Pakistanezii internați cu COVID - 19 au făcut vraiște în Spitalul Județean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pakistanezii internați cu COVID - 19 au făcut vraiște în Spitalul Județean

* președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a susținut o conferință de presă în această dimineață pentru a comenta câteva incidente recente provocate de cei 41 de pakistanezi, angajați ai firmei gălățene ”Tancrad”, cu coronavirus * potrivit lui Chiriac aceștia au distrus plasele de la geamuri pentru a fuma, au declanșat sistemul de alarmă antiincendiu și au agresat personalul medical *Corpul E, unde sunt cazați aceștia, este nou, iar Chiriac a precizat că dacă instituțiile abilitate nu se vor autosesiza, va face plângere * șeful CJ a afirmat că a luat legătura și cu firma de construcții și că va scrie și Ambasadei Pakistanului la București

 

Situație tensionată în Corpul E (Cardiologie/Pediatrie) al Spitalului Județean de Urgență Brăila, în contextul în care cei 41 de angajați pakistanezi ai firmei gălățene ”Tancrad” au agresat personalul și au comis acte de vandalism. Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a susținut o conferință de presă în această dimineață, pentru a povesti cum s-au derulat aceste episoade și ce măsuri se vor lua. Pe scurt, Chiriac a afirmat că pacienții pakistanezi sunt asimptomatici și, probabil, pe fondul plictiselii, au recurs la gesturi mai puțin civilizate. Potrivit șefului Consiliului Județean, aceștia ar fi rupt plasele de la geamuri pentru a fuma în saloane, au agresat persoanlul medical și au aruncat cu mâncare pe motiv că specialitățile culinare servite nu le sunt pe plac și au declanșat sistemul de alarmă antiincendiu al Corpului E în contextul în care au fumat în interior. Chiriac a explicat că aceștia nu sunt vorbitori de limba engleză sau română, astfel că gestul a fost intuit, pompele de apă oprite și în acest mod a fost evitat un alt episod nedorit prin declanșarea sprinklerelor și udarea inutilă a saloanelor.

Acum o săptămână și ceva, după cum știți, 41 de pakistanezi au fost declarați pozitivi COVID-19. Sunt angajați ai unei firme de construcții de pe raza județului Galați. Au fost internați în cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila și tratați corespunzător, ca orice pacient confirmat cu COVID-19. Singurul lucru este că toți sunt asimptomatici. Presupun eu, personal, nu știu, pe baza faptului că sunt asimptomatici, că s-au plictisit. Este și perioadă foarte îndelungată de stat în spital. Marea majoritate fiind fumători, nefiind vorbitori de limbă română sau engleză, au început să creeze anumite probleme în cadrul spitalului. Au dărmat sitele de la geamurile clădirii noi pentru a fuma la geam. Mai nou au făcut scandal, s-au luat de personalul medical și au aruncat cu mâncare în aceștia. Am sesizat aceste chestiuni și la insitituțiile abilitate, și la Poliție, și la Jandarmerie. Săptămâna trecută am reușit să îi potolim, cele două instituții au făcut anumite razii. Dar tot pe motivul plictiselii, au continuat. Mai nou, au fumat și în saloane și s-a declanșat sistemul de alarmă pentru stingerea incendiilor. Norocul nostru a fost că ne gândeam la un astfel de eveniment, pentru că aveam informații din interior, de la asistente, am închis pompele. Și astfel, nu am umplut cu apă acel corp. Sperăm ca astăzi și mâine să fie testați și să îi putem externa. Să facem o analiză a tuturor stricăciunilor pe care le-au făcut în interior”, a declarat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a adăugat că va trimite o scrisoare către firma ”Tancrad” cu un raport privind danunele provocate. De asemenea, acesta a afirmat că se așteaptă ca instituțiile abilitate ale statului să se autosesizeze, în caz contrar CJ Brăila va face o plângere legată de incidente. Totodată, Chiriac a adăugat că are de gând să trimită o scrisoare și către Ambasada Pakistanului în România.

Nu mi se pare corect ce s-a întâmplat. Un corp nou de clădire, construit până la urmă cu banii contribuabililor români, să fie vandalizat de pacienți veniți din altă țară. Am încercat și cu reprezentanți ai firmei constructoare să luăm legătura cu ei și să îi potolim. Se pare că nu se potolesc. Sperăm ca astfel de incidente să nu se mai repete și să ajungem la o stare de normalitate astfel încât cadrele medicale să se simtă în siguranță, tratând orice fel de pacient. Trebuie intrat din salon în salon și făcută o evaluare. Eu vă spun că în acel corp de clădire am pus 50 de paturi noi. Totul era nou-nouț. I-am cazat, efectiv, într-un corp de clădire care nu necesita absolut nimic, cu mese noi, cu scaune noi. Vom face o evaluare în cadrul spitalului și vedem care sunt pagubele. Dacă instituțiile abilitate nu se autosesizează o să facem noi plângere. Vom trimite un raport și către Poliție și către Jandarmerie. Din informațiile pe care le-am primit de la spital, aceștia au aruncat cu mâncare în asistente și infirmiere pe motivul că nu le place mâncarea. Eu vă spun că toată mâncarea servită către ei a fost servită și către pacienții români. Vă spun, cadrele medicale intră cu teamă la ei, acum. Chiar mă gândeam, în viitor poate că o să facem și cursuri de auto-apărare a personalului medical, pentru a evita astfel de cazuri. E foarte complicat. Gândiți-vă, ca femeie, asistentă, după ce ai fost agresată cu mâncare pe holuri, să vii în următoarea tură la pacientul respectiv și să îi dai tratamentul și să îi servești și masa! E complicat. Vă dați seama că personalul intră cu teamă acolo”, a mai completat Chiriac.

 

Cine plătește?

Întrebat de jurnaliști în cadrul conferinței dacă este adevărat că pacienților pakistanezi li s-a mărit norma de hrană pentru a primi și fructe, la cerere, Chiriac a punctat că nu știe acest lucru și că va trebui să verifice înainte de a face orice fel de comentariu, însă cu precizarea că, din câte știe, toți pacienții din spital primesc fructe. Acesta a afirmat că singura diferență este că pacienții pakistanezi nu au primit preparate din carne de porc, fiind musulmani. Chiriac a mai adăugat că până în prezent nimeni de la Ambasada Pakistanului nu a contactat autoritățile brăilene pe acest subiect.

Cât despre cine anume va plăti pentru pagubele produse în Corpul E al SJU Brăila, șeful Consiliului Județean a punctat că va lua legătura atât cu firma ”Tancrad”, cât și cu Ambasada Pakistanului. Acesta a precizat că și Ministerul Sănătății ar trebui să ia măsuri, având în vedere că nu este primul astfel de incident din țară.

Vom lua legătura legătura cu firma, cu Ambasada. Vom vedea. Dacă nu va răspunde nimeni, nici firma, nici ei, vom intra pe procedurile legale. Vom face plângere la Poliție pentru vandalizare și să vedem încotro ajungem. Spitalul are o situație clară pe fiecare salon cu numele fiecărui pacient. Cum se numește fiecare dintre dumnealor. Și atunci, vom face efectiv un tabel și vom știi cine a fost tratat în fiecare salon și ce stricăciuni a făcut în respectivul salon. În interior nu putem verifica acum. Vă dați seama: să intrăm în salon, să îl dăm afară, mai stă acolo două zile. Să facem o evaluare... «ai fărmat patul!», dar avem toate datele și o să facem această analiză după ce vor fi externați”, a afirmat Chiriac.

Întrebat dacă firma ”Tancrad” ar putea plăti pentru pagube, iar ulterior să oprească banii de la proprii angajați, președintele CJ Brăila a precizat: ”Da, pot fi mai multe soluții. O soluție ar fi, ca în astfel de cazuri, Ministerul Sănătății să se autosesizeze, că nu este singurul astfel de incident din țară. Să facă o procedură foarte clară. Astfel de pacienți să fie tratați într-un loc, clar, vizibil, cu tratament de specialitate, corespunzător, dar să fie ținuți sub observație de către instituțiile abilitate ale statului. Nu putem să îi aducem în spital și să vandalizeze spitalul. Sub nicio formă. Dumnealor nu au fost receptivi nici la internare, pentru că ei nu își dădeau seama de ce se întâmplă asta. Li s-a explicat că au un virus, că vor fi tratați corespunzător, ca orice cetățean român, că vor fi vindecați, după care externați”.

Întrebat dacă este adevărat că pacienții pakistanezi ar fi spart geamuri în momentul internării, Chiriac a precizat că nu știe acest lucru.

Nu știu să vă spun dacă au spart niște geamuri, dar presupun că dacă în Pakistan nu sunt geamuri la casă, e posibil să creadă că nici în România nu avem nevoie de geamuri. Nu vreau să comentez mai mult. Important e să rezolvăm această problemă, să trecem de acest incident și cei care sunt vinovați să plătească!”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro