Mergi la conţinutul principal
Victimele atacului cu cagule au trecut de partea infractorilor

Pact cu tâlharii

• Alexandra Pascalea şi Mitică Şunică, bătrânii bătuţi anul trecut şi tâlhăriţi în propriul apartament de un grup de romi din comuna Bărăganu, au fost trimişi în judecată pentru favorizarea infractorului • cei doi au dat o declaraţie la notar prin care au afirmat în mod mincinos că au găsit banii şi bijuteriile din aur  sustrase de tâlhari, după ce au făcut curăţenie în apartament • totodată, au făcut declaraţii mincinoase la proces, ca să-i scape pe tâlhari de puşcărie • în schimb, urmau să primească 30.000 lei de la concubina lui Gigi Gheorghe, zis “Tampa”, cap de listă în dosarul “Menajera” • anchetatorii le-au “ascultat” bătrânilor telefoanele şi i-au filat în timp ce negociau cu partea adversă, chiar în faţa tribunalului

 

Răsturnare de situaţie în cazul tâlhăriei cu cagule comisă în aprilie anul trecut, într-un apartament de pe Calea Galaţi. Victimele atacului, Alexandra Pascalea şi Mitică Şunică, de 60 respectiv 74 de ani, s-au transformat de bunăvoie în infractori, după ce au făcut declaraţii minicioase la notar şi în faţa judecătorului, pentru a-i favoriza pe atacatori. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, după ce au recunoscut că au primit bani, bibelouri, telefoane mobile, vinete şi ardei de la Lucia-Ramona Ciobanu, concubina lui Gigi Gheorghe, individ condamnat pentru implicarea în dosarul “Menajera”. Suma totală pe care urma să o primească Pascalea şi Şunică era de 30.000 lei. Cei doi au băgat în buzunar peste 10.000 lei, până să le fie date planurile peste cap. 

 

Povestea atacului de pe Calea Galaţi

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila i-au trimis în judecată pe inculpaţii din dosarul “Menajera” la sfârşitul lunii aprilie 2016. Cinci inşi arestaţi pentru tâlhărie, complicitate şi instigare la tâlhărie, o femeie din Tufeşti, menajera victimelor, pusă sub control judiciar, şi bijuterii de aproape 10.000 lei sustrase - acesta a fost bilanţul atacului din ziua de 5 aprilie 2016, care i-a pus pe jar pe poliţiştii din Brăila. Pe lângă toate acestea, Mitică Şunică, de 74 de ani, fusese bătut şi lăsat fără cunoştinţă în propriul apartament, având nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale.

Tâlhăria de pe Calea Galaţi a fost plănuită de Simona Lori Nare, cu complicitatea menajerei Dumitra Ion, zisă “Didina” şi a lui Gigi Gheorghe, zis “Tampa”, din comuna Bărăganu. “Tampa” a reuşit să adune o “echipă de şoc” formată din spărgători condamnaţi pentru infracţiuni comise în străinătate şi, în după amiaza zilei de 5 aprilie 2016, i-a trimis pe aceştia să recupereze, chipurile, o datorie pe care Alexandra Pascalea şi Mitică Şunică ar fi avut-o către Simona Nare. Marius Gheorghe, zis “Expert”, Tudor Popa, zis “Duie” şi Mihai-Lucian Boncu i-au atacat pe Mitică Şunică şi Alexandra Pascalea, ziua-n amiaza mare şi le-au sustras o brăţară, un lănţişor şi trei inele de aur, precum şi suma de 500 lei, în condiţiile în care fuseseră informaţi că aceştia ar fi fost putred de bogaţi şi că ar fi avut o mare sumă de bani ascunsă în apartament.

Două instanţe de judecată, Judecătoria Brăila şi Curtea de Apel Galaţi, i-au condamnat pe infractorii din dosarul “Menajera” la pedepse cuprinse între 4 ani şi 6 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru atacul din aprilie 2016. Condamnarea celor şase infractori a rămas definitivă la Curtea de Apel Galaţi, în aprilie a.c.

 

“Pact cu diavolul” în faţa notarului public

Între timp, însă, din lăcomie, bătrânii atacaţi şi jefuiţi de romii de la Bărăganu au ales să treacă de partea infractorilor, dar nu oricum, ci în schimbul unor sume de bani, ca să-i scape pe aceştia de puşcărie.

În timpul urmăririi penale, Mitică Şunică declarase că, pe 5 aprilie 2016, i-a fost sustrasă suma de 500 lei dintr-un portofel şi un lanţ de aur pe care-l purta la gât. Tot atunci, concubina lui Şunică, Alexandra Pascalea, le-a spus poliţiştilor că, pe lângă cele de mai sus, atacatorii i-au sustras trei inele de aur şi o brăţară de aur, bijuterii pe care le purta în acel moment la gât. Pe baza acestor declaraţii şi a probelor adunate cu migală de poliţişti şi procurori, infractorii au fost arestaţi şi trimişi în judecată.

Pe parcursul derulării procesului, victimele tâlhăriei s-au răzgândit şi au făcut pact cu diavolul. Au ales să mintă, ca să-i favorizeze pe infractori, dar nu gratis, ci ca să pună mâna pe o importantă sumă de bani. S-au înjosit în aşa hal, încât au acceptat cadouri de la concubina lui Gigi Gheorghe - “Tampa”, artizanul tâlhăriei de pe Calea Galaţi. Bibelouri, legume şi telefoane mobile, ba chiar şi o combină muzicală. Pe lângă toate acestea, bătrânii au cerut şi suma de 30.000 lei, jumătate înainte, jumătate după ce vor fi minţit la proces, ca să-i zăpăcească pe judecători.

Pe 6 iunie 2016, Pascalea şi Şunică s-au prezentat în faţa notarului public din cadrul Societăţii “Varga & Asociaţii”, unde au semnat o declaraţie potrivit căreia susţineau că sunt de acord să-şi retragă plângerea formulată împotriva atacatorilor întrucât “în urma unei curăţenii efectuate ne-am găsit bunurile, banii şi obiectele din aur, dintre care lănţişorul fiind rupt în bucăţi”. Ulterior, Pascalea avea să recunoască, în faţa instanţei, că notarul i-a atras atenţia că “se joacă cu focul”: “Domnul notar a ţipat la mine şi mi-a spus să-mi dau seama ce fac, dar eu nu mi-am dat seama că este atât de rău”.

Cert este că declaraţia autentificată la notar pe 6 iunie a fost depusă la registratura Judecătoriei Brăila în dimineaţa zilei de 27 septembrie 2016, de către avocatul celor doi pensionari. În ziua respectivă, aceştia urma să fie audiaţi în calitate de părţi civile. Procurorul Marius Iacob, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, precizează:

“Este limpede că, în eventualitatea realităţii celor declarate la notar, fapta pentru care inculpaţii fuseseră trimişi în judecată ar fi primit o nouă încadrare juridică, respectiv de tentativă la tâlhărie calificată, însoţită de un regim sancţionar mai blând. Realizând consecinţele celor declarate în data de 6 iunie 2016, a doua zi, Şunică Mitică şi Pascalea Alexandra s-au prezentat din nou în faţa aceluiaşi notar, declarând că retractează în parte declaraţia anterioară, în sensul că îşi retrag plângerea doar faţă de Gheorghe Gigi şi că, de fapt, nu şi-au recuperat bunurile, banii şi obiectele de aur (!). Această a doua declaraţie nu a produs însă niciun efect juridic, nefind depusă la dosar şi nici prezentată în faţa instanţei”.

 

Le-au fost “ascultate” telefoanele şi au fost fotografiaţi în faţa tribunalului

Audiaţi la proces, pe data de 27 septembrie 2016, Alexandra Pascalea şi Mitică Şunică au declarat că, de fapt, în timpul atacului, nu le-au fost sustrase bijuteriile, acestea aflându-se într-o pungă, într-un şorţ pus în cuier, lângă uşa dormitorului (!). Cei doi au afirmat că au găsit aurul şi banii în momentul în care s-au decis să facă curăţenie.

Din fericire, însă, judecătorul nu s-a lăsat convins şi i-a condamnat pe inculpaţii din lotul “Menajera” la ani grei de închisoare, cu executare. Totodată, le-a respins bătrânilor pretenţiile civile, acuzându-i că încearcă să disimuleze adevărul şi să-i favorizeze pe infractori. Procurorul de caz arată şi motivul pentru care victimele au ales să se solidarizeze cu tâlharii: “Demersurile numiţilor Pascalea Alexandra şi Şunică Mitică, de a înlesni situaţia juridică a inculpaţilor, în special pe cea alui Gheorghe Gigi, au fost rezultatul remiterii sau oferirii de bani sau bunuri, de către Ciobanu Lucia-Ramona, concubina inculpatului Gheorghe Gigi”.

Pentru probarea acuzaţiilor care se conturau, instanţa a autorizat interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice, precum şi localizarea sau urmărirea prin GPS a posturilor telefonice utilizate de Şunică, Pascalea şi Ciobanu. Discuţiile purtate de Alexandra Pascalea, victima tâlhăriei, cu concubina lui Gigi Gheorghe sunt de-a dreptul incriminatoare, dacă nu tragi-comice. “Să nu spui cumva că mi-ai dat bani”, îi spunea Pascalea femeii de la Bărăganu, în timp ce aceasta o sfătuia ce să declare: “Deci dumneata asta o menţii: Nu mi s-a furat nimic din casă, nici portofel! Şi pă baza la bătaie noi vrem să ne-mpăcăm!”.

Procurorul de caz precizează:

“S-a stabilit faptul că, în perioada iunie-octombrie 2016, Ciobanu Lucia Ramona a păstrat o legătură permanentă cu cei doi inculpaţi, Pascalea Alexandra şi Şunică Mitică. Aceştia purtau mai multe conversaţii telefonice şi, ulterior, se întâlneau pe raza municipiului Brăila, unde inculpata Ciobanu le oferea diverse sume de bani, bunuri şi produse alimentare, pentru a declara în mod nereal, conform îndrumărilor acesteia, în faţa instanţei de judecată, că şi-au găsit bunurile, banii şi obiectele din aur sustrase în incinta locuinţei, contrar declaraţiilor şi materialului probator din dosarul penal, pentru a reuşi punerea în libertate a inculpatului Gheorghe Gigi. De asemenea, Ciobanu Lucia-Ramona a păstrat legătura cu P. N., nepotul inculpatei Pascalea Alexandra, persoană pe care o contacta telefonic pentru a stabili diferite întâlniri şi pentru a-i înmâna diferite sume de bani destinate inculpatei Pascalea, conform înţelegerii”.

 

“Dacă-mi dă trei sute de milioane, io am iscălit şi i-am iertat pă toţi!”

Pe data de 15 august 2016, spre exemplu, Alexandra Pascalea preciza şi suma pentru care a ales să mintă în faţa judecătorului, într-o discuţie telefonică purtată cu Lucia Ciobanu: “Da, frate! Dacă-mi dă trei sute de milioane, io am iscălit şi i-am iertat pă toţi! Pă toţi! (...) Da' nu vreau mâine-poimâine să vie să-mi dea în cap iar!”.

Pe 8 septembrie 2016, la ora 7:30, Mitică Şunică şi Alexandra Pascalea au fost fotografiaţi pe poliţiştii implicaţi în anchetă pe când purtau discuţii aprinse cu Lucia-Ramona Ciobanu, în zona Palatului de Justiţie. La un moment dat, aceştia au mers într-o zonă mai retrasă, apoi pe o bancă de pe B-dul Cuza, unde au continuat “negocierile”. Era clar ca bună ziua ce aveau de discutat victimele atacului cu cagule de pe Calea Galaţi cu iubita celui care pusese la cale tâlhăria şi care se afla în acel moment în puşcărie.

Pe 20 septembrie, cu o săptămână înainte de a fi audiată la proces, Alexandra Pascalea îi reamintea Luciei motivul pentru care riscă să ajungă în puşcărie: “Eu am pretenţia... dacă-mi daţi acuma 150 de milioane, la început, şi 150 de milioane după-aia.. am şters totul cu buretele şi... voi în drumul vostru, noi în dumul nostru! (...) Eu vreau să văd banii la tine în mână înainte de proces şi după aia eu vorbesc la tribunal (...) În caz de fac puşcărie, poate mă lăsaţi pe acolo! Mă scoateţi... nu ştiu! Mă scoateţi pe cauţiune, ce faceţi... mă scoateţi! Risc pentru voi, să ştiţi!”

De cealaltă parte, concubina lui Gigi se jura pe toţi sfinţii că nu va lăsa să se întâmple aşa ceva. Dar câtă încredere putea să aibe Pascalea într-o infractoare? Anchetatorii spun că şi Ciobanu are antecedentre penale, fiind anterior condamnată de mai multe ori pentru furt calificat.

Puţin câte puţin, laţul se strângea în jurul celor care se coalizaseră ca să fenteze justiţia şi să-şi bată joc de munca poliţiştilor şi procurorilor care s-au ocupat de dosarul “Menajera”. Într-o discuţie telefonică purtată cu o doamnă, Alexandra Pascalea afirma, afişând o urmă de regret: “Sunt vinovată, c-am dat declaraţii false! (...) Am pierdut şi primesc ce merit. Mi-a zis doamna avocată...”.

 

Toţi cei implicaţi au recunoscut în final acuzaţiile

Audiaţi în calitate de suspecţi, pe data de 29 noiembrie 2016 (la două zile după ce lotul “Menajera” fusese condamnat în primă instanţă) victimele atacului cu cagule de pe Calea Galaţi au recunoscut acuzaţiile puse pe seama lor, afirmând că au primit bani şi bunuri de la concubina lui Gigi Gheorghe. 

“Am primit în mai multe rânduri de la Ciobanu Lucia Ramona mai multe sume de bani, respectiv 300, 500, 1.000 lei, produse alimentare, bunuri, mai precis o combină muzicală, patru bibelouri, un telefon mobil Samsung Galaxy S3 pe care i l-am dat nepotului meu. Înainte de a fi audiată în faţa instanţei, am primit 2.000 lei de la Ciobanu, bani pe care i-am folosit pentru a plăti avocatul şi pentru a face copii ale actelor din dosar”, a declarat, printre altele, Alexandra Pascalea.

Anchetată pentru comiterea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor, Lucia-Ramona Ciobanu a recunoscut că le-a dat bătrânilor bani şi bunuri ca să-şi schimbe declaraţiile afirmând, totodată, că i-a dat Alexandrei inclusiv vinete, ardei şi roşii pe care le aducea de la ţară.

Pe parcursul anchetei, Mitică Şunică a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, mai ales că Alexandra le spusese poliţiştilor că acesta “s-ar resimţi în urma loviturilor primite” în atac. Comisia de expertiză a stabilit că Şunică prezintă “psihosindrom organic cronic deteriorativ, reacţie anxios-depresivă”, dar că are discernământul păstrat. Medicii au mai stabilit că bătrânul necesită consult psihiatric repetat şi tratament de specialitate.

Potrivit anchetatorilor, inculpata Alexandra Pascalea a primit efectiv, de la concubina lui Gigi Gheorghe suma de 4.150 lei (3.300 personal şi 850 prin intermediul nepotului), iar Mitică Şunică a primit suma de 6.000 lei.

Cazul se află acum pe rolul instanţei de judecată, numai că inculpaţi sunt exact cei care, anul trecut, fuseseră victime.   

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro