măsuri destul de dure. Au fost oameni care au încălcat regulile când mai aveau puţin şi terminau izolarea, iar în astfel de cazuri, fără să se stea pe gânduri, au fost luaţi de poliţie, de jandarmi, împreună cu cei de la ISU şi conduşi în spaţiul de carantină. Aveau de respectat o măsură simplă, mai aveau 2-3 zile de stat acasă, în altfel de condiţii decât la un hotel, şi totuşi lor li s-a părut că „merge şi aşa”. Nu a mers şi aşa. Este o situaţie foarte serioasă, trebuie să respectăm anumite reguli pentru a scăpa cu bine, dacă nu respectăm trebuie să suportăm nişte rigori. Am spus de la început că am convenit un lucru, dacă s-au stabilit nişte reguli, ne vom asigura că se vor şi respecta. Asta contrar, că trebuie să recunoaştem, obişnuinţei aş spune chiar a românilor uneori, că «regulile să fie reguli, dar nu pentru noi». Convenind, încă de la început, că este foarte important să gestionăm această criză prin măsuri administrative, pentru a evita presiunea prin spitale, toată lumea a fost de acord că trebuie respectate cu stricteţe aceste măsuri, privind circulaţia, distanţarea socială şi aşa mai departe”, a spus prefectul.

Legat de numărul mare al sancţiunilor contravenţionale – peste media de la nivel național - aplicate şi valoarea acestora, prefectul Boboc a spus că depinde cum se face calculul şi că cel mai important este ceea ce se constată în final. Oficialul a precizat că s-au aplicat sancţiuni celor care au privit măsurile impuse cu indiferenţă, fără a se gândi la pericolul generat pentru ei și pentru cei din jurul lor. Oricum, chiar dacă sunt persoane care consideră că au fost sancţionate pe nedrept, acestea pot formula contestaţii şi se pot adresa instanţei. Prefectul a spus că nu are informaţii despre astfel de cazuri la Brăila, în care  oameni ai legii să fi acţionat în mod nejustificat, însă a mai auzit despre nemulţumiri din partea unor brăileni. „Probleme sunt întotdeauna (n.r. - cuantumul amenzilor), dacă facem comparaţie plecând de la zero la 6.000 de amenzi reprezintă foarte mult , este o cifră mare, dar de la 300.000 cam câţi suntem noi la Brăila, în jos, până la 6.000, nu este foarte mult, atunci procentul nu este chiar atât de mare. Depinde la ce raportezi, plecând de la zero reprezintă foarte mult. Că,  hai să o recunoaştem, nu suntem cunoscuţi ca cei mai cuminţi şi disciplinaţi din lume. Stăm bine, zic eu! Ce rămâne la final, acestea sunt nişte cifre, nişte statistici. Dacă la final concluzia va fi că nu am expus sănătatea publică, sănătatea brăilenilor şi nu a existat un risc în privinţa escaladării acestor cifre, nu poţi să te declari decât mulţumit, sigur cu excepţiile de rigoare, excepţii din partea celor care nu au respectat regulile, excepţiile poate din cauza celor care să fi avut poate la un moment dat un exces de zel, să fi greşit la momentul când au aplicat o contravenţie, este foarte posibil, dar pentru asta există posibilitatea contestaţiilor. Şi sunt convins că acolo unde au existat greşeli din partea agenţilor constatatori, dacă au existat, aceste amenzi se vor putea contesta şi se va câştiga la instanţă. Dar dincolo de asta rămâne fenomenul general, care cred că a fost gestionat foarte bine. Nu pot spune că există astfel de informaţii, din postura mea informaţii înseamnă chestiuni clare, concrete, confirmate. Am văzut şi eu uneori brăileni nemulţumiţi, poate uneori articole de presă care spuneau anumite lucruri, nu neg că pot exista greşeli. Acestea, când ele sunt cunoscute concret, sunt de îndată sancţionate, tratăm în aceeaşi măsură. În linii mari, lucrurile sunt totuşi sub control”, ne-a declarat prefectul.

Cătălin Boboc a mai spus că la Brăila nu au fost cazuri ieşite din comun, poate au fost multe făcute din greşeală, din omisiune, sau poate unii nu au tratat suficient de serios întocmirea documentelor. „Sau cum spun oamenii de multe ori «merge şi aşa». De data asta nu a mers şi aşa. Aşa cum am spus: regulile sunt reguli. Poate sunt anumite situaţii când nerespectarea regulilor nu produce consecinţe grave. În situaţia asta, nerespectarea unor reguli poate conduce la consecinţe destul de grave şi atunci nu aveai cum să tolerezi, cum să te joci, cum să umbli cu jumătăţi de măsură. Dacă nerespectarea unei reguli nu are efecte, ai putea spune că o măsură a fost luată prea dur, sigur. Dar nerespectarea unei măsuri în această perioadă poate produce efecte grave, îmbolnăvirea unui număr mare de persoane, şi atunci este cu totul altceva. Nu putem aştepta să se producă daune şi efecte nedorite, ca să începem să fim serioşi în aplicarea regulilor. Trebuie să aplicăm regulile”.

În timpul pandemiei, nu au ajuns sesizări direct la Prefectură, însă prefectul a ţinut să precizeze faptul că a verificat toate informaţiile apărute, fiind vorba aici de toate instituţiile implicate, ba chiar a existat o monitorizare a spaţiului virtual. „Dacă am constatat unele sesizări, am mers, am verificat. Cum a fost de exemplu situaţia cu Braicar, au fost câteva aspecte negative sesizate de brăileni pe reţelele de socializare. S-a tras un semnal de alarmă, nu am făcut decât să verificăm ce se întâmplă acolo. Şi am încercat împreună cu cei de la Primărie, cu cei de la Braicar, să luăm nişte măsuri, să găsim nişte soluţii”.

Prefectul Cătălin Boboc ne-a răspuns şi la întrebările legate de numărul brăilenilor infectaţi cu Covid, număr care în prezentarea transmisă de la nivel naţional - Grupul de comunicare strategică, este mereu mai mare. La începutul acestei săptămâni, de exemplu, numărul prezentat de Prefectura Brăila este 22, în timp ce la nivel naţional apăreau 25. Prefectul ne-a spus că o persoană figura de două ori în listă, iar alte două persoane cu acte de identitate de Brăila erau în evidenţa DSP din Botoşani şi Bucureşti. Prefectul a intervenit pentru rezolvarea situaţiei care ridică totuşi semne de întrebare printre oameni. „Am lămurit acest aspect, am rugat pe cei din presă să ţină cont de cifrele transmise de noi, sunt verificate la nivel DSP, de cei din spital. Avem situaţiile cu cei internaţi, cu cei care au primit buletine de analiză toxicologică, în urma recoltării probelor. Astăzi (n.r. - marţi), dacă vreţi să ştiţi diferenţa de cifră, că încercăm să rezolvăm situaţia, este vorba despre o persoană care apare de două ori în tabel, am discutat la nivel naţional pentru a rezolva situaţia. Şi mai sunt doi cetăţeni care au buletin de Brăila, cei doi se află în evidenţa DSP Botoşani şi DSP Bucureşti, nu se află în evidenţa DSP Brăila, nu au fost niciodată testaţi, suspecţi în judeţul nostru. Noi nu avem de ce să îi trecem în aceste raportări de la Brăila. Sunt cei 3 medici brăileni care lucrează la Galaţi, au fost depistaţi cu infecţie Covid la Galaţi, dar pentru că s-au internat în Spitalul Judeţean Brăila, i-am trecut în raportări, chiar dacă nu au fost depistaţi de aici. Cifrele importante pentru noi sunt brăilenii care s-au vindecat, până acum nu avem vreun deces, asta este cel mai important”, a declarat Cătălin Boboc.

 

Cum justifică şeful MAI amenzile date abuziv

 

La nivel naţional au existat situaţii în care anumite persoane s-au plâns de faptul că ar fi fost aplicate sancţiuni în mod abuziv de către organele de control, în perioada stării de urgenţă. În presa naţională s-a prezentat o declaraţie a şefului MAI, prin care se justifică aceste situaţii. Vinovaţi ar fi poliţişti fără mare experienţă, care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie. „Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel naţional”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Ministrul de Interne spune că abuzurile sunt anchetate: „Unde am fost sesizaţi că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele judeţene, fie că au fost amendaţi de Poliţie sau de Jandarmerie, Poliţia de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Poliţiile Locale am sesizat primăriile de care aparţin poliţiile respective”.

Vela a dat exemplul unui fotoreporter amendat la Timişoara sau al unei vânzătoare din Oţelu Roşu care era la serviciu, dar căreia i s-a imputat în procesul verbal că nu avea adeverinţă de la serviciu. „În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Poliţiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliţia Naţională, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele judeţene şi de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, pentru că şi dânsul are o echipă de control acolo”, a explicat Vela, citat de presa naţională.

Ministrul de Interne le recomandă celor care se consideră nedreptăţiţi să facă o sesizare: „Fiecare cetăţean care se simte, eu ştiu, nedreptăţit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau aşa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat şi lucrul doi pe care poate să-l facă un cetăţean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanţă şi un judecător va evalua dacă s-a greşit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal".

 

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională și i-a ieșit

 

Pe de altă parte, Renate Weber, Avocatul Poporului, a încercat să obțină un punct de vedere oficial de la ministrul  de Interne cu privire la dubla măsură aplicată de polițiști.   Astfel în vreme ce unii fac îndrumare, ținând cont și de indicațiile primului-ministru ca ma întâi să se dea avertisment, alții ”execută” imediat cetățenii, cuantumul amenzilor ajungând de notorietate la nivelul UE. Sesizată de Avocatul Poporului, Curtea Constituțională a dezbătut ieri și a declarat neconstituțională ordonanța care a crescut cuantumul amenzilor până la cote insuportabile pentru veniturile românilor. Ce se va întâmpla în continuare rămâne de văzut. Teoretic, toți românii care au primit amenzi se pot adresa instanței invocând Decizia CCR. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro