Consilierii locali Dan Păun şi Paul Creţu şi-au declarat ieri public independenţa începând cu data de 31 iulie, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Local Municipal. Concret, după cum au anunţat cei doi, datorită faptului că formaţiunea politică în numele căreia au candidat, şi anume PUER, a fost radiată din Registrul partidelor politice, atât Dan Păun cât şi Paul Creţu devin de drept independenţi. "Am angajat o firmă de avocatură specializată în legislaţie politică şi fac următorul anunţ în numele meu şi al domnului Creţu: întrucât formaţiunea politică în numele căreia am fost ales a fost radiată din registrul partidelor politice, vă facem cunoscut că de astăzi, 31 iulie 2014, ne considerăm şi ne declarăm consilieri independenţi şi ne vom exercita mandatul în folosul comunităţii şi în interesul cetăţenilor municipiului Brăila", a fost declaraţia consilierului Păun.
Prima reacţie a venit de la democrat-liberala Simona Drăghincescu, care a ţinut să-l încunoştiinţeze pe proaspătul independent că "PUER-ul nu a dispărut, nu s-a radiat pur şi simplu din registrul partidelor politice, ci a făcut fuziune prin absorbţie cu Partidul Ecologist din România. Aşa că dânşii trebuie să aibă acordul şi sprijinul Patidului Ecologist, nu pot să fie independenţi. Deci nu aveţi dreptul să mai faceţi parte din Consiliul Local pentru că nu aveţi sprijinul Partidului Ecologist din România, care a şi depus la sediul Unităţii Administrativ Teritorială Brăila, adresă, încă de acum 2 luni şi jumătate, să luaţi la cunoştinţă că nu-l mai susţine pe domnul Păun în Consiliul Local".
"Fuziunea a fost făcută pe sub masă"
Contactat telefonic pentru mai multe informaţii, fostul ecologist a ţinut să facă unele lămuriri referitoare la situaţia în care s-a aflat de aproximativ doi ani. "Ne-am declarat independenţa începând de astăzi, dar noi de fapt nu mai suntem de foarte mult timp pentru că partidul sub care am candidat nu mai există. (...) Fuziunea a fost făcută pe sub masă ca să nu fac afirmaţii din domeniul penalului. Partidul Ecologist Român ar fi trebui să anunţe consiliile locale în care erau membrii aleşi ai U.E.R în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii Tribunalului Bucureşti. Pentru că nu s-a îndeplinit această obligaţiune legală şi morală timp de 2 ani de zile înseamnă că practic ei au abandonat aceşti aleşi locali. Nu ne-au ajutat şi nu ne-au sprijinit cu absolut nimic niciodată, nici nu am ştiut că există. Drept pentru care am consultat legea partidelor politice, iar în lege, în caz de fuziune/absorbţie, spune clar ce se întâmplă cu organizaţia nicidecum cu membrii. Ce să spun dacă eu merg pe un drum, iar organizaţia pe altul şi mă abandonează, eu ce să fac?", a precizat sursa citată.
Întrebat de ce nu ar merge în continuare cu PER sau dacă a fost contactat în vreun fel de aceştia, având în vedere faptul că Brăila are chiar şi un reprezentant în Consiliul Judeţean, în persoana lui Cătălin Dudulea, Păun a ţinut să afirme că nu a fost niciodată căutat pentru a i se solicita apartenenţa politică. "Cei de la PER nu m-au contactat. Eu, dacă mă duc să stau de vorbă, mă duc la un om de nivelul meu, un om care este sub nivelul meu din multe puncte de vedere trebuie să mă contacteze. Partidul Ecologist la Brăila nu a existat până când a apărut Dan Păun, după care restul au fost nişte paraziţi care folosindu-se de munca şi efortul făcut de mine şi de oamenii de lângă mine au cules nişte rezultate. Şi faptul că le e ruşine şi stau ascunşi demonstrează faptul că sunt conştienţi de ceea ce au făcut. (...) Nu i-a oprit nimeni niciodată să ceară apartenenţa noastră la ei. Nu au făcut altceva decât să transmită prin căi oculte - şi mă refer şi la vocea din Consiliul Judeţean -, să-mi transmită ameninţări: că te dăm afară. Am luat decizia să sparg această bubă. Am luat legătura cu această casă de avocatură, iar legea nu spune absolut nimic. Aşa cum Simona Drăghincescu a putut să treacă de la independent pe poziţia de membră de partid, în situaţia de faţă că partidul s-a desfiinţat, noi devenim independenţi. Noi nu am plecat de la niciun partid, partidul s-a desfiinţat. Punct", a încheiat acesta.
În ipoteza vacantării posturilor, urcă un pesedist şi un penelist
Totuşi, proaspătul consilier independent a declarat că, dacă s-ar pune problema, ipotetic vorbind, să părăsească Consiliul Local, cele două posturi vacante, potrivit legii, ar trebui redistribuite partidului sau alianţei care a obţinut cele mai multe voturi şi asta în condiţiile în care PUER nu mai există, iar PER nu a avut candidaţi. Altfel spus, posturile ar putea reveni alianţei USL, fiind propulsaţi astfel Viorel Teleac (PNL) şi Marian Neta (PSD). "În aceste condiţii, eu nu înţeleg atitudinea doamnei Drăghincescu care prin afirmaţiile dânsei nu face decât să întărească actuala putere", a încheiat sursa citată.
Amintim că, prin sentinţa civilă nr.45 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a Civilă în dosarul nr. 28945/3/2012, în şedinţa publică din data de 23.08.2012, s-au încuviinţat cererea de reorganizare a Partidului Uniunea Ecologistă din România şi a Partidului Ecologist Român prin comasarea prin absorbţie, precum şi modificările intervenite la nivelul conducerii centrale a Partidului Ecologist Român. Prin urmare, a fost înregistrat în Registrul partidelor politice reorganizarea prin comasare prin absorbţie şi modificările intervenite la nivelul conducerii centrale a Partidului Ecologist Român. Instanţa a dispus totodată radierea Partidului Uniunea Ecologistă din România din Registrul partidelor politice.