• riscul pentru care răspunde PAID, în cazul celor care au încheiate poliţe de asigurare, este cel de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren • capitala şi 17 judeţe, inclusiv Brăila, au fost până zilele trecute sub avertizare cod galben de ploi
Poolul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) se declară gata să gestioneze viitoarele dosare de daună înaintate de cei asiguraţi pentru acoperirea pagubelor generate de inundaţiile care s-au abătut peste mai multe zone ale ţării, inclusiv judeţul Brăila.
“PAID este alături de proprietarii de locuinţe ameninţate în acest moment de riscul de inundaţii. Astfel, le reaminteşte acestora că, printre cele trei riscuri acoperite de PAD – poliţa de asigurare împotriva dezastrelor, se regăseşte şi riscul de inundaţii, asiguraţii putând fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii de locuinţă. Asigurarea obligatorie a locuinţei (PAD) acoperă pagubele produse locuinţelor în urma pătrunderii şi infiltrării apei, în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, ca urmare a acumulării apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente. PAID România este pregătită să gestioneze dosarele de daună ce vor fi deschise de către proprietarii asiguraţi obligatoriu împotriva dezastrelor naturale care se află în această situaţie”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
La rândul său, directorul general al PAID România, Nicoleta Radu, a punctat că instituţia are fondurile necesare să acopere toate solicitările de despăgubire ce pot surveni ca urmare a inundaţiilor din această perioadă. “Avem nu doar resurse proprii, dar şi un program de reasigurare de 900 milioane euro, mai mult decât suficient pentru plata rapidă a despăgubirilor către românii asiguraţi, afectaţi de inundaţii”, a spus sursa citată.
În materialul de presă al celor de la PAID sunt prezentaţi şi paşii pe care trebuie să-i urmeze asiguraţii în cazul în care le-a fost afectată locuinţa din cauza inundaţiilor. În primul rând trebuie să solicite autorităţilor locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului, apoi să ia măsurile necesare în vederea limitării pagubelor şi prevenirea degradărilor. Mai departe, asiguratul trebuie să informeze, în cel mai scurt timp, fără însă a depăşi cele 60 de zile de la data producerii evenimentului, asigurătorul la care a încheiat poliţa. În baza înştiinţării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele. La final, se completează o cerere de despăgubire care se depune la compania de asigurări. După cum dă asigurări reprezentantul PAID România, plata despăgubirii se efectuează în 5 zile de la primirea documentaţiei complete de la asiguratorul care a emis poliţa şi a instrumentat dosarul de daună.
Potrivit datelor disponibile pe pagina web a PAID, la începutul lunii iunie, la nivelul judeţului nostru doar 16% dintre locuinţe aveau asigurare obligatorie PAD, mai precis fiind vorba despre 22.085 de poliţe.
Creată la sfârşitul anului 2009 de către 13 companii de asigurări, PAID emite poliţele de asigurare împotriva dezastrelor naturale, care acoperă doar riscurile de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă anual 10 euro sau 20 euro (în funcţie de materialul de construcţie a locuinţei). Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 euro este de 20 euro pe an, pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei, contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 euro.