Mergi la conţinutul principal

Paşte cu «de toate» la ambulanţă

• pacienţi cu colici abdominale, alcoolici, consumatori de etnobotanice, decese, victime ale accidentelor rutiere, brăileni cu tentative de suicid, toţi au avut nevoie de medicii ambulanţieri în perioada Sărbătorilor Pascale • au existat totuşi şi chemări “fericite”, 6 brăilence au devenit mămici

 

Brăilenii au solicitat de peste 700 de ori ambulanţa, în perioada Sfintelor Sărbători Pascale. Media zilnică a chemărilor a crescut foarte mult faţă de o zi obişnuită de peste an. Culmea, cifrele arată că brăilenii au început să se înfrupte din bucatele tradiţionale şi să-şi potolească setea cu alcool înainte cu câteva zile de Învierea Domnului, atunci când se termină postul. Dacă într-o zi obişnuită, în jur de 100-110 persoane apelează 112 pentru a chema o ambulanţă la domiciliu, în Joia Mare, au fost înregistrate 176 apeluri la dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila. În Vinerea Mare au fost doar 123 apeluri, iar sâmbătă 142. În prima zi de Paşte, s-au înmulţit chemările, fiind 168 la număr, iar în a doua zi de mare sărbătoare, 173 brăileni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Solicitările au fost diverse. Pe lângă bolnavii cronici, multe persoane au sunat după ajutor medical din cauza colicilor abdominale, devenite deja “tradiţionale” în perioada marilor sărbători de peste an, precedate de post. Joi au fost doar 10 astfel de pacienţi, vineri 14, sâmbătă 18 - cei mai mulţi, duminică 10, iar luni 16. Şi cum la români sărbătoarea nu-i sărbătoare dacă n-ai alcool pe masă, iar unii fac exces de licoarea lui Bachus, au existat şi etilici printre pacienţii ambulanţei. Cei mai mulţi au fost sâmbătă, înainte de Învierea Domnului, 8, iar duminică doar 7. Medicii ambulanţieri au fost solicitaţi şi la persoane căzute în stradă, din cauza lipotimiilor, cam la 3-4 astfel de cazuri pe zi.

Nici accidentele rutiere nu au putut fi evitate, cu toate eforturile poliţiştilor aflaţi în stradă în aceste zile de sărbătoare. Din fericire, nicio persoană nu a decedat în urma impactului, victimele alegându-se cu fracturi, zgârieturi, vânătăi şi o sperietură serioasă. Sâmbătă, s-a produs un accident cu victime, iar în prima zi de Paşte 3. Luni, în a doua zi de sărbătoare, a avut loc un singur accident rutier cu victime.

Ca o statistică neagră, tentativele de suicid au fost la ordinea zilei, în perioada 5-9 aprilie. În Joia Mare, un brăilean a încercat să-şi pună capăt zilelor înghiţind un pumn de medicamente. Nu i-a reuşit planul, pentru că a fost preluat de un echipaj al SAJ Brăila şi dus de urgenţă la spital. Vineri, doi tineri au consumat în exces etnobotanice şi au fost la un pas de a-şi pierde viaţa, însă şi în acest caz, intervenţia promptă a medicilor ambulanţieri a prevenit o tragedie. În zilele de sâmbătă, duminică şi luni, au fost înregistrate alte trei tentative de suicid, câte una pe zi.

Din păcate, în această perioadă s-au înregistrat şi multe decese, însă toate au fost din cauze naturale, nu violente. Un caz deosebit a fost înregistrat vineri spre sâmbătă noapte, când o femeie de 68 ani, suferindă de o boală cardiacă, a cerut ajutorul ambulanţei, pentru că se simţea rău şi era singură acasă. Deşi ambulanţa a ajuns rapid la locul indicat, din păcate brăileanca decedase între timp. A fost nevoie de ajutorul poliţiştilor şi pompierilor pentru ca echipajul medical să pătrundă în locuinţa acesteia, pe fereastră.

Între toate aceste evenimente nefericite, au existat şi câteva solicitări cu bucurie, să le spunem aşa. Sâmbătă, au fost transportate la Maternitate 2 gravide, iar în prima zi de Paşte o gravidă. În a doua zi de Paşte, altor trei brăilence le-a venit sorocul şi au fost duse de urgenţă la maternitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro