Mergi la conţinutul principal
Să iubim natura

Păsările sălbatice au nevoie de noi în sezonul rece

* nu este bine să hrănim păsările cu produse de panificație, cu pâine, biscuiți sau covrigi * semințele crude (floarea soarelui, dovleac, cânepă) sunt foarte indicate * hrănitorile reprezintă modalitatea ideală pentru a asigura hrănirea păsărilor * copiii pot fi învățați să le construiască dar și să aibă grijă de păsări

 

Din această săptămână, ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” inițiază o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent.

Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Pentru a trece mai ușor peste iarnă, păsările sălbatice au nevoie de ajutorul nostru, iar cel mai bun moment este acum, toamna. În perioada sezonului cald (de primăvara până toamna), păsările se descurcă singure, nu au nevoie de ajutorul nostru pentru procurarea hranei. Pe timpul iernii resursele de hrană se restrâng și de aceea putem și este necesar să intervenim și să le ajutăm.

Multe specii de păsări sălbatice de talie mică (vrăbii, pițigoi, scatii, sticleți, cinteze, aușei etc.) rămân și în sezonul rece la noi în țara, altele fiind oaspeți de iarnă. Pentru a găsi mai ușor hrană dar și pentru a rezista frigului se adăpostesc în oraș. Cele mai multe pot fi întâlnite în parcurile din localități,  în jurul caselor noastre sau în curțile blocurilor.

 

Motivele pentru care hrănim păsările iarna sunt:

Speciile de păsări de talie mică, ce pot fi întâlnite în oraș, au nevoie de o suplimentare a resurselor de hrană doar în perioada rece, deoarece aceasta se găsește mai greu. În perioada sezonului rece dispare o mare parte din hrana pe care o consumă aceste păsări: insecte și semințe ce sunt acoperite de zăpadă. Pentru a obține hrana necesară pe timpul iernii păsările sunt obligate să parcurgă distanțe foarte lungi, consumând o cantitate mare de energie, motiv pentru care, de multe ori, se mulțumesc cu puținul găsit în apropierea zonei unde au înnoptat. În nopțile cu temperaturi sub zero grade păsările pierd o cantitate însemnată din masa corporală; pentru a-și menține temperatura își pun viața în pericol dacă nu găsesc hrană cât mai ușor.

 

Cu ce hrănim păsările sălbatice de lângă noi? 

Hrana naturală cu care se hrănesc păsările sălbatice și pe care o găsesc în natură este cea mai potrivită pentru ele. Nu vom da păsărilor hrană procesată, gătită, sărată, prăjită sau afumată. Nu este bine să hrănim păsările cu produse de panificație, cu pâine, biscuiți sau covrigi!

În perioada sezonului rece păsările au nevoie de un aport de grăsime, de aceea le vom hrăni cu semințe crude care conțin grăsimi naturale. Printre cele mai ușor de procurat sunt semințele de floarea soarelui, deoarece reprezintă cea mai bună hrană pentru pițigoi și celelalte păsări insectivore sau granivore. Foarte potrivite sunt și semințele de dovleac, de cânepă, nucile și alunele crude. Pentru pițigoi putem prinde o bucățică de șuncă de porc crudă, de o creangă, aceasta fiind o sursă importantă de grăsimi pentru ele.

 

Unde punem hrana?

Nu vom arunca hrana pentru păsări pe pământ, deoarece aceasta poate atrage rozătoare sau pisici când păsările se hrănesc. În plus, dacă ninge va fi acoperită de zăpadă. Pentru ca păsările să fie în siguranță și pentru a nu se risipi hrana vom folosi  o hrănitoare.

În afară de faptul că ajutăm păsările să treacă mai ușor peste iarnă, putem să fotografiem și să vedem în același timp păsări pe care în alte condiții le-am putea vedea foarte greu.

La hrănitori putem vedea pițigoi (pițigoi mare, pițigoi albastru, pițigoi sur, pițigoi de brădet). Aceștia iau sămânța de floarea soarelui și o mănâncă pe crengile pomilor din apropiere, nu se vor hrăni direct în hrănitoare.

Cintezele stau la hrănitoare și sparg semințele sau se mulțumesc cu ce cade pe jos de la pițigoi (cinteza, cinteză de iarnă, florinte, scatiu, botgros, mugurar).

Vrăbiile sunt printre cele mai rapide păsări, făcând risipă la hrănitori cu agitația lor din timpul hrănirii.

La hrănitori  putem vedea și specii rare, dar în același timp pot veni ciori, guguștiuci și, uneori, păsări răpitoare care vin să prindă păsările ce se hrănesc cu semințe.

 

Cum și de unde procurăm hrănitorile?

Pentru cei care doresc să le construiască în familie, împreună cu părinții, aveți modele de hrănitori transmise de noi.

În afară de hrănitorile confecționate de noi se mai găsesc și gata confecționate pe diferite site-uri, dar și modele pe care le puteți găsi pe internet pentru a le folosi ca idee.

În afară de modelele expuse de noi, puteți confecționa hrănitori din PET-uri, cutii de carton, reciclând astfel aceste materiale. Este important ca hrănitoarea să aibă acoperiș pentru a proteja hrana de zăpadă.

Pentru siguranța păsărilor vom monta hrănitorile la distanțe de cel puțin 3-4 metri de sol, pe crengi unde nu ajung pisicile sau chiar persoane care ar dori să prindă păsările sau le deranjează prin prezență. Hrănitorile suspendate sunt cele mai eficiente, sau cele montate pe stâlpi montați în pământ.

Cel mai bine este să alimentăm seara hrănitorile, deoarece păsările se trezesc și se hrănesc dimineața devreme. Dacă nu găsesc hrană dimineața vor fi nevoite să consume multă energie pentru a o procura și acest lucru le poate fi fatal uneori.

Prin montarea acestor hrănitori ajutăm păsările dar responsabilizăm și copiii. Copiii pot fi educați să ducă mâncare la hrănitori, să deseneze sau să învețe să identifice aceste specii de păsări în zilele în care stau în case pentru că este frig.

Cam o dată pe săptămână vom face curat la hrănitori, adică vom înlătura resturile neconsumate sau cojile rămase.

Copiii pot monta astfel de hrănitori în curtea școlilor, în spațiile verzi, în parcuri, putând fi și un model de educație ecologică pentru ei.

Aceasta este perioada cea mai bună a anului pentru confecționat hrănitori. Acum se pot căuta locurile cele mai bune pentru a le monta și pentru a procura hrana necesară acestora.

Hai să ajutăm păsările sălbatice de lângă noi!

 Sursa de informare www.sor.ro

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro