• după ce au declanşat un scandal monstru pe tema asumării inventarului actualizat al bunurilor din domeniul public, consilierii PNL şi PSD s-au mai calmat şi au revenit asupra proiectului care fusese respins săptămâna trecută • membrii mini-Parlamentului judeţean s-au întrunit, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare şi au aprobat proiectul tabu, însă cu câteva modificări semnificative
Consilierii judeţeni PNL şi PSD au decis să facă un compromis pentru a nu bloca complet inventarul judeţului în ceea ce priveşte bunurile aflate în domeniul public. Mai exact, după “cearta monstru” de săptămâna trecută, când proiectul privind asumarea inventarului actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Brăila (proiect care are nevoie de două treimi pentru a trece, fiind de patrimoniu), a picat, deoarece consilierii PNL nu au dorit să îşi dea girul, atrăgând atenţia că există o serie de nereguli la nivelul documentului, lucrurile şi-au găsit o rezolvare. Plecând de la ideea că fără inventarul domeniului public aprobat, Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila nu poate să intre în posesia clădirii cumpărate recent, în care funcţionează Dispensarul TBC, s-a ajuns la soluţia propusă încă de la început de liberali şi anume: aprobarea actualizării inventarului domeniului public, însă punctual. Adică a fost eliminată sintagma “însuşirea inventarului integral” şi introduse hotărârile care vizau inventarul, aprobate în şedinţa ordinară de la finele lunii trecute.
Zis şi făcut, consilierii judeţeni s-au întrunit, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, în sala 404 a Palatului Administrativ unde au aprobat în unanimitate, proiectul care a stârnit o serie de controverse în cadrul şedinţelor ordinare din ultimele două luni.
Chiriac nu a dorit să îşi mai asume riscul ca proiectul să fie respins, spre nemulţumirea partenerilor de alianţă
Încă de la începutul şedinţei extraordinare, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să dea citire integral articolelor stipulate în cadrul proiectului de hotărâre, pentru a nu mai exista niciun fel de suspiciuni.
“Cu permisiunea dumneavoastră o să dau citire articolelor de la proiectul de hotărâre privind însuşirea inventarului actualizat al bunurilor ce aparţin domeniului public al judeţului Brăila. Astfel: «Articolul 1. Se însuşeşte inventarul actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Brăila, conform anexei, parte integrată din prezenta hotărâre. Articolul 2. Se însărcinează cu aplicarea prezentei Direcţia de Administrare Patrimoniu şi Evidenţa Bugetară. Articolul 3. Prin grija Direcţiei Administraţie Publică, Contencios, prezenta hotărâre va fi adusă la cunoştinţa persoanelor interesate şi transmisă celor în drept»“, a afirmat Chiriac.
Singurul consilier care a ţinut să ia cuvântul a fost PND-ista Simona Drăghincescu, care a propus câteva amendamente. Aceasta a insistat ca textul articolelor 1 şi 2 din proiect să se modifice, astfel încât să se ia act de încetarea aplicabilităţii proiectelor mai vechi ce vizau inventarul domeniului public.
“Consider că trebuie completată hotărârea de consiliu judeţean, pentru că altfel, dacă nu se anulează cealaltă hotărâre care este acum în vigoare o să avem două hotărâri cu privire la domeniul public actualizat. Drept pentru care propun un amendament care să arate în felul următor: «Articolul 1. Se însuşeşte inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al judeţului Brăila, actualizat la 30.06.2017, conform anexei parte integrantă din prezenta hotărâre. Articolul 2. La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, HCJ nr. 79/2015 privind însuşirea inventarului actualizat al bunurilor publice îşi încetează aplicabilitatea». Iar Articolul 3. să rămână în continuare. Deci propun să fie la maniera asta”, a afirmat Drăghincescu.
Vizibil nemulţumit, şeful judeţului i-a atras atenţia că în cazul în care amendamentele sale ar fi aprobate se va ajunge la un nou blocaj, însă PND-ista a insistat să fie supusă votului propunerea sa. Cum era de aşteptat, doar aceasta şi colegul său de partid Cătălin Iordache au fost “pentru” la amendamentul propus, astfel că acesta a fost respins.
În cele din urmă, proiectul propus în forma iniţială a trecut în unanimitate.
Dănăilă susţine că inventarul judeţului poate fi pus la punct până la finele anului
Întrebat după şedinţă, cum de şi-au schimbat atitudinea şi au votat “pentru” la un proiect faţă de care liberalii, nu demult, avertizau că există o serie de probleme, Alexandru Dănăilă a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis pentru a nu bloca activitatea Spitalului TBC.
“Am convenit împreună cu domnul Chiriac să ajungem într-o formă a hotărârii, astfel încât să poată produce efecte şi să nu ajungem la nicio discuţie cu privire la administrarea acestei clădiri de către Spitalul TBC (n.r. - imobilul de pe Belvedere nr. 12). Forma hotărârii este cea pe care aţi văzut-o la mapă cu inventarierea clădirii la domeniul public. Deci produce efecte din momentul ăsta. Data trecută au fost nişte discuţii pe forma hotărârii, le-am ajustat, am ajuns la o chestiune care să fie mulţumitoare şi acoperitoare şi astăzi s-a votat. Inventarierea în totalitate a domeniului public este o chestiune care se face la sfârşitul acestui an. Deci tot ce am discutat noi va fi finalizat la sfârşitul lui 2017 şi va fi propus spre aprobarea CJ la începutul anului 2018. Până atunci, această hotărâre produce efecte şi nu mai este niciun fel de problemă”, a declarat Dănăilă.
Precizăm că la şedinţa extraordinară de ieri, au fost prezenţi doar 23 de consilieri din cei 33 în funcţie. Au lipsit motivat: PSD-iştii Dan Lucian Şerbu, Viorel Mortu, PMP-istul Viorel Botea, PNL-iştii Florin Cîrligea, Marian Sârbu, Adrian Vacu, Ionel Enuţă; nemotivat - liberalii Ovidiu Nechita, Laurenţiu Chiru şi PSD-istul Aurel Dumitru, iar de la ALDE - George Turiac. De precizat că Turiac şi-a făcut apariţia la finalul şedinţei, exact la momentul votului.