Pagube semnificative din cauza secetei! În județul Brăila au fost calamitate peste 14.200 ha de culturi agricole | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pagube semnificative din cauza secetei! În județul Brăila au fost calamitate peste 14.200 ha de culturi agricole

• seceta a pus la pământ culturile agricole de toamnă • la nivelul județului Brăila au fost deja raportate peste 14.200 de hectare de culturi agricole calamitate • însă nici culturile de primăvară nu au scăpat de arșiță, iar aici se estimează pagube mai însemnate față de anul trecut • cu așa probleme, fermierii așteaptă acum despăgubirile de la stat, pentru culturile distruse de secetă • sumele promise variază între 200 și 250 de euro la hectar și vor fi acordate în funcție de gradul de calamitate suferit

 

Luna lui Cuptor a făcut prăpăd în culturile agricole! Temperaturile de peste 40 de grade au afectat, iremediabil, suprafețe însemnate de rapiță, grâu sau orz, la nivelul întregului județ. Numai până la această dată, vorbim de peste 14.200 de hectare puternic afectate de secetă, potrivit Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Brăila. Ca suprafețe mari avem afectate, până la această dată, la rapiță 2.364 de hectare (ha), la grâu 8.314 ha și la orz 2.440 ha. Și total ca suprafață, la nivel de județ, la această dată sunt 14.286 ha. Și mai târziu vor mai fi și culturile de primăvară, cum sunt și porumbul și floarea soarelui. La culturile de primăvară, mi-e teamă că da, într-adevăr, aici vor fi mai multe pagube față de anul trecut”, a precizat pentru cotidianul ”Obiectiv”, directorul DAJ Brăila, Traian Cișmaș. Potrivit sursei citate, culturi calamitate de toamnă au fost raportate din mai toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT), pagube mai însemnate înregistrându-se în zone precum Mircea Vodă, Movila Miresii, Cireșu, Dudești, Gemenele, Gradiștea, Vădeni sau Stăncuța.

Fermierii care se regăsesc în această situație și vor să solicite despăgubiri de la stat pentru culturile afectate trebuie să știe că, pentru culturile de toamnă, termenul privind depunerea înștiințărilor pentru calamități este până la 1 august. După această dată, spune conducerea DAJ Brăila, urmează verificările în teren programate a se încheia până la data de 15 august.

 

Ce valoare au despăgubirile pentru culturi calamitate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut recent o primă întâlnire cu reprezentanţii băncilor comerciale, cărora le-a lansat invitaţia de a propune soluţii în vederea acoperirii ratelor şi dobânzilor la credite pentru fermierii care se confruntă cu seceta severă din acest an, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

"Am ţinut mult să aducem la aceeaşi masă băncile pentru că avem o situaţie complicată la nivelul culturilor de primăvară. Estimările noastre ne determină să găsim o formulă comună, în funcţie de posibilităţile fiecărei bănci, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care au culturi de primăvară calamitate. După ce reprezentanţii sistemului bancar vor identifica soluţiile posibile, ne vom întâlni din nou pentru a pune pe masă propunerile acestora, în vederea unei abordări unitare", a spus ministrul.

La întâlnirea desfăşurată la sediul MADR au participat Alina Toma, directorul general al FGGR, Elena Tatomir şi Viorel Morărescu, directori în cadrul MADR.

Fermierii vor putea primi despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar pentru culturile distruse de secetă în acest an, suprafaţa calamitată până în prezent fiind de aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui şi de 100.000 de hectare la grâu şi rapiţă, a declarat recent, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

El a subliniat că producţia totală de grâu din acest an va depăşi 7 milioane de tone, iar pierderile din cauza secetei nu vor fi foarte mari, însă nu acelaşi lucru se va întâmpla la porumb şi floarea-soarelui, unde se vor înregistra pierderi semnificative din cauza secetei. Şeful MADR a menţionat că fondurile totale estimate pentru plata despăgubirilor pe secetă sunt situate între 500 şi 600 de milioane de euro.

"La porumb şi la floarea-soarelui vor fi pierderi semnificative din cauza secetei, pentru că avem deja aproape două milioane de hectare afectate. Vrem să finalizăm până pe 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, în primul rând pentru pomicultură, vii şi legume în câmp, dar şi pentru cultura mare vom solicita bani de la Comisia Europeană. Aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca pentru secetă. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro", a subliniat Florin Barbu.

Ministrul a adăugat că în zonele unde s-a irigat nu au fost probleme legate de secetă, fiind vorba de circa 1,2 milioane hectare. Pe de altă parte, el a menţionat că foarte multe societăţi sunt în pericol de insolvenţă, iar MADR va încerca să intervină urgent cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii băncilor şi cu cei de la BNR.

"Când eram director general al ANIF se irigau 180.000 de hectare; în momentul de faţă se irigă undeva la peste 1,2 milioane hectare. Asta înseamnă că nu ne afectează, practic, partea de cantitate de cereale, dar afectează cumva partea financiară a societăţilor. Foarte multe societăţi sunt în pericol de insolvenţă. Aici trebuie să intervenim cu un mecanism. O să am o discuţie cu băncile luni, voi face o solicitare şi la BNR, pentru că trebuie să găsim un mecanism prin care să vedem cum putem să suspendăm ratele la credite, dobânzile, timp de un an. Încep discuţiile cu băncile mai întâi şi apoi la BNR. Această măsură trebuie luată urgent, obligatoriu de la 1 august, pentru că altfel degeaba le dau eu în septembrie despăgubiri, pentru că vin şi îi execută şi intră firmele în insolvenţă. Pot spune că sumele care vor fi date pe despăgubiri nu vor intra sub incidenţa executării silite. Voi trece expres în actul normativ ca sumele să fie utilizate doar pentru funcţionare şi nu vor fi supuse executării silite", a concluzionat şeful de la Agricultură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro