Copreşedintele ALDE Brăila, Dan Păun, a sărit, vineri, în apărarea lui Ion Pitulice, zis "Piciu", care deşi este cunoscut că ar fi avut în trecut legături cu lumea interlopă locală, aspiră în prezent la fotoliul de primar al comunei Tichileşti, din partea ALDE. Consilierul municipal a precizat că în ciuda articolelor apărute în presă la începutul anilor 2000, Pitulice nu a fost niciodată condamnat pentru nimic şi acest lucru este cel mai important. Ba mai mult, pentru a fi şi mai convingător, în cadrul conferinţei, Păun a prezentat cazierul lui Ion Pitulice, eliberat chiar pe 11 martie 2016, mai precis cu doar câteva ore înainte de întâlnirea cu ziariştii. "Am văzut şi eu povestea asta din presă, am şi stat de vorbă cu domnul Pitulice. E vorba despre citate de acum 14 ani, din câte am văzut. A fost un incident în care povestea că nişte bătăuşi au intrat în discoteca lui. El, practic, a fost victimă în toată povestea aia, din câte am înţeles. Eu l-am întrebat dacă a fost condamnat vreodată, dacă are cazier judiciar şi mi-a spus că nu. Şi l-am rugat pe domnul Pitulice să îmi aducă un cazier judiciar. Atât timp cât un om nu a fost condamnat, nu putem să îl refuzăm doar pe vorbe, poveşti sau pentru faptul că a fost victima unor agresiuni. Acum, că o fi făcut, că nu o fi făcut ceva în viaţă? Nu ştiu", a declarat Păun, subliniind că decizia privind candidatura lui Pitulice la Primăria Tichileşti ţine strict de filiala ALDE din comună.
Păun: "Am apreciat că se uită către cei sărmani şi chiar îi ajută"
Sursa citată a mai punctat că, în contextul în care are cazierul curat, colegului său de partid nu i se poate refuza dorinţa de a candida, pentru că s-ar comite un abuz. "Din câte ştiu eu, toată discuţia asta nu a apărut până ce dumnealui nu şi-a anunţat candidatura. Până acum, a avut o relaţie foarte bună cu preşedinţii de partid de acolo, din Tichileşti, cât timp i-a ajutat. Am fost acolo şi am făcut o acţiune. Am văzut că are un bar şi am înţeles că are o mică fermă. Dar ce am apreciat la dumnealui a fost că se uită către cei sărmani şi chiar îi ajută. Nu o face cu vreun scop definit, pentru că ar vrea ceva de la ei. Pur şi simplu sunt familii sărace, care nu au după ce bea apă şi le mai dă o pâine, le dă de lucru. Face dintotdeauna chestiunea asta, m-am interesat. Nu vreau să mă fac avocatul diavolului, ca să mă exprim aşa. Dar putem să ne uităm şi în Biblie şi vedem şi de acolo exemple de oameni care ajung până la urmă să fie deosebiţi. Aş zice să nu fim chiar atât de aspri cu omul ăsta. Faptul că a avut curaj să iasă în viaţa publică înseamnă ceva. Haideţi să nu îl punem la zid. Să vedem ce e în stare să facă şi după aceea stăm de vorbă. Sunt alte formaţiuni care au oameni cu condamnări serioase şi îi ţin în faţă. Discutăm de un om care nu a fost condamnat niciodată. Vorbim, totuşi, de neînceperea urmăririi penale", a conchis Păun.
Trebuie subliniat că potrivit Codului Penal, în cazul infracţiunilor mai puţin grave reabilitarea judecătorească se poate face după 3 ani. În aceste condiţii, faptele comise sunt radiate din cazierul judiciar.