"In anul 1998 eu si sotul meu am cumparat un imobil in Braila, imobil ce figura la adresa str. Logofat Tautu, nr. 3, asa cum reiese si din contractul de vinzare - cumparare nr. 8627/12.09.1998. La momentul cumpararii, imobilul era format din teren in suprafata de 65,59 mp si dintr-o locuinta cu doua camere, hol si bucatarie, construita din caramida si acoperita cu carton. In ideea de a obtine teren mai mult pentru a ne extinde constructia si avind in vedere ca terenul imprejmuit al edificiului cumparat era mai mare decit cel pe care il dobindisem prin cumparare, am facut demersuri la Primaria Braila spre a ni se concesiona terenul proprietate al acesteia dar aflat in curtea imobilului nostru, astfel incit, potrivit HCLM 139/1997, ne-a fost acordata concesiunea suprafetei de teren aflata in curtea imobilului cumparat de noi, pe durata existentei constructiei. Precizez ca acest teren care se afla in curtea imprejmuita a imobilului cumparat apartinuse vinzatorilor nostri dar fusese trecut in propietatea statului, suprafata totala a curtii fiind, asa cum rezulta din memoriul tehnic intocmit, de 227 de mp. Prin concesionarea restului de 162 de mp de teren care apartinea CLM, am devenit practic posesorii intregului imobil, asa cum era el delimitat de semnele de hotar, adica de gardul imobilului si am fost pusi in posesia acestuia", ne-a explicat aceasta. Neculai ne-a mai povestit cum, inainte de a muri sotul ei, in 2003, a constatat ca imobilul cumparat fusese demolat de persoane necunoscute care furasera toate materialele de constructie pe care le-au putut sustrage. "Am facut o plingere penala la parchet, iar dupa moartea sotului meu, desi autorii faptei fusesera identificati, am fost chemata de un subofiter de politie care, spunindu-mi ca nu-mi pot recupera prejudiciul datorita starii de saracie a acestora, m-a convins sa imi retrag plingerea", ne-a explicat pagubita.
"Primaria a acordat altcuiva terenul meu"
Aceasta ne-a mai precizat ca, in perioada ce a urmat mortii sotului, mai precis 2004 - 2007, nu a mai trecut pe la adresa cu pricina. Cind, in sfirsit, in mai 2007 s-a hotarit sa mai dea pe acolo, a descoperit ca cea mai mare parte a terenului care ii apartinuse fusese ocupat de niste constructii, iar ceea ce mai ramasese fusese transformat in strada. "Am aflat cu stupoare ca vecinul meu, Dumitru Frecus, s-a extins peste limita inscrisa in cartea funciara, ocupindu-mi 42 de mp din terenul concesionat si 8 mp din terenul proprietate, prin ridicarea unui gard, si ca Ion Strauneanu a ridicat o constructie, in baza Legii 15, ocupindu-mi astfel 24 de mp din proprietate si 36 de mp din terenul concesionat, astfel incit, la ora actuala, mie nu imi mai ramine liber decit 80 mp din terenul concesionat din totalul celor 227 mp". Lucrul care o supara cel mai tare pe braileanca este faptul ca CLM i-a acordat unui cetatean, fara a verifica, teren in baza Legii 15, teren ce se suprapune atit peste terenul detinut de ea cit si peste cel concesionat. "Am constatat ca Primaria a dispus de un teren ce nu ii apartine si de unul pe care deja il concesionase. Acesta este un abuz din partea autoritatilor. Cum este posibil ca pe un teren pe care exista contract de proprietate si pentru un altul pe care exista un contract de concesiune sa fie date avize tehnice si aprobari de constructie? Cum este posibil asa ceva?", se intreaba braileanca.
Intre timp, aceasta s-a decis sa isi caute dreptatea in Justitie, asa ca a sesizat Directia Nationala Anticoruptie Serviciul Teritorial Galati cu privire la cazul ei. In plingerea facuta nu a uitat sa mentioneze si un episod care i-a lasat un gust amar si care l-a avut ca actor pe fostul primar, Constantin Cibu: "Cind in 2007 am constatat ca proprietatea mea dispare complet, m-am adresat Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara cit si Primariei Braila. Oficiul de Cadastru, prin adresa 1940/22.06.2007 a raspuns sesizarii mele ambiguu, concluzionind cu faptul ca documentatia mea este neclara si prezinta discordante si recunoscind ca, “intr-un fel sau altul ne aflam intr-o situatie de incalcare a dreptului de proprietate”. Mai mult, mi-a recomandat sa ma adresez instantei de judecata pentru solutionarea acestei probleme. Neprimind nici un raspuns in termen legal din partea Primariei, am incercat sa intru in audienta la domnul primar Cibu, care nu a vrut sa ma primeasca odata ce i-a fost adus la cunostinta motivul audientei, desi programarea pentru audienta s-a facut conform procedurilor ce se impun, fiind astfel purtata pe la usile diferitelor compartimente ale Primariei si primind raspunsuri de genul “sinteti sigura ca a exista vreodata aceasta adresa?” sau “dar de ce nu ai mai fost doamna pe acolo si veniti acum la noi?”. In fine, dupa lungi demersuri, primesc si de la Primarie un raspuns prin care sint invitata sa ma adresez instantei de judecata". Lucru pe care l-a si facut de altfel.
Primaria incearca sa repare raul comis
Cazul brailencei a ajuns intr-un final si la cunostinta noului primar, Aurel Simionescu. Acesta ne-a declarat ca azi, in sedinta de CLM, va propune consilierilor anularea HCLM prin care Ion Strauneanu a primit teren in baza Legii 15 si repunerea in proprietate a pagubitei: "Vom incerca sa reparam raul facut. Am dispus intocmirea unui proiect de HCLM prin care sa se anuleze hotarirea care i-a permis lui Strauneanu sa isi ridice casa pe terenul proprietate al altei persoane. In ce priveste problema cu vecinul care si-a facut gard pe terenul doamnei, asta nu mai e problema Primariei, trebuie sa si-o rezolve intre ei", a precizat primarul.
Desi va fi repusa in proprietate, braileanca este nedumerita. Nu stie ce anume se va intimpla si daca va fi demolata constructia ilegala ridicata pe terenul ei. "Am fost, practic, victima unui furt. Acum nu stiu ce se va intimpla cu constructia deja ridicata de Strauneanu. Va fi demolata sau ce? Doresc ca cineva din cadrul autoritatilor locale sa ma lamureasca si pe mine", a incheiat Monica Neculai.