Doi câini au pătruns, zilele trecute, în clădirea Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, ajungând până la saloanele pacienţilor situate la etajul 2 al clădirii. Cititorii noştri ne-au sesizat această problemă, trimiţându-ne şi poze cu cele două patrupede, în timp ce făceau "vizita" în incinta unităţii spitaliceşti. Mai mult, în curtea spitalului au fost surprinse de aparatul foto al cititorilor şi mai multe pisici, odihnindu-se lângă un gard viu, la umbră.
"Bună ziua. Vreau să vă informez despre situaţia din Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila. (...) Ceea ce se întâmplă în acest spital mi se pare de condamnat. În curtea spitalului trăiesc peste 30 - 40 de pisici. Ele stau pe băncile şi mesele pe care stau şi pacienţii acestui spital. Miroase destul de tare de la aceste pisici şi ce e mai grav, angajaţi ai spitalului le dau de mâncare de 3 - 4 ori pe zi. Pe lângă aceste pisici, sunt şi doi câini, care seara se plimbă liniştiţi pe holurile spitalului şi în saloane, fără ca personalul să aibă vreo problemă cu asta, lucru inadmisibil într-un spital, cu atât mai mult cu cât el este şi de boli infecţioase", ne-a scris cititorul.
Alături de text au fost ataşate şi câteva poze ce susţin cele afirmate de persoana care ne-a informat despre această problemă.
Ştefan Sânpetru: "Voi dispune efectuarea unei anchete"
Reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au mers la managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, Ştefan Sânpetru, pentru a cere explicaţii despre animalele care trăiesc laolaltă cu pacienţii. În ceea ce priveşte pisicile care trăiesc în curtea unităţii sanitare, acesta a afirmat că animalele respective nu reprezintă un pericol pentru pacienţi. La vizualizarea fotografiilor cu câinii pătrunşi pe holurile spitalului, managerul a confirmat faptul că pozele sunt făcute în incinta unităţii, ba chiar a şi identificat zona în care au fost surprinse cele două patrupede: etajul doi al clădirii, în apropierea saloanelor pacienţilor. "În legătură cu imaginile prezentate de dumneavoastră cu un număr de pisici care se odihnesc în spaţiul verde al spitalului, menţionăm că populaţia de pisici nu poate fi controlată, dată fiind şi vecinătatea cu gospodăriile persoanelor fizice, iar pisicile nu pot contacta tuberculoză şi nu transmit la om decât excepţional boli, în situaţia în care sunt bolnave. Pisicile vin, pleacă. Nu noi avem pisicile, ci pisicile ne au pe noi. În momentul în care pisicii nu-i mai convine ceva, pleacă. Dar dacă există o comunitate mai mare, probabil se atrag unele pe altele. Nu e o politică a spitalului să crească pisici", a comentat Ştefan Sânpetru.
Cât despre câinii ajunşi tocmai la etajul doi, managerul a spus că se va lăsa cu sancţionări. "În legătură cu imaginile cu cei doi câini, vă aducem la cunoştinţă că, fiind vremea foarte călduroasă, uşa de la intrarea în spital se ţine deschisă. Probabil că fotografiile au fost făcute după-amiază, când personalul este redus numeric şi câinii au intrat. Ei au un ţarc amenajat special, unde sunt închişi. Voi dispune efectuarea unei anchete, pentru a descoperi ziua exactă când au fost făcute pozele, iar persoanele care au fost pe tură atunci vor fi cercetate administrativ şi vor fi sancţionate. O să avem grijă să ţinem câinii în ţarc. De regulă, sapă pe sub gardul de plasă. Mai facem menţiunea că cei doi câini sunt sterilizaţi, au carnete de sănătate, nu prezintă boli care ar putea fi transmise la om. Nu sunt agresivi. Într-adevăr, e grav că au intrat în spital, dar prezenţa lor în curte nu creează o problemă specială. Ba chiar sunt pacienţi cărora le place să se joace cu ei. Nu avem înregistrată nicio sesizare din partea vreunui pacient în legătură cu pisicile sau cu câinii", a conchis managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.