Pacienţii intră la tomograf pe bandă rulantă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pacienţii intră la tomograf pe bandă rulantă

Ieri s-a împlinit o săptămână de când computerul tomograf (CT) de la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean a devenit funcţional. Pe listele de aşteptare pentru control tomografic erau nu mai puţin de 400 de pacienţi. Numărul lor s-a înjumătăţit într-o săptămână, în urma reparării CT-ului.
"Din data de 16 martie, am început să facem primele tomografii, iar pe 17 martie, CT-ul a intrat în regim normal de lucru şi-şi menţine în continuare regimul normal de lucru. Suntem mulţumiţi de el. Aveam pe listele de aşteptare un număr de 400 de pacienţi. Între timp, am început să procesăm din ei şi am ajuns în momentul în care din cei 400 de pacienţi să avem pe ambulator 79 de pacienţi şi reprogramări pe spital 141. I-am adus la jumătate într-o săptămână. Zicem noi că o să ajungem rapid la linia de plutire, cam într-o săptămână", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU.
Întrebat dacă acest aspect va duce din nou la suprasolicitarea aparatului şi implicit, la defectarea lui, dr. Iugulescu a spus că "vrând, nevrând se suprasolicită, pentru că trebuie să facă faţă la tot ce înseamnă explorare CT atât din UPU, cât şi pentru spital şi ambulator".
După cum deja ştiţi, cam în aceeaşi perioadă s-a defectat şi tomograful de la etajul I al SJU, şi cum reparaţia lui costă exagerat de mult, CJ a cerut o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii. Echipa a venit miercurea trecută, pentru a depista cauzele exacte ale defectării. Informaţiile obţinute de comisia de control sunt în curs de procesare, raportul final nefiind comunicat încă SJU Brăila. Cert este însă că aparatul de la secţia de Imagistică nu s-a stricat din cauza suprasolicitării, ca cel de la UPU, a ţinut să sublinieze dr. Iugulescu, tubul ars era garantat pentru 250.000 de secunde scan, iar tomograful ajunsese abia la 48.000 de secunde scan. "Ancheta de la Ministerul Sănătăţii va trebui să stabilească dacă personalul spitalului a exploatat aparatul în condiţii optime, dacă aparatul a avut tot timpul contract de mentenanţă şi de service, dacă s-a executat service şi mentenanţă, s-au căutat toate procesele verbale pentru mentenanţă şi service. S-a făcut un dosar. Comisia a plecat să delibereze. Ne-au spus că va mai dura până când ne vor prezenta rezultatul final, însă aşa, ca idee, din punct de vedere al spitalului, aparatul a fost corect exploatat. S-a defectat la o cincime din numărul de expuneri pe care ar fi trebuit să le facă", a mai precizat dr. Iugulescu.

"Nefiind un alt CT aşa performant în România, nu este foarte bine cunoscut ca să se poată depana rapid"

De asemenea, directorul SJU ne-a explicat şi modul de funcţionare al CT-ului de la Imagistică. "Ce pot să vă spun aşa, ca şi concluzie, acesta este un aparat unicat în România, îl avem numai aici, la Brăila. E un aparat extrem de performant. Piesele sunt mari şi grele şi sunt în mişcare foarte rapidă. Practic, el execută în jurul pacientului într-o secundă 3 rotaţii. CT-ul funcţionează pe principiul unui fascicul de radiaţii x care descrie o spirală în jurul pacientului, executând nişte felii, care sunt ulterior recompuse şi se obţin acele cunoscute felii de la CT. Aparatul ăsta, având o fineţe atât de mare a spotului, spotul fiind foarte concentrat, îşi permite să se mişte extraordinar de repede. În 5 secunde poate scana întreg pacientul. Din cauza asta, el nu se mişcă pe rulmenţi sau pe lagăre cum este CT-ul de la UPU, ci se mişcă pe o pernă de aer, deci este un aparat cu totul de excepţie şi ca viteză, şi ca acurateţe. Ca urmare este şi foarte sensibil. Nefiind un alt CT aşa performant în România, nu este foarte bine cunoscut ca să se poată depana rapid şi să se poată intui defecţiunea. A fost un scurtcircuit în etajul de înaltă tensiune, care este diferit de cel de la UPU. Etajul de înaltă tensiune este răcit cu o pompă specială cu un radiator, o întreagă inginerie, care răceşte toată înalta tensiune şi colimatorul aparatului. S-ar părea din discuţiile pe care le-au avut cei de la Minister cu reprezentanţii service-ului că undeva în partea de răcire nu ar fi o chestiune cum trebuie, că s-a supraîncălzit, că n-a fost făcută cum trebuie răcirea şi de aici tubul s-a supraîncălzit. Scurtcircuitul a ars un fir, tubul şi colimatorul".
CT-ul de la secţia Imagistică ar putea fi gata în 2 luni, cel mai devreme. Pentru repararea acestuia, conducerea SJU a cerut sprijin financiar Consiliului Judeţean Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro